Lainaaja lopettaa vertaislainatoiminnan

huhtikuu 16th, 2019

 

Vakuudettomien kulutusluottojen korko- ja kulukatto tulee voimaan syksyllä 2019. Uusi sääntely rajoittaa lainan nimelliskoron 20 prosenttiin ja lainasta perittävät kulut vuositasolla 150 euroon tai 3,65 % pääomasta.

 

Vertaislainauksessa lainanvälittäjän ansainta muodostuu pääosin lainanottajilta perittävistä avaus- ja tilinhoitopalkkioista, joiden tulee kattaa vähintään asiakashankintakustannukset sekä palvelun operoinnista ja sijoittajamarkkinoinnista syntyvät kustannukset.

 

Huolellisen harkinnan jälkeen olemmekin päättäneet luopua vertaislainauksesta liiketoimintana. Päätöksen seurauksena olemme sulkeneet uusien luottojen myönnön verkkopalvelustamme tänään 16.4. lähtien.

 

Tulemme ylläpitämään sijoittaja-asiakkaidemme asiakasvaratilejä lainojen juoksuajan, ja ohjaamme asiakassuoritukset jo myönnetyistä vertaislainoista sijoittajien asiakasvaratileille tavanomaiseen tapaan. Perinnässä olevien lainojen osalta OK-Perintä jatkaa vapaaehtoista- ja oikeudellista perintää normaalisti, ja myös nämä suoritukset kirjataan sijoittajien asiakasvaratileille normaalisti.

 

Jatkossa Vertaislaina Oy keskittyy suomalaisten PK-yritysten rahoittamiseen Front Kasvurahoitus -palvelun välityksellä.

 

Kiitämme kaikkia sijoittaja-asiakkaitamme kuluneista vuosista.

 

Miten vertailla kulutusluottoja?

marraskuu 22nd, 2018

 

Kulutusluottojen tarjonta on tänä päivänä runsasta, eikä lainojen vertailu ole aina niin yksiselitteistä monista vertailusivuista huolimatta.

Tässä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota lainaa ottaessaan.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikki lainasta aiheutuvat kustannukset, kuten lainan järjestelypalkkion, kuukausittaiset tilinhoitomaksut ja nostopalkkiot. Lainan todellinen vuosikorko onkin paras mittari eri lainojen vertailuun.

Jotkut rahoituslaitokset voivat ilmoittaa lainan koron kuluttajia harhaanjohtavasti. Lainan korko on nimittäin eri asia kuin todellinen vuosikorko. Joissain lainoissa koroksi voidaan ilmoittaa 0 %, ja tästä huolimatta todellinen vuosikorko voi kivuta kaikki kustannukset huomioon ottaen jopa yli 200 prosenttiin. Tästä syystä kulutusluottoja vertaillessaan huomiota kannattaa kiinnittää nimenomaan todelliseen vuosikorkoon, ei välttämättä niinkään lainan nimelliskorkoon.

Lainan ennenaikainen takaisinmaksu

Joskus lainan tarve on äkillinen ja lyhytaikainen. Aina ei esimerkiksi kahden vuoden laina-aika ole tarpeellinen. Voi myös syntyä tilanne, että haluaa maksaa lainan ennenaikaisesti takaisin syystä tai toisesta.

On lainanmyöntäjiä, joilla lainan ennenaikainen takaisinmaksu ei ole mahdollista tai vaihtoehtoisesti tämä maksaa ylimääräistä. Kannattaa siis ottaa selvää jo etukäteen, voiko lainan maksaa ennenaikaisesti halutessaan ja aiheutuuko siitä ylimääräisiä kustannuksia.

Lyhennysvapaat kuukaudet

Lyhennysvapaat kuukaudet voivat tulla joskus tarpeeseen. Jotkut rahoituslaitokset tarjoavat tietyn määrän lyhennysvapaita kuukausia maksutta, toiset veloittavat lyhennysvapaista kuukausista ja jotkut eivät välttämättä myönnä niitä ollenkaan. Mikäli tämä on asia, jota arvostat, kannattaa tämäkin selvittää jo ennen lainan ottamista.

Lainan järjestelypalkkio

Kulutusluotoissa, kuten kaikissa lainoissa, on usein järjestelypalkkio. Järjestelypalkkion suuruus voi kuitenkin vaihdella todella paljon.

Toisilla järjestelypalkkion määräksi voidaan ilmoittaa jopa 0 €. Tämä kuulostaa houkuttelevalta tarjoukselta. Mitkään rahoituslaitokset eivät kuitenkaan myönnä lainaa ilmaiseksi, joten järjestelypalkkion suuruus voi muodostua esim. tilinhoitopalkkioista tai muista lainan kuluista. Mikäli lainan järjestelypalkkioksi ilmoitetaan 0 €, suosittelemme tarkistamaan lainan todellisen vuosikoron ja tekemään päätöksen sen perusteella.

