Joukkorahoitukselle selkeät pelisäännöt

elokuu 1st, 2014

Suomessa nopeasti kehittyvälle ja paikkaansa vakiinnuttavalle joukkorahoitukselle haasteen asettaa alaa koskevan erityislainsäädännön puuttuminen. Tällä hetkellä alaa rajaavat pykälät löytyvät hajanaisesti eri puolilta lakikirjaa, eikä säädösten tulkintakaan ole täysin mutkatonta. Alan toimijoiden yhteisenä toiveena onkin ollut jo pitkään yhtenevien ja selkeiden säännösten luominen. Lasse Vuola Castrén & Snellmanista on arvioinut yhteisten pelisääntöjen vauhdittavan joukkorahoituksen kasvua ja vaikuttavan siten positiivisesti koko kansantalouteen. Vuola ehdottaakin tehokkaasta joukkorahoitussääntelystä kansallista kilpailutekijää. Yhdysvalloissa joukkorahoitusta on tuettu keventämällä alaan kohdistuvaa sääntelyä.

”Joukkorahoitus tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuden resurssien tehokkaampaan kohdentamiseen. Esimerkiksi suomalaisten pankkitileillä makaavat 84 miljardia euroa olisivat kansantalouden kannalta paremmassa käytössä melkeinpä mihin tahansa muualle sijoitettuina.”

 

Vertaislainauksen suosio on jatkanut kasvuaan viimeisen vuosikymmenen ajan, tästä on osoituksena 2010-luvulla ylittynyt miljardin euron rajapyykki. Nuoren ja nopeasti kasvavan alan povataankin olevan tulevaisuuden valtavirtaa. Vertaislainauksen suosion yhtenä taustatekijänä voidaan nähdä joukkorahoituksen nousu eräänlaiseksi trendiksi. Joukkorahoituksen hengen mukaisesti, moni on löytänyt vertaislainauksesta itselleen mieleisen tavan vaikuttaa kanssaihmisten arkeen ja samalla tehdä kannattavia sijoituksia.

 

Nämä ajatukset vastaavat pitkälti omia pohdintojamme joukkorahoituksen ja vertaislainauksen sääntelystä ja valvonnasta. Olemme jo vuonna 2010 esittäneet oman toiveemme viranomaisvalvonnan asettamisesta.

Lue Lasse Vuolan artikkeli Joukkorahoitus tarvitsee helpot pelisäännöt kokonaisuudessaan Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalta. Mitä ajatuksia artikkeli sinussa herättää?

 

 

 

Vilkaisu tulevaan: Lainatili

heinäkuu 25th, 2014

Olemme viime kuukaudet kehittäneet aiemmin toteuttamaamme Lainasijoitusta eteenpäin. Nyt julkaisemme ja avaamme hieman uutta toteutusta ja annamme kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden ennakkoon tutustua ja sijoittaa Lainatiliin:

Lainatili tekee sijoittamisesta entistä vaivattomampaa ja joustavaa

Lainatili tekee sijoittamisesta helppoa ja vähäriskistä. Riittää että teet yhden sijoituspäätöksen, tämän jälkeen sijoituksesi hajautetaan automaattisesti useisiin eri lainoihin. Lainatilin kautta sijoituksesi jakautuvat sopivissa erissä useisiin kymmeniin/satoihin eri lainahakemuksiin, jotka täyttävät tarkat, ennalta määritellyt kriteerit. Saat nopeasti hyvän tuoton ja hajautuksen riskille. Samalla myös lainojen takaisinmaksut sijoitetaan lainatilisi kautta uusiin hakemuksiin. Näin voit säästää aikaa ja kerryttää jo saamallesi korolle korkoa.

Lainatili tuo sijoittamiseen joustavuutta. Lainatilin kautta sinulla on mahdollisuuden myydä oma sijoitusosuutesi eteenpäin ennen laina-aikojen päättymistä. Riittää kun teet lunastuspyynnön.

black swanHaetaan testikäyttäjiä

Haemme sijoittamisesta kiinnostuneita testikäyttäjiä testaamaan Lainaajan uutta lainatiliä. Palvelu on vielä testivaiheessa, eikä näy julkisesti Lainaajan muille käyttäjille. Testikäyttäjiltä saadun palautteen perusteella tullaan päättämään lainatilin laajemmasta käyttöönotosta ja tehtävistä parannuksista. Lainatilin testikäyttäjien saavat erityisen porkkanan, heidän ei tarvitse maksaa merkintäpalkkiota. Tiliä voi kokeilla ilman sijoitustakin, kaikkien toimintojen aktivoiminen edellyttää sijoitusta.

