Positiivinen luottorekisteri

Ajattelin kirjoittaa hieman positiivisesta luottorekisteristä, koska se nousee tasaisin väliajoin julkisuuteen kun puhutaan velkaantumisesta ja sen hillitsemisestä. Merkittävää asiassa on se, että Europassa Suomen lisäksi ainoastaan Tanskassa, Ranskassa ja Unkarissa ei ole käytössä positiivista luottorekisteriä.

Visa

Asian hahmottamiseksi tarkastellaan ensin negatiivistä luottorekisteriä, koska sellainen Suomessa on käytössä. Negatiiviseen luottorekisteriin tulee tieto silloin, kun henkilö ei hoida maksujaan. Merkintä kirjataan aikaisintaan 2,5 kuukauden kuluttua laskun eräpäivästä, olettaen ettei laskusta ole tehty maksusuunnitelmaa. Käytännössä merkinnän saaminen kestää pidempään. Tässä välissä on siis mahdollisuus ottaa vielä useampi laina ennen kuin tieto maksuhäiriöistä tulee julkiseksi.

Positiivisessa luottorekisterissä on mahdollisten maksuhäiriöiden lisäksi tiedot henkilön ottamista lainoista ja niiden hoidosta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on käytössä FICO, johon vaikuttaa mm. otetut lainat, lainojen kesto, maksujen suorittaminen ja aiemmat maksutietokyselyt. Jokaisella on oikeus saada selville omat pisteensä ja hyvällä luottoluokituksella onkin suuri merkitys lainan saamiseen ja korkoon.

Miksi positiivista luottorekisteriä ei sitten ole käytössä Suomessa? Tähän kysymykseen ei löydy selkeää vastausta, vaikka monet tahot ovat sitä kannattaneet. Selkeänä etuna olisi lainanottajan taloudellisen tilanteen parempi tieto, jolloin ylivelkaantumista voitaisiin ehkäistä aiemmin. Toisaalta kritiikkinä on esitetty että luottorekisteri ei auta ennakoimaan yllättäviä muutoksia omassa taloudessa, kuten työttömyyttä.

Koska ei ole mitään merkkejä että Suomeen oltaisiin harkitsemassa positiivista rekisteriä, ovat luottoyhtiöt Suomen Asiakastiedon ja omien arvioidensa varassa. Tästä syystä käyttöön ottamamme luottoanalyysi onkin ensiluokkainen tapa arvioida riskejä. Pitkän aikavälin tavoitteemme on tarjota luotettaville lainanhakijoille edullisempi mahdollisuus lainaan ja lainanantajille hyvätuottoinen sijoitus. Tähän tavoitteeseen on vielä matkaa, mutta uskomme että olemme ottaneet suuria askeleita sitä kohti viime aikoina. 

 

Leave a Reply