Lyhyesti lainatilistä

Julkaisimme blogissamme aiemmin postauksen lainatilin testiversioista. Postaus herätti paljon kiinnostusta ja saimme teiltä lukuisia yhteydenottoja lainatiliin liittyen – kiitos siitä. Esititte monia hyviä kysymyksiä, joihin nyt vastaamme.

 

Mikä on lainatili?

Lainatili on palvelu, jonka kautta sijoituksesi hajautetaan automaattisesti Lainaaja.fi-palvelussa julkaistaviin vertaislainoihin.

 

Miten lainatili eroaa muusta vertaislainauksesta?

Lainatilillä sinun ei tarvitse valita yksittäisiä lainanottajia, saat tuoton ja hajautuksen muiden sijoittaneiden kanssa.

 

Mitä hyötyä lainatilistä on? 

Lainatilin avulla vain yksi sijoituspäätös riittää, sillä lainatilin kautta sijoituksesi hajautetaan automaattisesti ajan kuluessa satoihin eri lainoihin. Näin sinun ei tarvitse käydä läpi jokaista lainahakemusta ja saat sijoituksillesi optimaalisen hajautuksen. Kun saat takaisinmaksuja, menevät tuotot automaattisesti uudelleen sijoitettaviksi, jolloin saamasi korko jatkaa kasvua.

Lainatilin kautta voit myös lunastaa oman sijoitusosuutesi ennen laina-aikojen päättymistä. Lainatili antaa siis enemmän vaihtoehtoja vähemmällä vaivalla.

 

Mitä palvelu maksaa?

Lainatilissä on merkintäpalkkio, jota ei alkuvaiheessa veloiteta. Lunastuspalkkio veloitetaan sen mukaan, kuinka kauan sijoitus on kestänyt. Mitä pidempi sijoitusaika, sen pienempi palkkio. Palkkio maksetaan suureksi osaksi muille lainatiliin sijoittaneille.

 

Mitä lainatilin käyttäminen edellyttää?

Lainatilin käyttäminen edellyttää rekisteröitymistä Lainaaja.fi-palveluun ja vähintään 1000 euron sijoitusta.

 

Mitä jos haluat lopettaa lainatilin käytön?

Halutessasi voit lopettaa lainatilin käytön ja palata manuaaliseen sijoittamiseen. Voit lunastaa lainatilin osuutesi neljä kertaa vuodessa.

 

Voinko käyttää lainatiliä ja sijoittaa manuaalisesti samanaikaisesti? 

Kyllä, tämä on mahdollista.

 

Miten voin aloittaa lainatilin käyttämisen?

Lainatili on vielä testivaiheessa, voit hakeutua testikäyttäjäksi lähettämällä postia tuomas ät lainaaja.fi. Tiedotamme myöhemmin, kun lainatili on kaikkien saatavilla.

 

Mikäli sinulla on vielä kysyttävää lainatiliin tai vertaislainaukseen liittyen, vastaamme mielellämme kysymyksiin blogin kommenttiosion puolella. Lainatilin idea on lähtöisin käyttäjiltämme ja olemme kehittäneet sitä yhdessä teidän kanssanne. Olemme erittäin innoissamme ensimmäisestä testiversiosta ja tulevista parannuksista!

 

12 Responses to “ Lyhyesti lainatilistä ”

 1. NikeStrike sanoo:

  Hei Lainaajan väki.
  Kysymys 1.:
  Aiemmassa blogissa lainatilistä sanotaan seuraavaa :
  ”Lainatilin kautta sijoituksesi jakautuvat sopivissa erissä useisiin kymmeniin/satoihin eri lainahakemuksiin, jotka täyttävät tarkat, ennalta määritellyt kriteerit.” Mitä se käytännössä tarkoittaa?

  Kysymys 2. :
  Sijoittaako lainatili vain luokiteltuihin lainoihin vai myös luokittelemattomiin?

  Kysymys 3. :
  Mitä lisäarvoa lainatili tuo minulle sijoittajana verrattuna manuaaliseen lainanantoon?

