Ehdotus joukkorahoituslaista sai myönteisen vastaanoton

Olemme aiemmin blogissamme kirjoittaneet Joukkorahoitukseen suunnitteilla olevasta viranomaisvalvonnasta. Valtiovarainministeriöstä raportoidaan että luonnos joukkorahoituslaiksi on saanut kiitosta muun muassa tasapainosta sijoittajansuojan ja joukkorahoituksen edistämisen välillä, 74 prosenttia lausunnoista oli positiivisia.

joukko

Kiitosta tuli muun muassa lakiluonnoksen monipuolisesta valmistelusta ja kattavasta kansainvälisestä vertailusta. Hyvänä pidettiin myös sitä, että ehdotetut toimet on mitoitettu oikein suhteessa tavoitteisiin. Lisäksi lausunnoissa kiiteltiin onnistunutta tasapainoa sijoittajansuojan ja joukkorahoituksen edistämisen välillä. Uutta lakia pidettiin tärkeänä, jotta kotimaisia rahoitusmarkkinoita voidaan kehittää ja monipuolistaa.

Lausunnoissa toivottiin, että jatkovalmistelussa tarkennettaisiin lakiluonnoksen soveltamisalaa ja rajanvetoa muuhun rahoitusmarkkinasääntelyyn. Tästä näkökulmasta olisi tärkeää kiinnittää huomiota lakiluonnoksen tiettyihin keskeisiin määritelmiin. Lisäksi lausunnonantajat toivoivat, että valtiovarainministeriö kiinnittäisi jatkovalmistelussa enemmän huomiota itsesääntelyyn, kilpailuneutraliteettiin ja tiettyihin perusoikeuskysymyksiin, kuten elinkeinovapauteen ja sen toteutumiseen.

Valtiovarainministeriö jatkaa lain valmistelua lausuntopalautteen pohjalta. Tavoitteena on, että hallitus antaisi esityksensä eduskunnalle ensi keväänä.

 

Kuva: Flickr/Chad Cooper

 

 

5 Responses to “ Ehdotus joukkorahoituslaista sai myönteisen vastaanoton ”

 1. Juhani Tontti sanoo:

  Pohjalta ei ilmeisesti pääse enää alaspäin. Kysyä voi, onko Pankkibarometri oikeassa vai kuvastaako se enemmänkin luottokauppiaiden toiveajattelua!

  Kuluttajaa koskevat tiedot näyttävät aivan toista suuntaa: luottamus talouteen on pohjalukemissa, työttömyys kasvussa ja Finanssivalvonta on tuoreessa raportissaan huolissaan kotitalouksien kasvaneista veloista!

  Voi olla, että kotitaloudet ovat pihdanneet asunto- ja remontti-investoinneissaan niin pitkään, että nyt ne ottavat velkaa, vaikka mikä olisi.

 2. admin sanoo:

  Menikö kommentti väärään viestiin?

 3. Juhani Tontti sanoo:

  Admin on okeassa. Se meni! Pahoittelut.

  Juhani Tontti

 4. Juhani Tontti sanoo:

  Ehkä vastaus kysymykseeni on postauksen ”pyöreissä ilmauksissa”, mutta kysyn kuitenkin: koskeeko ehdotus joukkorahoituslaista vertaislainaamisen osalta sekä sijoittajia että lainanhakijoita (kuluttajia) vai vain sijoittajia?
  Entä onko lain sisällöstä mitään tietoa?

 5. admin sanoo:

  Lainanottajien osalta tulee noudatettavaksi kuluttajasuojalaki ja muut asiaan liittyvät lait. Joukkorahoituslain ensimmäisessä versiossa mukaan ei kuulunut yksityishenkilöille lainaaminen eikä siten se koske sijoittajia, mutta katsotaan tuleeko se mahdollisesti mukaan seuraavaan versioon tai lopulliseen lakitekstiin. Edellisessä artikkelissamme oli linkki valmistelutekstiin.

Leave a Reply