Perinnän seuraaminen Lainaajassa

Meille tulee aika ajoin kysymyksiä Lainaajan asikaspalveluun sijoittajilta, joissa tiedustellaan perinnässä olevien Lainojen tilaa. Tällä hetkellä Lainaajassa on käytössä Lainojen perintä perintätoimiston kautta. Tämä artikkeli käsittelee perintäprosessin seuraamista Lainaajan oma tililtä.

 

Lainat on löytyvät listattuna Oma tililtä

Lainaaja hoitaa itse laskujen perintää siihen asti, kunnes laskut ovat 60-90 päivää myöhässä ja ne siirretään perintäyhtiön hoidettavaksi. Kun laina on siirretty perintätoimistolle voi sijoittaja seurata perinnän edistymistä Lainaajan omalta tililtä. Kohdassa Oma tili / myönnetyt lainat on ensiksi lista kaikista sijoituksista ja sen alla lista tulevista takaisinmaksuista.

 

 

Perinnän seuraaminen

Kun katsoo listaa sijoituksista, näkee listan lopussa statuksen, joka kertoo maksutilanteen tällä hetkellä. Käytännössä perintätoimistolle siirrettyjä maksuja ovat Erääntynyt 90 pvä ja statukset, joissa on tuota pidempi erääntymisaika. Myös osa Erääntynyt 60 statuksen maksuista saattaa olla siirretty perintään*. Avaamalla maksuaikataulun saat lisätietoja toteutuneista maksuista ja perinnän tilasta.

 

 

Yllä olevassa kuvassa on avattuna Esimerkki 1 ja Esimerkki 2 lainojen maksuaikataulu. Maksuaikataulusta käy ilmi, että Esimerkki 1 lainan velallinen on maksanut ensimmäisen lyhennyksensä Lainaajan lähettämästä ensimmäisestä muistutuksesta 29.3.2016. Samana päivänä tämä on maksanut myös toisen lyhennyksen, jonka summa on ylittänyt hieman laskun summan. Myös kolmas erä on maksettu Lainaajaan.

 

Tämän jälkeen Esimerkki 1:n velallinen ei ole tehnyt maksuja Lainaajaan, vaan laina on siirretty perintätoimistolle. Perintätoimistolle siirretty summa 36,62€ näkyy jäljellä perinnässä kohdassa. Summa ylittää jäljellä olevan lainapääoman 36,61€ eli siihen on lisätty perintään siirron yhteydessä ollut avoin korko.** Vapaaehtoinen perintä on alkanut 13.9.2016 ja ensimmäinen erä vapaaehtoisesta perinnästä on saatu perintätoimistolta 19.9.2016. Vapaaehtoisesta perinnästä on saatu myös kaksi muuta suoritusta 27.11.2016 ja 8.1.2017.

 

Tämän jälkeen maksuja ei ole tullut vapaaehtoisesta perinnästä. Maksamattomuudesta johtuen perintäyhtiö on tehnyt Esimerkki 1 lainasta haastehakemuksen käräjäoikeudelle. Käräjäoikeudelta ei vielä ole tuomiota, joten Esimerkki 1 laina ei ole toistaiseksi siirtynyt ulosottoon.

 

Esimerkki 2 lainan tapaus on yksinkertaisempi. Siinä tapauksessa velallinen ei ole tehnyt lainaan yhtään maksua, vaan Esimerkki 2 laina summa 53,96€ on siirretty perintätoimistolle 31.5.2016**. Käräjäoikeuden haaste on tehy 1.7.2016 ja tuomio on saatu 10.8.2016. Esimerkki 2 lainan velallinen on todettu varattomaksi ja laina on siirretty jälkiperintään 10.11.2016.

 

Myös takaisinmaksuja voi seurata eräkohtaisesti

Lainaajan omatilille kertyvät myös tiedot takaisinmaksuista myös silloin, kun lainat on hoidettu ajoissa. Status aikataulussa tarkoittaa, että erä on maksettu ajallaan ja seuraava erä ei ole vielä erääntynyt. Esimerkissä 3 näkyy velallisen, maksut missä laina on maksettu takaisin poislukien viimeinen erä, joka erääntyy 5.6.2017.

 

 

Jos vertaislainasijoitusten luottotappiot tulevat sijoittajille verovähennyskelpoisiksi, Lainaajalla on valmiudet siirtyä saatavien myyntiin. Tällöin myöhässä olevat lainat myydään perintätoimistolle ja sijoittajalle palautuu tietty prosentuaalinen osuus lainapääomasta.

 

Artikkelia päivitetty 17.5.2017.
*Tarkennettu perintäänsiirtostatuksia.
**Lisätty perintään siirrettävän summan erittely.

 

 

Leave a Reply