Lainaajan laskutus ja perintäprosessi

Lainaaja myöntää lainanhakijoille vakuudettomia kulutusluottoja. Joskus velalliset maksavat maksuja myöhässä ja sijoittajaa jää mietityttämään, miten Lainaaja hoitaa myöhässä olevia maksuja ja milloin maksut siirtyvät perintään. Tässä blogissa käydään lyhyesti läpi Lainaajan laskutus sekä yhteistyö perintäyhtiön kanssa. Perinnän etenemistä voit seurata Lainaajan omalla tilillä.

 

Lainaajan laskutus

Kun laina on myönnetty, velallinen saa postissa maksusuunnitelman. Maksusuunnitelmaan on merkitty kaikki takaisinmaksuun liittyvät maksuerät ja niiden eräpäivät. Tämän lisäksi velalliselle lähetetään kuukausittain erikseen lasku jokaisesta tämän maksuerästä. Kun velallinen maksaa erän, erien maksu välitetään sijoittajien tileille Lainaajassa sijoituksen koon mukaisissa erissä.

 

Jos velallinen ei maksa maksuaan seitsemän päivän kuluessa eräpäivästä, hänelle lähetetään Lainaajan toimesta muistutusviestejä sähköpostitse että tekstiviestillä. Viesteissä velallista kehotetaan maksamaan kyseinen erä ennen kuin se 14 päivää myöhässä, jotta tämä välttyy muistutuskuluilta.

 

Jos velallinen ei maksa maksuaan 14 päivän kuluessa, tälle lähetetään kirjeitse maksumuistutus postitse Lainaajan toimesta. Tämän jälkeenkin velallinen saa edelleen muistutuksia sähköpostiinsa ja tekstiviestitse. Jos maksumuistutusta ei ole maksettu 14 päivän kuluessa muistutuksesta tälle lähetetään maksuhuomautus kirjeitse.

 

Jos maksuhuomautukseen ei reagoida, jatkamme samoja perintätoimia vellallisen kanssa. Tyypillisesti velalliset ovat Lainaajaan yhteydessä ja kertovat, milloin he pystyvät maksamaan erän. Lainaaja hoitaa perintää 60-90 päivää myöhästymisestä asti, jonka jälkeen koko laina eräännytetään ja siirretään kokonaisuudessaan perintätoimiston hoidettavaksi.

 

 

Perintäyhtiön perintätoimet

Kun laina eräännytetään perintätoimistolle, perintätoimisto lähettää maksuvaatimuksen velalliselle.  Tämän jälkeen perintätoimisto ja velallinen pyrkivät sopimaan maksusuunnitelman. Tätä kutsutaan vapaaehtoiseksi perinnäksi.

 

Jos maksusuunnitelmaan ei päästä tai sitä ei noudateta perintäyhtiö siirtyy oikeudelliseen perintään. Käytännössä velalliselle lähetetään haastehakemus ja käräjäoikeudelta pyydetään asialle päätös. Tämän jälkeen käräjäoikeus lähettää velalliselle haastetiedoksiannon, jonka jälkeen velallisella on vielä 14 päivää aikaa maksaa saatava.

 

Jos velallinen ei tässäkään vaiheessa suorita maksua, antaa käräjäoikeus velalliselle tuomion. Tuomion myötä velallinen saa maksuhäiriömerkinnän ja velka siirtyy ulosottoon. Ulosottoviranomaiset voivat ulosmitata velallisen palkasta tai muista tuloista osan suoraan ja heillä on oikeus myös  ulosmitata velallisen omaisuutta velan kuittaamiseksi.

 

Jos velallinen todetaan ulosotossa varattomaksi, tai velallista ei ole tavoitettu perintätoimisto siirtää velan jälkiperintään. Jälkiperintä huolehtii siitä, etteivät laskut ja velat vanhene ennen lopullista 15–25 vuoden vanhentumisaikaa. Ulosotossa oleva velka vanhenee 15 vuoden kuluttua siitä, kun sille on annettu käräjäoikeuden päätös.

 

Voit tutustua myös tarkemmin OK-perinnän perintäprosessiiin ja ulosoton toimintaperiaatteeseen.

 

Leave a Reply