Edullista lainaa

Lainaajan vertaislainojen kuukausieriä ja todellista vuosikorkoa tarvitsemallesi summalle voit vertailla kätevästi lainahakemuksessa.

Mitä seuraa, jos kulutusluotot jäävät maksamatta?

lokakuu 24th, 2018

Kulutusluotot ovat hyvä hätävara yllättävään taloudelliseen tilanteeseen. Kun esimerkiksi säästöt eivät anna periksi eikä hankinta voi odottaa, kulutusluotot tuovat ratkaisun ongelmaan. Ne pitää kuitenkin pystyä maksamaan takaisin tulevina kuukausina sovitun maksusuunnitelman mukaisesti.

Mitä kustannuksia lainanottajalle kertyy, jos maksut jäävät maksamatta?

Mikäli kulutusluoton takaisinmaksu viivästyy, joutuu lainanottaja maksamaan viivästyskorkoa ja muistutuskuluja – samalla tavalla kuin muissakin myöhästyneissä laskuissa.

Mikäli maksua ei maksa maksumuistutuksesta huolimatta ja laina joudutaan siirtämään perintään, lainanottajalle tulee maksettavaksi lisäksi perintätoimiston perintäkustannukset.

Jos lainaa ei hoida pois tässäkään vaiheessa, hoitamattomat laskut siirtyvät tuomioistuimen käsittelyyn. Tämä on jo melko kallista huvia lainanottajalle, sillä maksettavana on tällöin tuomioistuimen käsittelymaksut ja velkojan oikeudenkäyntikulut.

Mikäli laskut menevät ulosottoon, tästäkin aiheutuu lainanottajalle vielä ulosottomaksut maksettavaksi.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa arkea

Mikäli kulutusluottojen lyhennyksiä ei hoida ajallaan, saa velallinen niistä maksuhäiriömerkinnän – kuten mistä tahansa muistakin maksamattomista laskuista. Maksuhäiriömerkintä voidaan asettaa velallisille aikaisintaan siinä vaiheessa, kun maksut ovat myöhässä yli 60 päivää. Maksuhäiriömerkintä on voimassa pääsääntöisesti 2-3 vuotta.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa arkea monin eri tavoin. Maksuhäiriömerkinnän omaavan luotonsaanti vaikeutuu merkittävästi ja luottokortti vaaditaan usein takaisin. Lainansaanti voi jopa estyä kokonaan. Osamaksusopimukset eivät ole myöskään mahdollisia. Mikäli luottotiedoista löytyy merkintä, vuokra-asunnon ja vuokranantajan usein edellyttämän kotivakuutuksen saanti on haasteellista. Puhelinliittymien ja vakuutusten ostaminen edellyttää vakuuksia tai suuria ennakkomaksuja. Myös työpaikan saanti voi vaikeutua, jos työtehtävään liittyy taloudellista vastuuta.

Maksuhäiriömerkintä on paha juttu myös pienyrittäjälle ja elinkeinonharjoittajalle, sillä henkilökohtainen maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa rahoituksen saamista yritykselle ja näin ollen vaikeuttaa koko liiketoimintaa.

Maksuhäiriömerkintä ei siis ole pikkujuttu. Maksuhäiriömerkintää ei myöskään saa tiedoistaan pois, vaikka maksaisi velan, josta maksuhäiriömerkintä on annettu. Mikäli velan maksaa pois eikä uusia merkintöjä kirjata, maksuhäiriömerkintä poistuu kahden vuoden päästä.

Miten saada kulutusluotot hallintaan?

syyskuu 14th, 2018

 

Meistä jokainen kohtaa elämässään yllättäviä tilanteita, joihin ei aina ole osannut varautua. Joskus yllättävät tilanteet ovat sellaisia, joista selviää rahalla (esim. auton äkillinen rikkoutuminen). Mutta jos säästössä ei ole euron euroa, tyhjästä on pahasta nyhjästä.

Kulutusluotot ratkaisuna äkilliseen rahantarpeeseen

Kulutusluottojen tarjonta on tänä päivänä suurta ja ne tarjoavat apua äkilliseen rahantarpeeseen. Lainaa on saatavilla helposti ja nopeasti – jos vain luottotiedot ja maksuhistoria on kunnossa. Joskus kulutusluottojen helppous ja kasvava rahantarve saavat aikaan sen, että rahavaikeuksissa oleva henkilö voi ajautua velkakierteeseen, eikä näin ollen tulot kata enää menoja.

Miten voi välttyä ylivelkaantumiselta?

