Joukkorahoituslaki astui voimaan syyskuussa

Uusi joukkorahoituslaki astui voimaan tänään. Laki parantaa joukkorahoitushankkeiden säätelyä ja parantaa yritysten mahdollisuuksia rahoittaa kasvuaan. Laki pääsääntöisesti koskettaa ”laina- ja sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen hankkimisesta, tarjoamisesta ja ammattimaisesta välittämisestä elinkeinotoiminnan rahoittamiseksi.” Näin ollen yksityishenkilöille suunnatut vertaislainat ja muut kulutusluotot eivät ole lain piirissä ja ”lain säännöksiä ei sovelleta sellaiseen lainamuotoiseen joukkorahoitukseen, jossa velallisena on kuluttaja.”

 

Lain myötä joukkorahoitustoimintaa harrastavat yritykset siirtyvät Finanssivalvonnan ylläpitämään joukkorahoitusrekisteriin. Lainaaja kuuluu tällä hetkellä luotonantorekisteriin, mutta tulevaisuudessa pohditaan myös vertaislainarekisteriin liittymisen tarpeellisuutta. Käytännössä siis Lainaajan toimintaan ja sijoittamiseen Lainaajan kautta ei tule muutoksia uuden joukkorahoituslain myötä.

 

2 Responses to “ Joukkorahoituslaki astui voimaan syyskuussa ”

  1. NikeStrike sanoo:

    Moi.
    Aikaisemmin Lainaajasta on ollut mahdollisuus myös yritysten hakea lainaa. Ainakaan omaan silmään näitä ei ole sattunut, mutta toisaalta niitä ei ole erikseen millään tavalla eroteltukaan yrityshakijan ja yksityisen hakijan välillä. Hakevatko yritykset edelleen lainaa, onko niitä kourallinen vai vähemmän, vai ovatko lainaajan myöntämät lainat nykyään 100% yksityisiä kulutusluottoja? Entä sitten jos yritys hakee lainaa? Sovelletaanko siihen eri lakia/ehtoja ja mitkä ovat suurimmat erot sijoittajan kannalta myönnettäessä joukkorahoitusta kuluttajalle tai yritykselle?

  2. Lauri Pitkänen sanoo:

    Kiitos tarkentavasta kysymyksestä. Tällä hetkellä Lainaajan kautta lainaa voivat hakea ainoastaan yksityiset henkilöt eli lainat ovat 100% kulutusluottoja. Kuluttajien luottoihin ei siis sovelleta joukkorahoituslakia.

Leave a Reply