Sijoittajien kokemuksia Lainaajasta, Jumpula

 

Sijoittajien kokemuksia Lainaajasta on uusi osio Lainaajan blogissa, jossa käymme vertaislainasijoittamista ja siihen ryhtymistä läpi nykyisten sijoittaja-asiakkaittemme kanssa. Pyrimme tuomaan esiin, miten sijoittajat päätyivät sijoittamaan Lainaajaan ja keskustelemaan hieman heidän kokemuksistaan ja tavoitteistaan. Sijoittajat esiintyvät julkaisuissa Lainaajan käyttäjätunnuksillaan ja ensimmäisessä julkaisussa pääsemme tutustumaan Jumpulaan.

 

Miten päädyit sijoittamaan vertaislainoihin?

 

Jumpula aloittaa kertomalla olevansa aktiivinen sijoittaja, sijoitusbloggaaja ja pohtivansa jatkuvasti tapoja sekä hajauttaa sijoituksiaan että parantaa tuotto-odotuksiaan. Kun hypätään ajassa noin kaksi vuotta taaksepäin kesään 2015, oli vertaislainoja ollut Suomen markkinoilla jo hetken aikaa tarjolla ja maailmalla hyviä kokemuksia vertaislainaamisesta.  ”Suurin osa omaisuudestani oli sidottu indeksi-ETF:iin. Halusin hakea hajautusta ja jotakin uutta mielenkiintoista kokeiltavaa”, kertoo Jumpula. ”Vertaislainat tuntuivat jännittäviltä, kokeilemisen arvoisilta” ja verkosta luetut kokemukset ulkomaisista palveluista saivat etsimään tietoa sopivista vaihtoehdoista, hän jatkaa.

 

Vaihtoehdot löytyivät Googlesta. Ennen Lainaajaa Jumpula sijoitti enemmänkin erään toisen palvelun kautta. ”Päädyin Lainaajaan loppujenlopuksi korkeampien korkojen sekä nopean lainanantomekanismin vuoksi”, hän kertoo. Markkinoiden seuraaminen on tärkeää, joten Jumpulalta löytyy edelleen pienet salkut myös muutamasta muusta vertaislainapalvelusta.

 

Testaaminen on tärkeää sijoituspäätöstä tehtäessä

 

Keskustelumme siirtyy konkreettisiin toimenpiteisiin vertaislainasijoittamisen aloittamiseksi Lainaajassa. Tulee esiin, että oleellista varsinaisessa sijoituspäätöksessä ja alustan valinnassa oli kokeilu ja testaaminen. Jumpula kertoo pyrkineensä validoimaan Lainaajan tilastot testissään: ”Sijoitin ensin sata, sitten tuhat ja kohta 3000 €. Sen jälkeen odottelin melkein vuoden verran ja tutkin takaisinmaksukäyttäytymistä, kunnes kasvatin salkkuni huomattavan suureksi.”

 

Sijoituksensa nykyistä kokoa Jumpula ei haastattelussa paljasta, mutta kun kysyn häneltä miten sijoittaminen on vastannut oletuksia tämä vaikuttaa tyytyväiseltä. Hän kertoo lukeneensa varoittelua, miten luottotappiot syövät tuotot, mutta toisaalta ajatelleensa, ettei voi olla mahdollista, että kaikki tai edes suurin osa sijoittajista kärsisivät. ”Korkotaso on melko hyvin vastannut oletuksia. Tuotto on ollut hyvää ja toistaiseksi harva varattomuustapaus on omalle kohdalle osunut”, Jumpula kertoo. Korkea korkotaso kiinnosti erityisesti  osakemarkkinoiden arvostuksen kivutessa yhä korkeammalle.

 

Tuottokommenttien jälkeen vuorossa on kuitenkin hieman pyyhkeitä Lainaajan käyttöliittymästä. ”Sivuston rakenne tuntuu välillä liian monipolviselta”, Jumpula sanoo, mutta toteaa toiminnallisuuksien olevan kuitenkin ”ok”. Keskustelemme hieman tarkemmin käyttöliittymästä. Tulee esiin, että Jumpula tekee jatkuvasti erilaisia analyysejä Lainaajan datasta ja toivoo helpompia datan lataamistoimintoja. Kerron hänelle, että pyrimme uudistamaan sijoittajan käyttöliittymää ja laitan mieleeni kommentit datasta ja rakenteen monipolvisuudesta.

 

Vertaislainojen sijoitusstrategia käytännössä

 

Päätän kääntää keskustelun sijoitusstrategiaan. Osakemarkkinoilla analyytikot tekevät jatkuvaa analyysiä kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä. Mitenköhän Jumpula tekee sijoituspäätökset vertaislainamarkkinoilla?

 

”Käytän sekä automaattista (sijoitusta), että valitsen (lainahakemuksia) itse. Automaatti on helppo, kun tarvitsee saada iso määrä pääomaa hajautettua tehokkaasti. Toisaalta tykkään lukea ja tulkita lainahakemuksia itse”, kertoo Jumpula. Hän jatkaa, että itse sijoittaessaan pyrkii olemaan rahoittamatta velkakierteitä. Esiin nousee myös ikä. ”Todella nuorilla ihmisillä on harvemmin systematiikkaa raha-asioidensa hoitamisessa, joten mielummin lainaan hieman varttuneemmille. Toisaalta lähellä eläkeikää on vaarana tulojen pieneneminen”, hän sanoo ja heittää loppuun vielä vinkin muille sijoittajille: ”Asuntolaina on plussaa.”

 

Pitkän aikavälin tavoite tuntuu olevan Jumpulalle myös selkeä: ”Tavoitteena on olla taloudellisesti riippumaton kahdeksan vuoden sisään.” Vertaislainoihin osallistuminen ja niiden osuus sijoituksista riippuu korkotasosta. ”Epäilen, että kestää pitkään, ennenkuin markkinat hinnoittelevat vertaislainat oikein. Niin pitkään tulen todennäköisesti olemaan vertaislainoissa mukana. Toivottavasti mahdollisimman pitkään”, Jumpula kertoo.

 

Sijoittajan kannattaa tehdä tuottolaskelmia ja luottaa niihin

 

Haastattelu alkaa olla loppupuolella ja asiat lähes käsitelty. Nostan vielä esiin viimeisen kysymyksen tai ajatuksen Jumpulalle kommentoitavaksi. Mitä muuta haluaisit kertoa sijoittamista harkitseville tai uusille sijoittajille?

 

Kuten aiemmin todettu Jumpula on luottaa analyyseihin: ”Kannattaa tehdä tuottolaskelmia sisäisen korkokannan mukaan itse ja luottaa niihin. Perintä ei tarkoita luottotappiota. Ulosottokaan ei tarkoita sitä.” Jumpula kertoo myös tehneensä itse tarkempia analyysejä vertaislainasijoittamisesta omassa Vaurastu-blogissaan, jossa pääsee tutustumaan tilastoihin tarkemmin.

 

Kiitän Jumpulaa haastattelusta ja vastauksista. Uskon, että ne kiinnostavat meidän lukijoitamme sekä sijoittajia että sijoittamista harkitsevia. Keskustelemme Jumpulan kanssa Lainaajan näkymistä vielä hetkisen ja jatkamme eteenpäin.

 

 

Leave a Reply