Jotta tähän tilanteeseen ei joutuisi, tulee aina, oli sitten kyse asuntolainasta tai kulutusluotosta, miettiä tarkkaan, miten lainan takaisinmaksun pystyy hoitamaan. Ensimmäiseksi pitää laskea yhteen kaikki tulot ja tämän jälkeen laskea yhteen kaikki kuukausittaiset menot. Menoja laskiessaan kannattaa mieluummin vähän yliarvioida kuin aliarvioida.

Mikäli menot ovat suuremmat kuin kuukausittaiset tulot, laina ei ole ratkaisu ongelmaan. Laina on ratkaisu hetkelliseen rahantarpeeseen, ei jatkuvaan. Mikäli kuukausittaiset menot ylittävät kuukausittaiset tulot jatkuvasti, tulee menoista karsia. Tai mikäli mahdollista, tuloja kasvattaa.

Miten selviytyä jo olemassa olevista lainoista?

Mikäli tilanne on kuitenkin se, että lainoja on jo ehtinyt kertyä enemmän kuin yksi, kannattaa olemassa olevat lainat yhdistää. Esimerkiksi Lainaajan yhdistelylainan avulla pääsee eroon monista eri kuukausi- ja tilinhoitomaksuista, mikä pienentää kuukausimaksujen yhteenlaskettua summaa.

Toinen vaihtoehto on hoitaa ensimmäisenä kaikkein korkeakorkoisimmat lainat pois. Maksaessaan näitä voi hyödyntää mahdollisia maksuvapaita edullisimmissa lainoissa. On kuitenkin tärkeää muistaa maksaa minimisummat samalla myös matalakorkoisempiin lainoihin, jotta välttyy maksumuistutuksilta. Maksumuistutukset tuovat muuten taas lisäkuluja.

Lisävinkkejä ja mm. velkaoppaan löydät Kuluttajaliiton sivuilta.

 

Me Lainaajassa haluamme tarjota asiakkaillemme vertaislainaa vastuullisesti, emmekä myönnä lainaa maksuhäiriömerkinnän omaaville. Meillä vertaislainan voi maksaa takaisin myös etukäteen ilman lisäkustannuksia ja halutessaan voi asettaa lainauskiellon päälle. Myönnämme lainoihin myös kaksi maksuvapaata kuukautta vuodessa.

Korkoa korolle -ilmiö ja vertaislainasijoittaminen

heinäkuu 20th, 2018

Maailman kahdeksas ihme

Korkoa korolle -ilmiö tuo myös maailman kahdeksantena ihmeenä tunnettu ilmiö, jonka avulla voit kartuttaa itsellesi (tai vaikka lapsellesi) muhkeat säästöt.

Korkoa korolle -ilmiö on monelle varmasti tuttu juttu. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitää, että sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi. Mikäli siis sijoitat 1 000 € tänään ja saat siitä 10 % tuottoa, vuoden päästä sinulla on 1 100 € (oletuksena ettei veroja makseta tästä tuotosta). Seuraavana vuonna korkoa kertyy tuolle alkuperäiselle 1 000 eurolle ja lisäksi myös 100 euron korkotuotolle ja niin edespäin.

Onko korkoa korolle -ilmiö oikeasti sitten niin erikoinen juttu?

Otetaan muutama esimerkki, niin korkoa korolle -ilmiön voima oikeasti näyttäytyy.

Alla on esimerkki, josta nähdään, miten 1 000 euron sijoitus kasvaa korkoa 5 %, 10 % ja 15 % korolla aina kolmenkymmenen vuoden ajan.

Korkoa korolle -ilmiön ansiosta tuhannen euron sijoitus 15 % korolla on 20 vuodessa kasvanut reiluun 16 000 euroon ja 30 vuodessa reiluun 66 000 euroon. Korkoa korolle -ilmiössä tuotot kasvavat eksponentiaalisesti. Eli ainoastaan tuhat euroa kasvaa 20 vuodessa korkoa korolle -ilmiön ansiosta 16 000 euroon, mikäli korko on 15 %.

Mikäli sijoittaja ei kuitenkaan jostain syystä haluaisi nauttia korkoa korolle ilmiöstä, ja nostaisi tuhannen euron sijoitukselleen joka vuosi tulleet korkotuotot, 20 vuoden aikana sijoitus olisi kokonaisuudessaan tuottanut 3 000 €. Sijoitus olisi kasvanut näin ollen ainoastaan 4 000 euroon. Melkoinen ero vai mitä? Saati sitten, että alkupääoma olisi suurempi ja joka kuukausi sijoittaisi lisäksi pienen summan lisää.

