Vertailu kannattaa vertaislainoissakin

Lainojen vertailu on tärkeää niin lainanhakijoille kuin sijoittajille. Lähiaikoina on uutisoitu mediassa, miten tililuottoja hyödyntäen yksityiset kulutusluottoyritykset kiertävät kuluttajansuojan korkorajoitteita kulutusluottoja myönnettäessä. Toisaalta sijoittajien korkovaihtoehdot vertaislainoissa vaihtelevat palveluntarjoaja kohtaisesti.

 

Lainanhakijan kannattaa vertailla todellista vuosikorkoa

Lainanhakijan kannattaa seurata todellisia vuosikorkoja tehdessään lainahakemusta. Myöntämällä yli 2000€ tililuoton kulutusluoton tarjoaja kiertää kuluttajansuojan määräämät korkorajoitteet ja korot voivat nousta lainanhakijoille merkittävästi vertaislainoja korkeammiksi. Kauppalehti uutisoi kulutusluottoyritysten tekevän kovaa tulosta tililuotoilla. Näissä todelliset vuosikorot saattavat nousta satoihin prosentteihin, kun kuluttajasuojan määrittämä raja alle 2000€ luotoille todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Lainaajan vertaislainat ovat aina kuluttajansuojan mukaisia ja niihin voi tutustua tarkemmin Lainaajan sivuilla.

 

Sijoittajan kannattaa vertailla korkoja

Sijoittajan pohtiessa vertaislainasijoitusta tulee pohtia, mitä korkoa sijoitukselleen on saatavissa. Vertaislainamarkkinoilla nimelliskorko vaihtelee tyypillisesti pohjautuen lainanhakijalle annettuun luokitukseen. Nämä luokitukset eivät ole palveluntarjoajien välillä yhdenmukaisia, mutta palvelukohtaisesti sijoittaja voi verrata, maksimissaan saamaansa nimelliskorkoa. Lainaajan korkotaso on pysynyt erinomaisena ja markkinoiden kautta on mahdollista sijoittaa suomalaisten ottamiin kulutusluottoihin jopa 24% nimelliskorolla. Tämän lisäksi kannattaa seurata, miten korkotaso on kehittynyt. Jos nimelliskorot ovat laskussa, se tarkoittaa tuottojen laskua uudelleen sijoituksissa. Vertailukohtana voi käyttää esimerkiksi sijoittamisista osinkoaan kasvattaviin tai laskeviin yrityksiin. Lainaajan korkotaso kestää vertailun muihin palveluntarjoajiin erinomaisesti sillä korkotaso on pysynyt hyvänä jo pidemmän aikaa. Pelkkä nimelliskoron seuraaminen ei kuitenkaan kerro koko totuutta sillä sijoituksen tuottoa syövät mahdolliset luottotappiot, jotka eivät toistaiseksi ole vähennyskelpoisia yksityissijoittajille. Myös luottotappioiden käsittelytavat eroavat yrityskohtaisesti.

 

vertailee-omenia

Vertailu kannattaa vertaislainoissakin

 

Leave a Reply