Sijoittajien kokemuksia Lainaajan vertaislainoista, Karhila

Vertaislainasijoitus on kuin säästöpossu

 

Tässä Blogissa tutustutaan sijoittajistamme Karhilaan ja hänen kokemuksiinsa vertaislainasijoittamisesta Lainaajassa. Karhila esiintyy tekstissä Lainaajan käyttäjätunnuksellaan, kuten sijoittajat aiemmissakin julkaisuissa.

 

Miksi päätit sijoittaa vertaislainoihin?

Karhila kertoo tutustuneensa vertaislainoihin lehdistä ja Internetistä vuonna 2012. ”Realisoin asuntoni avioeron takia ja päädyin ratkaisuun jossa halusin sijoittaa rahani siten että tuotoilla voisin maksaa vähintään vuokrakuluni”, hän kertoo. Hyvä tuotto-odotusta ja hajautus vähän erilaiseen omaisuusluokkaan houkuttivat sijoittamaan useampiin vertaislainapalveluihin.

 

Sijoitin aluksi muutamat tuhat euroa. Alku oli työlästä, kun piti käsin allokoida rahat luottoihin yksitellen, mutta sijoittaminen helpottui automaattisen sijoituksen myötä: ”Automaattinen sijoitus ja selkeä tiedotuspolitiikka on pitänyt minut tyytyväisenä ja olen kasvattanut sijoitustani lähes joka vuosi isommaksi.”, kertoo Karhila kokemuksistaan.

 

Millaisia ennakko-odotuksia sinulla oli vertaislainasijoittamiseen Lainaajassa?

Hyvä tuotto yleensä korreloi korkean riskin kanssa ja lainaamisessa on aina mahdollista, että joku ei pysty maksamaan takaisin. Karhila kertoo omanneensa tarvittavan riskinottokyvyn alusta asti ja Lainaajan salkussa riskinhallinta on ollut selkeästi mukana kuvassa. Myös tuotto-odotukset ovat pitkässä juoksussa hyvät.

 

”Olen sen verran vanhempi ettei osakesäästämisen aloittaminen ollut mielestäni järkevää, jos haluaa nähdä omaisuuden kasvavan ilman suhdannevaihteluita ”, kertoo Karhila ja jatkaa sijoituksen olevan vielä vähintään seuraavat 5 vuotta lähinnä ”buy and hold” tyylinen. Kun sijoitushorisontti on näin pitkä, mahdolliset luottotappiot ja roikkuvat maksut ovat lähinnä tilastollinen ominaisuus.

 

Helppous sijoitusstrategian keskiössä

Vertaislainasijoitus on Karhilalle pitkän aikavälin säästöpossu eläkepäiviä varten. Hyvä tuotto ja vaivattomuus ovat tärkeimmät kriteerini, kertoo Karhila ja jatkaa, että automaatti hoitaa nykyään kaiken ja sijoittaa välittömästi palautuneet rahat uusiin lainoihin. Ennen automaattia, kun sijoitus piti hajauttaa itse,  hyvä hakemus jossa oli selkeä sosiaalinen tarve hellyttää sydämeni. Karhila kokee, että vertaislainojen sosiaalinen puoli on myös hyvä aspekti.

 

Alussa kasvatin sijoitustani vuosittain tai satunnaisesti kun rahaa oli kertynyt sen verran että voi siirtää Lainaajaan. Tällä hetkellä Automaatisen sijoitusstrategian keskiössä on sijoittaa korkoja uudelleen. Viisi vuotta on takana ja ainakin seuraavat viisi vuotta horisontissa, arvioi Karhila.

 

Vertaislaina on säästöpossu, mitä voi purkaa ajan kanssa

Lopuksi kysyn Karhilalta vinkkejä muille sijoittajille. Tämä korostaa vielä uudestaan kahta asiaa: luottoriskin tilastollisuutta ja säästöpossu eläkepäiville. Vertaislaina on erittäin hyvä omaisuusluokka kunhan ymmärtää tähän liittyvät luottoriskit tilastollisena ominaisuutena, jotka vievät osan potentiaalisista tuotoista. Se sopii erityisen hyvin korkean riskin säästöpossuksi, jos sijoitusta on aikanaan mahdollista purkaa ajan kanssa.

 

Loppuun Karhila vielä kehuu erityisesti automaattisjoittamisen vaivattomuutta ja aktiivista tiedottamista. Hän kertoo myös, että palvelua on kehitetty aktiivisesti koko ajan ja käyttäjiä on myös huomioitu resurssien niin salliessa. Mukava saada positiivista palautetta!

 

2 Responses to “ Sijoittajien kokemuksia Lainaajan vertaislainoista, Karhila ”

  1. Miika sanoo:

    Jos sopii, niin lisään teidän vertaislainoista kertovalle sivulleni?

  2. admin sanoo:

    Sopii toki!

Leave a Reply