Maailmalta mallia: Vertaislainat kasvat Suomessa

Vertaislainat ovat olleet merkittävässä kasvussa viime vuodet ja esimerkiksi Lainaajan 2015 myönnettyjen lainojen euromäärä kasvoi 86%. Suomessa vuosittain myönnetyt vertaislainat ovat toistaiseksi kymmeniä miljoonia vuodessa, mutta kasvun jatkuessa voimakkaana tulevien vuosien summat nousevat entisestään. Nousun ennustetta tukee esimerkki maailmalta, jossa suurimpien vertaislainayhtiöiden kasvu on ollut vahvaa. Esimerkiksi 2015 Yhdysvaltalainen Lending club myönsi lainoja yli 8 miljardilla dollarilla ja kasvua oli 91% 2014 verrattuna euromääräisissä myönnetyissä lainoissa.

 

Alan vakiintumista kuvastaa myös globaalien vertaislainayhtiöiden listautumiset pörssiin. Yhdysvaltalaiset Lending Club ja OnDeck listautuivat ensimmäisinä vertaislainayhtiöin pörssiin vuoden 2014 lopussa ja niiden arvo on lähes tuplaantunut ensimmäisen pörssivuoden aikana. Vertaislaina yritykset ovat myös kärjessä useissa listauksissa potentiaalisimmista fintech yrityksistä (Financial Technology, finanssiteknologia).

 

Kuluttajien voimaantuminen suosion takana

Kuluttajien voimaantuminen on ollut näkyvissä majoitus- ja taksiliiketoiminnassa, kun Airbnb:n ja Überin kaltaiset palvelut ovat rantautuneet Suomeen. Samalla tavalla vertaislainat pyrkivät avaamaan lainaliiketoiminan pankeilta suoraan kuluttajille. Näin lainanantajille avautuu mahdollisuus hyvään tuottoon ja toisaalta lainanottajat saa alhaisemman koron. 

 

Vertaislainat siis mahdollistavat kuluttajien toiminnan lainanantajina ja ottajina yhteisten markkinapaikkojen kautta. Tällöin laina sopimukset muodostuvat suoraan yksityisten ihmisten välillä, eikä pankki ole osallisena järjestelyissä. Näin vertaislainat haastavat pankkeja lainanannon osalta.

 

Leave a Reply