Tärkeä tiedotus: haavoittuvuus SSL-protokollassa

huhtikuu 10th, 2014

heartbleedTämän viikon alussa verkossa yleisesti käytetyssä OpenSSL-kirjastossa havaittiin haavoittuvuus, joka sai nimekseen Heartbleed. Linkistä löytyy tarkemmat tekniset tiedot kiinnostuneille, tässä kirjoituksessa tuomme esiin asiakkaittemme kannalta tärkeimmät tiedot. Lyhyesti, tämä koskee lähes kaikkia netin käyttäjiä.

Mitä olemme tehneet heti tiedostettuamme haavoittuvuuden:

  • päivitimme palvelimellamme olevan OpenSSL-kirjaston korjattuun versioon
  • vaihdoimme sivustomme turvasertifikaatin uuteen, tästä johtui lyhyt käyttökatko palvelimellamme perjantaina iltapäivällä

 

Nyt vuorossa on käyttäjiemme informointi. Emme ole havainneet mitään epäilyttävää ja päivitys tehtiin pikaisesti. Täten on hyvin epätodennäköistä että yksikään käyttäjä olisi joutunut tämän haavoittuvuuden uhriksi, mutta pidämme varovaisuutta suuressa arvossa. Siksi kehotamme kaikkia käyttäjiämme vaihtamaan salasanansa uuteen.

Virhe ei johtunut Lainaajassa olevasta ohjelmavirheestä, vaan suositusta avoimen lähdekoodin sovelluksesta. Esimerkiksi Google ja Facebook ovat kehottaneet käyttäjiään vaihtamaan salasanansa. Tässä on tämänhetkinen lista suosituista verkkopalveluista, joihin sinun kannattaisi vaihtaa salasanasi.

Lainatarjoukset 0,1% välein?

maaliskuu 7th, 2014

pieni askel

Olemme saaneet eräältä jäseneltämme mielenkiintoisen ehdotuksen/kysymyksen: miksei lainoihin tehtävät tarjoukset voisi olla 0,1 prosentin välein? Nykyään tarjoukset lainoihin ovat 0,01 prosentin välein. Ideana olisi tuoda hieman enemmän kilpailua lainatarjouksiin. Olemme miettineet asiaa emmekä oikein keksineet vahvaa perustetta suuntaan tai toiseen. Yksittäisen lainanantajan osalta tällä ei juurikaan merkitystä ole saatavan koron/tuoton kannalta. Toisaalta olemme hieman laiskoja ja mielellämme pidämme asiat ennallaan jos ei ole suurta tarvetta muuttaa niitä. ”Don’t try to fix it, if it’s not broken.”

Joten päätimme sitten kääntyä teidän puoleenne. Pyytäisimme teitä vastaamaan lyhyeen kyselyymme, vain kaksi kysymystä vastattavana.

Kuva: Flickr/BK

Uusi postiosoite

maaliskuu 3rd, 2014

Toimintamme laajetessa olemme muuttaneet isompiin tiloihin Turun toimistomme. Uusi osoitteemme on Yliopistonkatu 10 B. Nopeiden muutosten takia olemme myös ottaneet käyttöön uuden postiosoitteen jolla saamme jaettua saapuvan postin eri toimipaikkoihimme. Tähän osoitteeseen vastaanotamme jatkossa kaiken meille tulevan postin:

Vertaislaina Oy

PL 109

20101 Turku

Selvennykset käyttöehtoihin

helmikuu 26th, 2014

Olemme hiljattain hieman päivittäneet Lainaajan käyttöehtoja. Varsinaisiin ehtojen sisältöön emme tehneet muutoksia, mutta lisäsimme oikeaan laitaan pienet selvennys-kuplat.

käyttöehdot

 

Tarkoituksena ei ole korvata selitteillä ehtojen lukemista, vaan tarjota tiivistelmä kunkin kohdan keskeisestä sisällöstä. Tiivistelmä ideaalitilanteessa yksinkertaistaa ehtojen kyseisen kohdan keskeisen sisällön, jonka jälkeen on helpompi lukea kohta yksityiskohtaisesti.  Jokaisen asiakkaamme tulee lukea käyttöehdot kokonaisuudessaan läpi ennen Lainaajan käyttämistä.

Lyhennysvapaa lainaan

helmikuu 19th, 2014

Aluksi haluaisimme kiittää kaikkia kyselyymme alkuvuonna vastanneille! Olemme kuunnelleet toivomuksianne ja toteuttaneet teille lyhennysvapaan suoraan Lainaaja-tilin kautta. Kun kirjaudut omalle tilillesi, seuraava viesti voi tervehtiä sinua*:

 oma tili

Klikkaamalla linkkiä avautuu ikkuna jossa on tarkemmat tiedot uudesta lyhennysvapaasta maksusta hyväksyttäväksi.

lyhennysvapaa

Hyväksymällä lyhennysvapaan, seuraavan kuukauden laskusi sisältää vain koron ja kuukausimaksun. Tämä on tarjolla kaikille* lainanottajille kaksi kertaa vuodessa, ilman mitään lisäselvityksiä. Helppoa, eikö?

