Vertaislainojen varattomuus- ja luottotappiokirjaukset

Uusien luottotappioiden ja varattomuustapauksien kirjaus

Verotuksen muututtua sijoittajille suotuisammaksi, olemme kiinnittäneet myös tarkempaa huomiota perinnässä olevien vertaislainojen mahdollisiin luottotappioihin. Olemme pyytäneet perintätoimistoltamme listan luottotappiotapauksista Lainaajassa ja kirjanneet näitä järjestelmäämme viime viikon aikana. Luottotappiot koskevat noin 1 % myönnetyistä lainoistamme.

Omien sijoitusten tilan näkee tuttuun tapaan Lainaajan ”Oma tilini”-sivujen kautta.

Miten nämä luottotappiot ovat sitten syntyneet?

Mikäli lainanottaja ei maksa laskujansa aikataulun mukaisesti, ne siirtyvät perintätoimiston käsiteltäviksi. Suurin osa perintätoimistolle siirretyistä vertaislainoista saadaan maksettua takaisin, mutta aina näin ei kuitenkaan käy. Tällöin laina siirtyy oikeudelliseen perintään. Tässä vaiheessa selvitetään velallisen maksukyky ja kerätään maksut. Jos velallisella ei ole ulosmitattavaa omaisuutta, tuloja eikä tuloja ole odotettavissa jatkossakaan, ulosotto antaa varattomuusilmoituksen. Tässä vaiheessa sijoittajalle syntyy luottotappio. Huomattavaa kuitenkin on, että tämä luottotappio voi myöhemmin kumoutua, jos velallinen saa tuloja. Tällöin sijoittajalle tuloutuu luovutusvoittoa perintämaksuista.

Luottotappio syntyy myös silloin, kun lainanottaja kuolee ja kuolinpesä todetaan varattomaksi.

Aiheeseen liittyen on hyvä myös vielä muistuttaa, että vertaislainasijoitusten luottotappiot ovat nykyään verovähennyskelpoisia. Olemme ilmoittaneet vuoden 2017 luottotappioista verottajalle, mutta pyydämme teitä vielä tarkistamaan, että ilmoitukset ovat tulleet perille esitäytettyyn veroilmoitukseen.

Tags: , , ,

 

Leave a Reply