 2. Sami1988 sanoo:

  Kuka ostaa sitten lunastetut osuudet? Lainaaja itse? Entä miten lainatilin arvo lasketaan, jos mukana on myöhässä olevia lainoja? Jos ymmärsin oikein, niin lainatili sijoittaa jokaiseen markkinoille tulevaan lainaan. Jos näin, niin tuote ei ole kiinnostava. Olisin valmis sijoittamaan tuotteeseen jos esim. 1000e sijoituksella pääsisi mukaan esim. sataan luokiteltuun lainaan. Muussa tapauksessa en pidä tuotetta sijoittamisen arvoisena.

  Idea on siis hyvä, mutta mielestäni se vaatii vielä kehittämistä.

 3. PankkiiriAnkka sanoo:

  Minua kiinnostaa myös tuo lunastushomma, kuinka se toimii?
  Toisekseen tosiaan tuo mahdollisuus kuukausisäästöön, kun sijoitettu summa on juuri vähintään sen 1000 euroa voi olla passeli – toisaalta sitten voisin ajatella sijoittavani niihin lunastuksiinkin jos niissä ehdot ovat minulle suotuisat.

  Ehdoton edellytys on luonnollisesti luokitellut lainat (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, kuten Anders, Bull, NikeStrike yms kovan luokan nimet).

 4. PankkiiriAnkka sanoo:

  Lisäys vielä: Ei niissä luokitelluissakaan lainoissa pidä levätä laakereilla. Minulla on niitäkin perinnän puolella, eli niitäkin pitää jatkuvasti tutkia, mikä on riskiasiakas ja mahdollisesti muuttaa luokitteluehtoja.

 5. admin sanoo:

  Kootaan tähän vastauksia yhteen.
  ”Lainatilin kautta sijoituksesi jakautuvat sopivissa erissä useisiin kymmeniin/satoihin eri lainahakemuksiin, jotka täyttävät tarkat, ennalta määritellyt kriteerit.” < < Tämä tarkoittaa sitä, että sijoitukset tehdään hyväksyttyihin lainahakemuksiin joissa on mm. tulot varmistettu, kts. alla. "Sijoittaako lainatili vain luokiteltuihin lainoihin vai myös luokittelemattomiin?" << Sijoittaa sekä luokiteltuihin että luokittelemattomiin, pitkälti näiden ehtojen mukaan: https://www.lainaaja.fi/sijoita/luokitellut.html

  ”Mitä lisäarvoa lainatili tuo minulle sijoittajana verrattuna manuaaliseen lainanantoon?” << Automaattinen sijoitus laajalla hajautuksella, riski-/tuottosuhde pyritty saamaan optimaaliseksi sijoittamalla "lainaindeksiin", keskitetty likviditeetti lunastuksiin ennen laina-aikojen umpeutumista. "Kuka ostaa sitten lunastetut osuudet?" << Lunastukset tulevat takaisinmaksujen kautta, toisista sijoituksista, kaupoista markkinoilla, kaupoista ulkopuolisten kanssa saatavista. Itse emme ainakaan voi osallistua ajallaan olevien lainojen ostoon, koska se olisi ristiriidassa omasta pidättäytymisestämme lainanmyöntämisestä. "Entä miten lainatilin arvo lasketaan, jos mukana on myöhässä olevia lainoja?" << Arvonnousu tulee kertyneestä korosta. Arvonvähennykset tehdään sen mukaan kuinka paljon erääntyneen lainan maksut ovat myöhässä (0-100% vähennys). Mahdolliset vähennykset lasketaan perustuen tulevien takaisinmaksujen ja arvioitujen tappioiden kassavirtojen IRR-koron mukaan. "Jos ymmärsin oikein, niin lainatili sijoittaa jokaiseen markkinoille tulevaan lainaan." << Kyllä, perusteluna tähän on se, että mahdollisimman laajat sijoitukset tuovat tutkitusti parhaan tuoton/riskin.

 6. PankkiiriAnkka sanoo:

  Anteeksi tyhmyyteni, mutten edelleenkään ymmärtänyt.
  Minulla on tuolla profiilissa tarjolla 1000 eurolla sijoituksia, joihin on merkittynä lainoja n 5-6 kpl yhteensä 600-700 eurolla, eli hajautus on jopa huonompi, kuin minun omassa vertaislainaportfoliossa täällä, jonne olen voinut hajattaa 600-700 euroa jopa 60-70 eri lainaan.
  Kaiken lisäksi koroista päätellen näyttää siltä, että suurimman osan kohdalla laina ei ole edes varmennettu, vaan se on luokittelematon.
  Se, mihinkä sijoittamista voisin varovaisesti harkita, on lainatili, joka sijoittaa 1000 euroa 100 eri luokiteltuun hakemukseen. Eli, jos sijoitan 1000 euroa, niin omistan 10 eurolla 100 eri luokiteltua ja turvallista lainaa…
  Tämäkin erittäin suurella varauksella, kun ei tuo luokittelukaan poista default-vaaraa. Minulla on defaultissa myös luokiteltuja lainoja nimittäin eikä niistä ole kuulunut mitään sen defaultin jälkeen.