*Lyhennysvapaan myöntämiseen ehtona on, että lainan maksut ovat ajan tasalla.

 

Myytävien lainojen yhteenkoonti

helmikuu 7th, 2014

Teimme äskettäin muutoksen lainamarkkinoille koskien myytävien lainojen näkyvyyttä. Myynnissä näkyvät lainat on nyt järjestetty niiden hinnan perusteella. Jos saman käyttäjän samaa lainaa* on myynnissä useampia, näytetään näistä vain paras myyntitarjous. Samanlainen järjestelmä on käytössä pörssikaupassa, jossa osto- ja myyntitasoilla näytetään ensimmäisenä parhaat tarjoukset. Meillä ei useampia tasoja näytetä, mutta ne ovat yhtä lailla olemassa. Alla kuva havainnollistamaan asiaa:

myyntitasot

1) on  lainassa edullisin tarjous sen nimellisarvolla (=jäljellä olevasta pääomasta) pyydetyn hinnan mukaan mitattuna. Tämä on myös ainoa tarjous joka näkyy ostajille, tarjoukset 2 ja 3 näkyvät tässä vain esimerkinomaisesti. Jos  joku ostaa lainan 100 euron hinnalla tai laina otetaan pois myynnistä, nousee 2. paras tarjous esille. Vastaavasti esille voi saada oman lainansa asettamalla sen myyntiin esimerkiksi  -5% alennuksella. Samalla tavalla useista ostotarjouksista näkyy vain paras.

Tämän muutoksen tarkoituksena on taata että kaikkein parhaat tarjoukset lainoista pääsevät parhaiten esille. Parhaimman hinnan näyttäminen palvelee oikean hinnan muodostumista ja lisää kauppojen toteutumista. Ensikokemusten perusteella voimme tarvittaessa muokata toimintaa.

* Luokitelluissa lainoissa lainanottajalla voi olla useampi kuin yksi laina. Tällöin kunkin eri lainan osalta näytetään paras myyntitarjous.

Osittaisten lainojen myöntäminen

helmikuu 6th, 2014

osittainen laina

Olemme tarkentaneet hieman viime aikoina hämmennystä herättänyttä osittaisten lainojen myöntämisen käytäntöä. Jatkossa yli 1000€  lainoissa lainasummat menevät 100€ portaissa.

Esimerkki, jos lainaan on hakuajan lopussa tarjottu 1490€, hakijalle myönnetään 1400€ laina. Ennen tätä uudistusta lainasumma olisi tippunut edelliselle hakusummalle eli 1000 euroon.

Lainasijoitus – missä mennään

tammikuu 16th, 2014

Tässä lyhyt tilannepäivitys lainasijoituksen etenemisestä. Sijoitusaikaa on vielä tammikuun loppuun saakka. Tähän mennessä noin 75% alkuperäisestä tavoitteesta on merkitty. Hyvän lainakysynnän ja kiinnostuksen takia alkuperäiseen tavoitteeseemme tullaan sallimaan ylimerkintä.

graphs and charts

Tästä kokeilusta rohkaistuneina voimme toteuttaa vastaavanlainen sijoituksen uudestaan, mutta tällöin ehdot todennäköisesti muuttuvat hieman. Myös tekninen toteutus katsotaan uusiksi ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan suoraan oman sijoittajatilin kautta. Tavoitteena on saada aikaan tehokkaasti ja helposti toimiva korkeakorkoinen lainasijoitus laajalla hajautuksella. Myöhemmin, kysynnän mukaan, voi mukaan tulla erilaisia tuotto-/riskivaihtoehtoja.

Jos haluat vielä mukaan tähän erään, ota pikaisesti yhteyttä tuomas ät lainaaja . fi

Kuva: Flickr/Jonn Doe

Lainasalkkujen myynti

tammikuu 9th, 2014

Joulun välipäivinä päivitimme markkinapaikallemme mahdollisuuden myydä lainoja yhdessä, lainasalkkuina, sekä myydä erääntyneitä lainoja.

Lainat voi myydä yksittäisinä tai salkkuna

Lainat voi myydä yksittäisinä tai salkkuna

Vahvistus

Myytävät lainasalkut näkyvät markkinapaikalla taustaltaan tummennettuina.

lainasalkku

Myös erääntyneiden lainojen myynti on nyt mahdollista. Näiden kohdalla Tila näyttää Erääntynyt 30/60/90/180 pv. Viereen on tullut myös uusi sarake Hintalisä. Tämä kertoo kuinka paljon myytävästä lainasta pyydetty hinta eroaa jäljellä olevasta pääomasta.

hintalisä

Vuoden 2013 verotus

tammikuu 6th, 2014

Viime vuoden 2013 sijoittajien veroraportti on nyt valmistunut. Löydät sen omalta tililtäsi valitsemalla vasemmalta Tilihistoria ja välilehden Veroraportti. Ansaittu korkotulo ilmoitetaan esitäytetyssä veroilmoituksessa kohdassa ’4.9 Muut pääomatulot’ ja tämän raportin voi liittää mukaan ilmoitukseen.

veroraportti