Mikäli kiinnostuit palvelun testaamisesta tai kaipaat aiheesta lisätietoja, otathan yhteyttä. Lähetä sähköpostia tai soita: tuomas@lainaaja.fi / 045 3483 825.

 

Kuva: Flickr/Daniele Paccaloni

Lainaaja.fi ja sijoitukset lainoihin

heinäkuu 4th, 2014

Kun aloitimme sijoittamisen myönnettäviin luokiteltuihin lainoihin, tavoitteemme oli tuoda lisää luotonantoa ja likviditeettiä markkinoille. Olemme omassa lainanannossamme pyrkineet olemaan mahdollisimman läpinäkyviä ja sijoittamaan omalla nimellämme saman summan jokaiseen luokiteltuun lainahakemukseen. Ennen kaikkea tarkoituksemme oli osoittaa oma sitoutumisemme ja luottamuksemme. Nyt kuitenkin olemme päättäneet ettei Vertaislaina Oy enää sijoita omasta taseestaan lainoihin. Perustelumme ovat siinä, että lainanantoa on tullut jo mukavasti lisää ja enää ei tarvita välttämättä meitä tuomaan lisää tarjontaa. Luonnollisesti meillä säilyy edelleen hyvin laaja lainasalkku.keepcalm

Merkittävämpänä syynä on oman roolimme selkeyttäminen: Lainaaja on markkinapaikka ja lainojen välittäjä. Jatkossa haluamme entistä enemmän korostaa rooliamme neutraalina välittäjäosapuolena ja siihen ei enää oma lainananto sovi. Ristiriidat meidän ja sijoittajien välillä olisivat mahdollisia jos olisimme itse myöntämässä lainoja.  Siksi heinäkuun alusta lähtien Lainaaja ei enää sijoita uusiin lainahakemuksiin, pois lukien jo aiemmin tehdyt tarjoukset voimassaoleviin hakemuksiin. Tämä koskee myös avainhenkilöjämme, heidän henkilökohtainen lainanantonsa siirtyy tuotteisiin joiden kautta sijoituksen voi tehdä neutraalisti. Tämä tullaan toteuttamaan aiemmin julkistamamme lainasijoituksen hengessä.

Mitä ajatuksia tämä herättää, oikea vai väärä päätös?


Kuva: Flickr/BK

Vastaa kyselyyn ja vaikuta

kesäkuu 23rd, 2014

Lainaaja haluaa kehittää toimintaansa entistä paremmaksi, siksi meille on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi. Äänesi saat kuuluviin vastaamalla linkin takaa löytyvään asiakastyytyväisyyskyselyymme. Kysely on täysin anonyymi ja siihen vastaaminen vie alle 5 minuuttia ajastasi. Kyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään Lainaajan viestinnän ja asiakaspalvelun kehittämisessä. Kysely on avoinna sunnuntaihin 6.7.2014 asti.

Linkki kyselyyn: https://fi.surveymonkey.com/s/YFLGHQJ

 

tiedoteKuva: Flickr/alonsoler2

 

Lainaajan verkkosivut uudistuivat

kesäkuu 18th, 2014

Teimme eilen uudistuksen verkkosivuillemme. Lainanottajana löydät jatkossa Lainaajan Oma tilini -osion kautta tiedot lainasi ennenaikaisesta takaisinmaksusta. Oma tilini -osion uudistuminen tekee lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta entistä vaivattomampaa. Palvelusta näet, kuinka suuri erä sinulle tulee maksettavaksesi, mikäli haluat maksaa lainasi takaisin jo saman päivän aikana. Sinun ei tarvitse olla enää yhteydessä asiakaspalveluumme, vaan näet lainasi tiedot yhdellä klikkauksella.

 

lainasaldo

Verkostoitumistilaisuudelle kysyntää

kesäkuu 10th, 2014

 

Viime viikolla tiedustelimme blogissamme yhteistyökumppaniemme kiinnostusta kesäkuussa järjestettävään verkostoitumistilaisuuteen. Saimme runsaasti vastauksia ja kiitämme kaikkia, jotka toivat äänensä kuuluviin. Meille oli ilo huomata, että runsaat 80 prosenttia kyselyyn vastanneista oli halukkaita osallistumaan yrityksemme tarjoamaan tilaisuuteen. Osa kyselyyn vastanneista ilmaisi kuitenkin huolensa siitä, että tilaisuus järjestetään verrattain lyhyellä varoitusajalla. Jotta mahdollisimman moni teistä pääsisi paikalle, olemme päättäneet siirää verkostoitumistilaisuuden alkusyksyyn. Verkostoitumistilaisuuden tarkemmasta sisällöstä ja ajankohdasta tullaan tiedottamaan lähempänä.