 7. admin sanoo:

  ”Minulla on tuolla profiilissa tarjolla 1000 eurolla sijoituksia, joihin on merkittynä lainoja n 5-6 kpl yhteensä 600-700 eurolla, eli hajautus on jopa huonompi, kuin minun omassa vertaislainaportfoliossa täällä, jonne olen voinut hajattaa 600-700 euroa jopa 60-70 eri lainaan.”

  En ole varma mistä nuo katsoit, lainatilillä on tällä hetkellä noin 30 eri lainaa ja määrä kasvaa jatkuvasti.

 8. NikeStrike sanoo:

  Aivan samaa olen ihmetellyt kuin PankkiiriAnkka.
  Omassa profiilissani on tarjolla sijoituksia joissa on 4-8 kpl sijoituksia.
  Niissä 1000 e on jaettu 4-8 lainaan.

 9. PankkiiriAnkka sanoo:

  Minulla on myös noita 1000 euron merkintähintaisia klönttejä tarjolla ostettavaksi, mutta niissä on lainoja alle 1000 eurolla. Eilen muistakseni oli tarjolla sellainen klöntti, jonka merkkaushinta oli sen 1000 euroa, mutta sisällä vain yksi 500 euron laina ja toinen 370 euron laina. Hajautus tuossa näyttää todella hurjalta (taisivat olla myös luokittelemattomia)… Puuttumaan jäi vielä 130 euroa. Tällä hetkellä minun kohdallani siis näyttää siltä, että sijoittamalla 1000 euroa saankin 870 eurolla vaarallisen kombinaation – vain kaksi lainaa.

 10. Sami1988 sanoo:

  En minäkään ymmärrä tuota Lainatiliä. Mistä sen Lainatilin sisällön näkee? Tuolla tosiaan on noita muutaman lainan klönttejä, joita tulee myyntiin 2-3 kertaa kuukaudessa.

  Näyttää siltä, että tuote ei nykyisellään ole kiinnostava. Voisin sijoittaa, mutta haluan niiden rajautuvan vain luokiteltuihin lainoihin. Luokittelemattomiin sijoitan vain poikkeustapauksissa ja mielelläni haluaisin itse valikoida ne luokittamattomat joihin sijoitan.

 11. admin sanoo:

  Noita ”klönttejä” tulee sitä mukaan kun sijoituksia tulee lainatilille. Lainoja noissa yhteensä lienee tällä hetkellä <50 ja määrä kasvaa jatkuvasti.

  Lainatilin kautta sijoitus jakautuu kaikkiin eri luokkiin, tulevaisuudessa vielä useampiin luokkiin. Koska tuotto ja riski on jaettu, tämä on optimaalinen tapa hajauttaa sijoitus.

 12. Mikko sanoo:

  Teidän sivuilla on lainatilin kohdalla esitetty seuraava väite:

  ”Sijoitus satoihin eri lainoihin. Saat välittömästi ylivoimaisen tehokkaan hajautuksen sijoituksellesi.”

  Itse ymmärtäisin tämän niin, että jo tällä hetkellä puhutaan siis vähintään lukumäärästä 300 – 400 lainaa. Nyt kuitenkin tuossa 5.9.2014 lähetetyssä kommentissa kerrotaan että lainoja onkin todellisuudessa vain alle 50 kappaletta. Onko sivuilla virheellistä / valheellista markkinointimateriaalia vai mistä tässä oikein on kyse?

  Se että määrä kasvaa jatkuvasti ja mahdollisesti joskus tulevaisuudessa saattaa sisältää satoja eri lainoja ei varmaankaan oikeuta markkinoimaan tuotetta jo nyt niin, että saisin _välittömästi_ sijoituksen _satoihin_ eri lainoihin?

Leave a Reply