Otetaan vielä toinen esimerkki, jossa lähdetään liikkeelle pienestä, muutaman sadan euron sijoituksesta. Tämä siksi, että haluamme rikkoa harhaluuloa, jonka mukaan sijoittamisen aloittamiseen tarvittaisiin aina suuri pääoma. Pienelläkin alkusijituksella voi saada rahat poikimaan mukavaa tuottoa – kunhan sijoittamiseen käytetty aika on pitkä. Esimerkissä sijoitetaan joka kuukausi 200 euroa. Tuotto-odotuksena on 8 %. Esimerkki valottaa erityisesti ajan merkitystä sijoittamisessa.

Sijoitetaan 200 euroa kuukaudessa viiden vuoden ajan 8 % tuotto-odotuksella.
Pääoma koko ajalta 12 000 €
Säästöjen arvo viiden vuoden jälkeen 14 689 €

Sijoitetaan 200 euroa kuukaudessa kymmenen vuoden ajan 8 % tuotto-odotuksella.
Pääoma koko ajalta 24 000 €
Säästöjen arvo 10 vuoden jälkeen 36 281 €

Sijoitetaan 200 euroa kuukaudessa kahdenkymmenen vuoden ajan 8 % tuotto-odotuksella.
Pääoma koko ajalta 48 000 €
Säästöjen arvo 20 vuoden jälkeen 114 681 €

Sijoitetaan 200 euroa kuukaudessa neljänkymmenen vuoden ajan 8 % tuotto-odotuksella.
Pääoma koko ajalta 96 000 €
Säästöjen arvo 40 vuoden jälkeen 650 175 €

Tässä esimerkissä kymmenen vuoden jälkeen kokonaispääoma on melkein tuplattu, kahdenkymmenen vuoden jälkeen pääoma on reilu kaksinkertainen ja neljänkymmenen vuoden jälkeen pääoma on jo melkein seitsenkertainen. Tässä laskelmassa ei toki olla huomioitu sitä, että korko voi joinakin vuosina olla reippaasti enemmän ja toisena vuonna myös vähemmän. Mutta ei joka tapauksessa hassumpaa, vai mitä?

Vertaislainojen tuottoa voidaan arvioida tuottolaskurilla

Lainaajassa vertaislainasijoitusten tuotto sijoittajille on ollut historiallisesti keskimäärin 10-12 % paikkeilla. Olemme tehneet asiakkaidemme käyttöön tuottolaskurin, jonka avulla voi helposti arvioida vertaislainasijoituksen tuottoja ja kuluja. Laskuri ottaa huomioon myös korkoa korolle -ilmiön ja kaikki sijoituksesta tulevat kulut.

Näiden esimerkkien myötä toivotamme korkeita korkotuottoja ja tuottavia hetkiä maailman kahdeksannen ihmeen parissa! Mukaan sijoittamaan pääset perustamalla tilin Lainaajaan.

 

Vertaislainauksen keskeiset riskit

kesäkuu 15th, 2018

Vertaislainauksen riskit

 

Viimeisen viiden vuoden aikana vertaislainaaminen on kasvanut räjähdysmäisesti tarjoten sijoittajille mahdollisuuksia korkeisiin korkotuottoihin. Kuka vain voi ryhtyä sijoittamaan vertaislainoihin – se ei vaadi rahoitustaustaa tai valtavia summia käteistä. Sijoittamisessa on kuitenkin tärkeä tiedostaa riskit.

Sijoittamisessa vertaislainoihin, kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa, on riskejä, jotka saattavat johtaa pääoman osittaiseen tai kokonaiseen menettämiseen. Olemme keränneet tähän vertaislainasijoittamisen riskitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa saamaasi korkotuottoon.

 

Riski maksujen myöhästymisestä

Mikäli lainanottaja ei maksa lyhennystä ajallaan, sijoittajalle tulee tappiota rahan aika-arvon menetyksestä. Mikäli maksu saapuu esimerkiksi 15 päivää myöhässä, sijoittaja ei pysty sijoittamaan kyseistä summaa uuteen lainaan. Tältä ajalta kertyy hänelle kuitenkin eräpäivästä lähtien joka päivä viivästyskorkoa, mikä siirtyy seuraavaan laskuun.

Lainaajassa lainanottajalle lähetetään muistutus 14 päivän kuluessa eräpäivästä, ja yritetään sopia maksusta, mikäli lainanottajalla on taloudellisia vaikeuksia. Olemme tarvittaessa lainanottajiin yhteydessä sekä puhelimitse, sähköpostitse että postitse.

