Mitä seuraa, jos kulutusluotot jäävät maksamatta?

Kulutusluotot ovat hyvä hätävara yllättävään taloudelliseen tilanteeseen. Kun esimerkiksi säästöt eivät anna periksi eikä hankinta voi odottaa, kulutusluotot tuovat ratkaisun ongelmaan. Ne pitää kuitenkin pystyä maksamaan takaisin tulevina kuukausina sovitun maksusuunnitelman mukaisesti.

Mitä kustannuksia lainanottajalle kertyy, jos maksut jäävät maksamatta?

Mikäli kulutusluoton takaisinmaksu viivästyy, joutuu lainanottaja maksamaan viivästyskorkoa ja muistutuskuluja – samalla tavalla kuin muissakin myöhästyneissä laskuissa.

Mikäli maksua ei maksa maksumuistutuksesta huolimatta ja laina joudutaan siirtämään perintään, lainanottajalle tulee maksettavaksi lisäksi perintätoimiston perintäkustannukset.

Jos lainaa ei hoida pois tässäkään vaiheessa, hoitamattomat laskut siirtyvät tuomioistuimen käsittelyyn. Tämä on jo melko kallista huvia lainanottajalle, sillä maksettavana on tällöin tuomioistuimen käsittelymaksut ja velkojan oikeudenkäyntikulut.

Mikäli laskut menevät ulosottoon, tästäkin aiheutuu lainanottajalle vielä ulosottomaksut maksettavaksi.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa arkea

Mikäli kulutusluottojen lyhennyksiä ei hoida ajallaan, saa velallinen niistä maksuhäiriömerkinnän – kuten mistä tahansa muistakin maksamattomista laskuista. Maksuhäiriömerkintä voidaan asettaa velallisille aikaisintaan siinä vaiheessa, kun maksut ovat myöhässä yli 60 päivää. Maksuhäiriömerkintä on voimassa pääsääntöisesti 2-3 vuotta.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa arkea monin eri tavoin. Maksuhäiriömerkinnän omaavan luotonsaanti vaikeutuu merkittävästi ja luottokortti vaaditaan usein takaisin. Lainansaanti voi jopa estyä kokonaan. Osamaksusopimukset eivät ole myöskään mahdollisia. Mikäli luottotiedoista löytyy merkintä, vuokra-asunnon ja vuokranantajan usein edellyttämän kotivakuutuksen saanti on haasteellista. Puhelinliittymien ja vakuutusten ostaminen edellyttää vakuuksia tai suuria ennakkomaksuja. Myös työpaikan saanti voi vaikeutua, jos työtehtävään liittyy taloudellista vastuuta.

Maksuhäiriömerkintä on paha juttu myös pienyrittäjälle ja elinkeinonharjoittajalle, sillä henkilökohtainen maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa rahoituksen saamista yritykselle ja näin ollen vaikeuttaa koko liiketoimintaa.

Maksuhäiriömerkintä ei siis ole pikkujuttu. Maksuhäiriömerkintää ei myöskään saa tiedoistaan pois, vaikka maksaisi velan, josta maksuhäiriömerkintä on annettu. Mikäli velan maksaa pois eikä uusia merkintöjä kirjata, maksuhäiriömerkintä poistuu kahden vuoden päästä.

Tags: , ,

 

Leave a Reply