Hallituksen esitys uudeksi pikavippilaiksi

Rahaa palaa

Rahaa palaa (Images_of_Money)

Eilen uutisoitiin hallituksen esityksestä uudeksi pikavippilaiksi.

Kommentoin lyhyesti tätä uutista. Lakiesitys ei koske pelkästään pikavippejä, koska kaavailtu raja on alle 2000€ lainoille. Tällä rajauksella mennään selkeästi kulutusluottojen alueelle. Laki kieltäisi lisämaksullisten tekstiviestien käytön luoton hoidossa ja viivästyskoron enimmäismäärän kiertämisen. Tavoitteena on yleisesti parantaa luottokelpoisuuden tarkastusta ja pienentää tarjottujen luottojen määrää.

Lainaajaan muutoksilla ei ole juurikaan vaikutusta. Kaikkein pienimmät, osittaisina lainoina otettavat alle 600€ lainat, eivät kaikki mahdu meillä rajoihin. Nämä lainat tulemme joko poistamaan tai sitten muutamme kulurakennetta niiden osalta.

Mitä näillä muutoksilla yleisesti saavutetaan? Käytännössä korkorajat tarkoittavat pikavippien tarjonnan loppumista ja osan alan yritysten toiminnan loppumista. Osa yrityksistä, etenkin isoimmat, siirtyvät isompiin ja tavarasidonnaisiin lainoihin. Vaikka nyt estetään pikavippien holtiton käyttö, ei tämä muutos käytännössä estä juuri mitenkään ylivelkaantumista. Siihen suurimpana syynä säilyvät ylisuuret asunto-, auto- ja muut kulutusvelat. Yleensä nämä ongelmat räjähtävät käsiin puolison kuoleman tai eron johdosta. Kaikkien tärkein muutos velkaantumista hillitsevä muutos, eli positiivinen luottorekisteri jää edelleen toteuttamatta.

 

2 Responses to “ Hallituksen esitys uudeksi pikavippilaiksi ”

  1. Turo sanoo:

    Niinpä. Positivinen rekisteri varmaan päättäjien mielestä on jotenkin väärin. Suomessa ei saa kehua olevansa hyvä. Usan credit Score on myös melko konkreettinen tapa osoittaa että kannattaa hoitaa asiat hyvin. Ok on siellä idiotismiakin, kun maksetuista luotoista saa pinnoja, mutta silti.

  2. Peter sanoo:

    Credit Scoressa (USA:n malli) otat nokkiisi jos canceloit luottokortteja, maksat ”liian nopeasti” pois velkaa tai olet täysin velattomana. Mielenkiintoista.

Leave a Reply