 

Riski maksujen osittaisesta tai kokonaan maksamattomuudesta

Mikäli lainanottaja ei muistutuksista ja yhteydenotoista huolimatta ole hoitanut maksujaan, saatavat siirtyvät perintätoimistolle 60-90 päivän kuluttua ensimmäisestä eräpäivästä. Perinnästä aiheutuneet kulut peritään velalliselta perintälain mukaisesti. Mikäli maksuja ei saada perittyä velalliselta perintätoimista huolimatta, sijoittajalle syntyy luottotappio. Nämä vertaislainoista mahdollisesti syntyneet luottotappiot ovat kuitenkin nykyään verovähennyskelpoisia. Luottotappioiden ilmoittamisesta sijoittajien ei tarvitse itse huolehtia, sillä me raportoimme ne verottajalle puolestanne.

 

Riski lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta

Toisaalta lainanottaja voi myös maksaa lainansa takaisin etuajassa, jolloin riskinä on menetetty korkotuotto. Ennenaikainen takaisinmaksu ei aiheuta kuitenkaan mitään menetyksiä pääomaan, joten siinä mielessä on harhaanjohtavaa puhua riskistä. Tämä riski muodostuu, jos markkinatilanne on muuttunut lainanottamisen ja takaisinmaksun välillä siten, että samaa korkotasoa ei ole saatavilla markkinoilta. Tällöin sijoittaja ei saa enää yhtä hyvää tuottoa, vaikka itse pääoma ei vähentynytkään.

 

Riski laina-ajan venymisestä

Lisäksi laina-aika saattaa venyä, koska lainanottajalla on lain mukaan oikeus saada lisäaikaa maksuilleen. Päteviä syitä maksuaikataulun muutokseen ovat esimerkiksi työttömyys ja sairastuminen. Tällöin lainanottaja voi saada lyhennysvapaan kuukauden, jolloin häneltä veloitetaan vain korko. Käytännössä maksuaika ei siis vaikuta sijoittajan tuottoon, mutta sijoittajan rahat ovat tällöin kiinni hieman pidempään. Tällöin pääoma ei ole sijoitettavissa muihin kohteisiin.

 

Sijoittaja itse

Joskus riskinä voidaan nähdä sijoittaja itse. Mikäli sijoittaja ei ole selvillä sijoittamisen riskeistä, riskit ovat todennäköisempiä toteutua. Sijoittajan tulee pitää huolta laajasta hajautuksesta, jotta riskit voidaan minimoida.

 

Edellä olevat tuoton eroamiset odotetusta tuotosta ovat riskejä, jotka sisältyvät jokaiseen sijoitukseen. Hajauttamalla sijoituksesi useisiin kohteisiin riski laskee kaikissa tapauksissa. Kun sijoituksesi on hajautettu hyvin, yksittäinen luottotappio ei hävitä rahojasi kokonaan, vaan ainoastaan pienentää tuottoa. Hyvänä apuna sijoituksissa on automaattisen sijoituksen hyödyntäminen.

Vertaislainojen varattomuus- ja luottotappiokirjaukset

huhtikuu 30th, 2018

Uusien luottotappioiden ja varattomuustapauksien kirjaus

Verotuksen muututtua sijoittajille suotuisammaksi, olemme kiinnittäneet myös tarkempaa huomiota perinnässä olevien vertaislainojen mahdollisiin luottotappioihin. Olemme pyytäneet perintätoimistoltamme listan luottotappiotapauksista Lainaajassa ja kirjanneet näitä järjestelmäämme viime viikon aikana. Luottotappiot koskevat noin 1 % myönnetyistä lainoistamme.

Omien sijoitusten tilan näkee tuttuun tapaan Lainaajan ”Oma tilini”-sivujen kautta.

Miten nämä luottotappiot ovat sitten syntyneet?

Mikäli lainanottaja ei maksa laskujansa aikataulun mukaisesti, ne siirtyvät perintätoimiston käsiteltäviksi. Suurin osa perintätoimistolle siirretyistä vertaislainoista saadaan maksettua takaisin, mutta aina näin ei kuitenkaan käy. Tällöin laina siirtyy oikeudelliseen perintään. Tässä vaiheessa selvitetään velallisen maksukyky ja kerätään maksut. Jos velallisella ei ole ulosmitattavaa omaisuutta, tuloja eikä tuloja ole odotettavissa jatkossakaan, ulosotto antaa varattomuusilmoituksen. Tässä vaiheessa sijoittajalle syntyy luottotappio. Huomattavaa kuitenkin on, että tämä luottotappio voi myöhemmin kumoutua, jos velallinen saa tuloja. Tällöin sijoittajalle tuloutuu luovutusvoittoa perintämaksuista.

Luottotappio syntyy myös silloin, kun lainanottaja kuolee ja kuolinpesä todetaan varattomaksi.