 

vastaus kyselyyn

Verkostoitumistilaisuus tarjolla

kesäkuu 6th, 2014

Oletko kiinnostunut kuulemaan Lainaajan tuoreimmat uutiset sekä luomaan kanssamme katsauksen yrityksen tuleviin suunnitelmiin? Tai onko sinulla mielessäsi kehittämisidea, jonka haluat saattaa tietoomme? Nyt tähän tarjoutuu mahdollisuus, sillä Lainaaja haluaa järjestää sijoittajilleen verkostoitumistilaisuuden Helsingissä viikolla 24. Tästä ohesta löydät linkin kyselyyn, jolla kartoitamme sidosryhmiemme alustavaa kiinnostusta osallistua verkostoitumistilaisuuteen.

Ajatus verkostoitumistilaisuudesta on noussut esiin sidosryhmiemme kanssa käydyissä keskusteluissa sekä Lainaajan toiveesta kuulla yhteistyökumppaneitaan entistä paremmin. Tilaisuus tullaan järjestämään, mikäli tapahtumaan ilmoittautuu riittävän monta osallistujaa. Lisätietoja tapahtuman sisällöstä ja aikataulusta myöhemmin.

Linkki kyselyynverkostoituminen

 

Päivitys Kiva-salkustamme

toukokuu 19th, 2014

Olemm kirjoittaneet aiemminkin pienestä sijoituksestamme Kivaan. Kiva on vertaislainasivusto, jonka kautta on mahdollista lainata kehittyvien maiden ihmisille. Lainoille ei saa korkoa, joten lainaus on hyväntekeväisyyden ja sijoitustoiminnan välissä. Kuva tämänhetkisestä lainasalkustamme:

Kiva portfolio

Sinäkin voit liittyä Kivaan ja auttaa ihmisiä aloittamaan oman yrityksensä!

Töitä tarjolla: harjoittelija asiakaspalveluun/markkinointiin

toukokuu 2nd, 2014

Haemme Turun toimistollemme kesäksi 3-4 kuukaudeksi harjoittelijaa, jonka päävastuuna on asiakaspalvelu sekä markkinoinnin suunnittelu ja toteutus.

Tehtäviisi kuuluu

 • asiakaspalvelu verkossa ja puhelimitse
 • hakemusten/sijoitusten käsittely
 • maksujen kirjaaminen
 • markkinointikampanjoiden suunnittelu ja toteutus

Mitä toivomme sinulta

 • itsenäistä ja aloitteellista työotetta
 • halua kehittää itseäsi
 • sujuvaa suomen ja englannin taitoa
 • et pelkää tehdä virheitä
 • ymmärrystä verkkoliiketoiminnasta ja markkinoinnista

Mitä me tarjoamme

 • rennon työympäristön startupissa
 • haasteen ja tukea oppimiseen
 • mahdollisuuden vaikuttaa tehokkaassa tiimissä

Harjoittelu alkaa kesäkuussa 2014, lisätietoja toimitusjohtaja antaa Tuomas Talola: tuomas ät lainaaja.fi, Puh. 045 348 3825

Harjoittelu on palkallinen.

 

Vertaislaina Oy on 2010 perustettu nopeasti kasvava startup-yritys, joka pyörittää verkossa crowdfunding-markkinapaikkaa Lainaaja.fi. Lainaajassa yksityiset ihmiset voivat ottaa ja antaa lainaa toisilleen. Meidän tavoitteemme on tarjota sekä lainanottajille että lainanantajille parhaimmat korot. 

Luokiteltujen lainojen minimiksi 50€

huhtikuu 28th, 2014

Käyttäjiemme pyynnöstä olemme laskeneet luokiteltujen lainojen minimisijoitusta. Aiemmin tämä oli 100€/laina, tästä päivästä lähtien raja on 50€/laina. Kokonaissijoituksen Lainaajaan tulee edelleen olla 1000€.
Pieni askel

Kuva: Flickr/Woody Aldoz