Aiheeseen liittyen on hyvä myös vielä muistuttaa, että vertaislainasijoitusten luottotappiot ovat nykyään verovähennyskelpoisia. Olemme ilmoittaneet vuoden 2017 luottotappioista verottajalle, mutta pyydämme teitä vielä tarkistamaan, että ilmoitukset ovat tulleet perille esitäytettyyn veroilmoitukseen.

60 keinoa säästää rahaa

huhtikuu 5th, 2018

Tili tuli ja tili meni, mutta säästöön ei jäänyt mitään. Tai olisi ainakin voinut jäädä hieman enemmän. Tuttu tunne? Olemme keränneet 60 rahan säästövinkkiä, joista toivottavasti löydät itsellesi ainakin muutaman oivallisen keinon vähentää rahanmenoa.

 

 1. Tee kuukausibudjetti rahoillesi ja pysyttele siinä.
 2. Tee ostoslista, poista turhat hyödykkeet listalta ja pitäydy listassa. Osta vain sitä, mitä oikeasti tarvitset, äläkä tee heräteostoksia.
 3. Käy kaupassa vain pari kertaa viikossa. Rahaa säästyy ja arki helpottuu.
 4. Osta tarjoustuotteita ja käytä tarjouskuponkeja.
 5. Vertaile hintoja. Huomioi myös kilohinnat ja kappalehinnat.
 6. Myy itsellesi tarpeettomaksi jääneet tavarat.
 7. Maksa laskut aina eräpäivään mennessä. Näin vältät viivästyskorot ja muistutusmaksut.
 8. Siirrä tietty summa aina palkkapäivänä säästöön – oli se sitten vaikka vaan muutama kymppi.
 9. Peruuta turhat lehtitilaukset ja käytä kirjaston palveluja sen sijaan, että ostaisit aina kirjoja, lehtiä tai elokuvia.
 10. Kilpailuta vakuutuksesi, sähkösopimuksesi ja puhelinliittymäsi.
 11. Pidä vain yhtä tv-pakettia tai -palvelua kerralla.
 12. Matkustaessasi vertaile lentojen ja hotellien hintoja.
 13. Kun otat lainaa, maksa se mahdollisimman nopeasti takaisin. Näin vältyt korkokuluilta.
 14. Pyydä palkankorotusta.
 15. Tee ylitöitä.
 16. Selvitä, oletko oikeutettu joihinkin tukiin, ja hae niitä.
 17. Älä osta tuotteita, joita et tarvitse heti. Odota alennusmyyntejä tai tulevaa palkkapäivää.
 18. Poimi marjoja ja sieniä kesällä pakkaseen.
 19. Tee itse ruokaa ja leivo. Tee kerralla isompi satsi ja pakasta. Einekset ja valmisruoat ovat kalliimpia kuin itsetehdyt.
 20. Ota töihin omat eväät mukaan. Jättämällä lounaan ravintolassa väliin kahtena päivänä viikossa, säästöä kertyy vuodessa keskimäärin 1.000 €.
 21. Vähennä ulkona syömistä.
 22. Osta edullisempia elintarvikemerkkejä kalliiden brändien sijasta.
 23. Vähennä herkkujen syömistä. Kolme suklaapatukkaa viikossa kustantaa noin 86 € vuodessa.
 24. Hyödynnä tarjoukset, osta isompia satseja kerralla ja pakasta.
 25. Panosta laatuun ja kestävyyteen.
 26. Käytä joukkoliikennettä.
 27. Vähennä oman auton käyttöä ja sen sijaan kävele ja pyöräile.
 28. Järjestä kimppakyyti.
 29. Sammuta valot ja sähkölaitteet, kun et käytä niitä.
 30. Laske sisälämpötilaa asteella tai parilla. Sähkölämmitteisessä talossa yhden sisälämpötilan asteen pudottamisella pienentää lämmityskuluja keskimäärin 5 %.
 31. Mikäli kodinkoneiden uusiminen on ajankohtaista, osta energiatehokkaita laitteita. Huomioi kuitenkin samalla perheesi koko, koska aina energiatehokkain laite ei ole se kannattavin vaihtoehto. Vaihda myös vanha lietesi induktiolieteen. Se kuluttaa 40 % vähemmän sähköä kuin valurautainen liesi ja 20 % vähemmän kuin keraaminen liesi.
 32. Pese vain täysiä koneellisia.
 33. Kun menet elokuviin, osta leffaherkut kaupasta – älä elokuvateatterista.
 34. Vältä ostoksia huoltoasemilta ja kioskeista.
 35. Käytä kestokassia. Mikäli ostat viisi muovipussia viikossa, tämä tekee jopa 65 € vuodessa.
 36. Lainaa tai vuokraa harvoin tarvittavia juhlavaatteita.
 37. Pullota oma vetesi, äläkä osta joka kerta uutta vesipulloa. Mikäli jätät ostamatta kaksi lähdevesipulloa viikossa, säästät jo 255 € vuodessa.
 38. Tee itse vauvanruoat. Esimerkiksi yhden kaupasta ostetun kasvissosepurkin hinnalla valmistat samalla hinnalla kuusinkertaisen annoksen kasvissosetta itse.
 39. Vältä noutokahveja. Yksi noutokahvi viikossa tekee vuodessa yli 100 €, jopa yli 200 € – puhumattakaan siitä, että että ostaisit noutokahvin monta kertaa viikossa.
 40. Sijoita säästösi. Näin tienaat melkein huomaamatta. Ja huomattavasti enemmän kuin pitämällä rahoja pankkitilillä.
 41. Hyödynnä kirpputoreja ja nettimyyntipalstoja.
 42. Älä osta jokaista lapsen haluamaa lelua.
 43. Käytä käteistä pankkikorttien sijaan. Usein käteisen käyttäminen auttaa hahmottamaan paremmin, kuinka paljon rahaa oikeasti kuluu.
 44. Osta tuotteita mahdollisuuksien mukaan verkkokaupasta. Joskus verkkokaupassa tuotteet ovat edullisempia kuin varsinaisissa kivijalkaliikkeissä.
 45. Osta hygieniatuotteita säästöpakkauksissa.
 46. Vertaile polttoaineen hintoja.
 47. Poista autosta turhat ja painavat tavarat silloin, kun et niitä tarvitse.
 48. Tarkista kylmälaitteiden lämpötila. Jääkaapin ohjeellinen lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta jopa 5 %. Huomioi samalla, että kylmälaitteissa on vaadittava ilmankiertotila. Puutteellinen ilmankierto voi lisätä laitteen sähkönkulutusta jopa kolminkertaisesti.
 49. Älä juoksuta vettä turhaan. Sammuta suihku esimerkiksi silloin, kun levität pesuaineen. Muutaman minuutin suihku nimittäin kuluttaa saman verran energiaa kuin jääkaappipakastin vuorokaudessa.
 50. Hyödynnä mahdolliset verovähennykset.
 51. Käytä autosi lämmityksessä talvella ajastinta. Pari tuntia riittää mainiosti auton lämmitykseen.
 52. Älä osta joka päivä sanomalehtiä, vaan hyödynnä verkossa ilmaiseksi luettavat uutiset.
 53. Yhdistä lainasi. Mikäli sinulla on useita pikavippejä tai kulutusluottoja, maksa ne takaisin yhdellä suuremmalla ja edullisella lainalla. Säästät huomattavasti kuukausikustannuksissa.
 54. Lopeta tupakointi ja alkoholinkäyttö. Tai vähennä ainakin.
 55. Tee suoraveloitussopimukset. Näin rahankäyttösi priorisoituu ja maksat maksut aina ajallaan.
 56. Mikäli sinun pitää ottaa lainaa, muista vertailla myös lainat.
 57. Käytä energiansäästölamppuja ja LED-lamppuja. Liiketunnistimien avulla voit myös välttää valaisimien turhaa palamista.
 58. Käytä astianpesukonetta. Se kuluttaa vähemmän vettä kuin tiskaaminen käsin.
 59. Vaihda paperilaskut e-laskuiksi. Yksi paperilasku voi maksaa jopa 2,90 €/kk. Kun paperilaskuja tulee esimerkiksi kolme kuukaudessa, säästöä e-laskuihin siirtymisestä kertyy yli 100 € vuodessa.
 60. Kannattaa myös miettiä jokin selkeä asia (esim. lomamatka, uusi telkkari tai sijoitukset), mitä varten säästät. Näin säästämisestä tulee huomattavasti mielekkäämpää!

 

5 syytä sijoittaa vertaislainoihin

maaliskuu 15th, 2018

 

Vertaislainat ovat ikivanha konsepti, mutta niiden suosio on kasvanut lähiaikoina sijoittajien sijoitussalkuissa. Sijoittajat ympäri maailman ovat alkaneet nähdä vertaislainat mahdollisuutena korkeaan ja turvalliseen tienestiin. Kerronkin sinulle viisi hyvää syytä, miksi sijoittamista vertaislainoihin kannattaa harkita.

Lainaaja_5 syytä sijoittaa vertaislainoihin

1. Korkeat korot

Säästötilien koroilla ei paljon pääse rikastumaan. Vertaislainasijoittaminen tarjoaa mahdollisuuden korkeisiin korkoihin. Vertaislainasijoittamisessa saat päättää itse, millä korolla haluat rahaa lainata. Lainaajalla vertaislainasijoitusten keskimääräinen tuotto historiallisesti on ollut noin 10 % verojen ja tappioiden jälkeen.

 

2. Tasaiset tulot

Sijoittaminen on usein pitkäjänteistä toimintaa. Vertaislainoissa on se mukava puoli, että niistä tulot tulevat kuukausittain. Sinulla on myös mahdollisuus siirtää tulojasi pois sijoitustililtäsi milloin haluat. Tämä on poikkeuksellista useaan muuhun sijoitustoimintaan, jossa rahat on usein sidottuina niin kauan, kunnes päätät lopettaa sijoittamisen.

Vertaislainasijoittamisessa on myös mahdollista sijoittaa saamasi rahat uudelleen uusiin lainoihin, jolloin pääset nauttimaan herkullisesta korkoa korolle ilmiöstä.

 

3. Hyvä riskien hallinta

Korkea tuotto tarkoittaa yleisesti ottaen korkeaa riskiä. Onkin järkevää sijoittaa rahansa niin, että sijoituskohde olisi sekä korkeakorkoinen ja samalla turvallinen. Vertaislainauksen keskeisin riski on, ettei lainanottaja maksa velkaansa takaisin.

Riskejä voidaan pienentää tarkalla lainanhakijoiden valinnalla. Koska vertaislainoissa sijoittajat lainaavat rahaa anonyymeille henkilöille, on tärkeää, että lainanhakijoiden taustat on selvillä. Lainaajalla jokaisen luotonhakijan luottotiedot tarkistetaan ja jokaiselle tehdään lisäksi tarkka luottoluokitus. Mikäli luottotiedoissa on häikkää tai mikäli luottoluokitus ei muuten ole tarpeeksi korkea, lainanhakija hylätään automaattisesti.

Riskejä voi pienentää myös hajauttamalla sijoituksensa useaan eri lainaan. Lainaajassa voit jakaa esimerkiksi 1.000 € sijoituksenkin 100 eri lainaan. Kun sijoituksesi on hajautettu hyvin, yksittäinen luottotappio ei hävitä rahojasi kokonaan, vaan pienentää tuottoja.

 

4. Riippumattomuus osakekursseista

Lähiviikkoina on ollut paljon uutisointia osakekursseista ja niiden heilahteluista. Vertaislainasijoitukset eivät korreloi osakekurssien heilahteluiden kanssa. Vaikka siis osakemarkkinoilla kurssit nousevat, laskevat tai romahtavat, sinä nautit edelleen korkotuloistasi laajasti hajautetussa vertaislainasalkussasi.

 

5. Luottotappiot verovähennyskelpoisia

Reilu kuukausi takaperin KHO:n päätöksellä vertaislainasijoitusten luottotappioista tuli verovähennyskelpoisia myös yksityishenkilöille. Tämä tarkoittaa sitä, että voit vähentää vertaislainasijoitusten aiheuttamat tappiot omassa verotuksessasi kaikista verovuonna saamistasi pääomatuloista.

Muutos on erittäin toivottu vertaislainasijoittajille. Se nimittäin pienentää maksettavan veron määrää ja parantaa näin ollen tuottoja. Päätöksen myötä vertaislainoihin sijoittamisen kannattavuus paranee ja tietenkin riskit pienenevät.

 

Mukaan sijoittamaan pääset täältä.

Tunnistautumismenetelmän muutos

tammikuu 22nd, 2018

 

Finanssivalvonta julkaisi 10.1. kannanoton PSD2-siirtymisajan tilanteesta. Erityisen merkittävää kannanotossa on Finanssivalvonnan kanta, että Suomessa ei voi käyttää asiakasrajapintaa screen scraping -menetelmällä uusien maksupalvelujen tarjoamisessa, ellei jäljempänä Fivan näkemyksessä mainittuja ehtoja pysty täyttämään. Meille tämä tarkoittaa Instantor-palvelua ja sen kautta tehtyä hakijan taloudellisen tilanteen analyysia.

 

Yhdessä pankkimme kanssa käytyjen keskustelujen perusteella olemme luopuneet Instantorin käytöstä viikonlopun aikana ja ottaneet käyttöön normaalin pankkitunnistautumisen. Hakijoiden tulee jatkossa liittää aina tulotodistus lainahakemukseen mukaan sekä tarvittaessa muita liitteitä. Olemme kehittäneet myös pikaisesti uuden credit scoring -mallin, joka pystyy ennustamaan maksuvaikeuksia edellisen mallin tasoisesti kiristäen samalla myöntörajoja.

 

Toinen, hyvä uutinen – Korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt vertaislainojen luottotappioiden vähentämisoikeuden! Päätös on nähtävissä täältä. Tiedotamme myöhemmin tarkemmin, miten tämä vaikuttaa sijoittajiin.