Sähköinen luottoanalyysi

Edellisissä luottoluokittelua käsitelleissä kirjoituksissani (Mitä on luottoluokitus ja Tiedotus käyttöönotosta) hehkutin uutta sähköistä luottoanalyysiamme. Nyt pääsen vihdoin kertomaan teille hieman tarkemmin mistä on kyse. Edellisessä kirjoituksessa jo linkattu video tarjoaa lyhyen johdannon aiheeseen:

Lyhyesti, Instantor tarjoaa Lainaajan käyttöön sähköisen tunnistus- ja luottoanalyysipalvelun. Tunnistautuminen on samanlainen kuin normaali pankkitunnistautuminen, vastaava meillä on jo käytössä Nettihenkkareina. Luottoanalyysissa lainanhakijan pankkitiedot ovat apuna luottopäätöksen tekemisessä, esimerkiksi tilille tulevat todelliset kuukausitulot ja otetut lainat vaikuttavat päätökseen. Kunnioitamme lainanhakijoidemme yksityisyyttä, tietoja ei jaeta eteenpäin. Käytämme saamaamme tietoa lainapäätöksen tekemiseen, tunnistautumistiedot säilytämme asiakassuhteen ajan.

Sähköisen luottoanalyysin etu piilee sen helppoudessa, ei tarvita muuta kuin pankkitunnukset ja hetkessä kaikki on valmista. Prosessi on sama kuin normaalissa pankkitunnistuksessa. Lainanantajan kannalta etuna on tarkan, luotettavan ja ajankohtaisen tiedon saaminen. Tämä tieto on lähes yhtä tarkkaa kuin pankit näkevät omista asiakkaistaan, puhumattakaan muiden pankkien asiakkaista.

Tarjoamme edelleen myös mahdollisuuden ”perinteiseen” lainahakemukseen, tällöin lainanhakijan tulee toimittaa meille palkkatodistus. Aivan niin kuin tälläkin hetkellä.

Kokonaisuudessaan, sähköinen luottoanalyysi ja scoring on kokonaisuudessaan merkittävin uudistus Lainaajaan luotettavan toiminnan takaamiseksi. Toimiva luokitusjärjestelmä takaa, että yhä useampi luotettava ja rehellinen lainanhakija saa lainansa ja että sijoittajat saavat tuoton rahoillensa. 

 

7 Responses to “ Sähköinen luottoanalyysi

  1. PulskaOrava sanoo:

    Tämä vaikuttaa erinomaiselta! Onko palvelun tekninen toteutus jo asiakaskäytössä ja millä tavalla luottoanalyysi tulee näkymään lainahakemuksissa?

  2. admin sanoo:

    Kyllä, tämän viikon alusta lähtien on ollut mahdollista tehdä sähköinen luottoanalyysi. Tämä ei näy ulospäin juurikaan ainakaan alkuun, mutta käytännössä mahdollistaa meille tarkemman valinnan lainanhakijoissa.

  3. Sami sanoo:

    Miten se lainanantaja sitten hyötyy tästä tiedosta jos lainahakemus on päälle päin samanlainen kuin ennekin?

    Siis siten että tulot ovat varmasti sen minkä hakija ilmoittaakin, mutta muuten ei muutosta vanhaan?

  4. Niko sanoo:

    Tämä tieto olisi hyvä saada kaikkien nähtäville, jolloin se mahdollistaisi myös lainaajille tarkemman valinnan lainanhakijoissa. Eli vastaavasti kun siellä on nyt kohdat Tulot: Check, Luottotiedot: Check, niin siellä olisi myös kohta Sähköinen luottoanalyysi: Check, jos hakija on tehnyt sen.

  5. admin sanoo:

    Alkuun ei varsinaista muutosta näy hakemuksissa, tosin on mahdollista että näyttäisimme sen ehdottamallasi tavalla. Tärkein syy, miksei sähköisestä analyysista näy enempää tietoa, on lainanhakijan henkilökohtaisten tietojen suojaaminen.

    Koko hankkeen suurempana tarkoituksena on luoda järjestelmä, jossa lainanhakijat valikoidaan entistä tarkemmin ennen hakemuksen julkaisemista, jolloin lainanantajien valintaongelma helpottuu.

  6. Niko sanoo:

    Lainanhakijasta on jo nyt kohdat palkka kuukaudessa, erittely lainoista, osoite, jne. Ei se minusta ainakaan merkittävästi lisää henkilökohtaisten tietojen määrää, jos siellä olisi myös kohta Sähköinen luottoanalyysi: kyllä / ei.

    Jos tuo sähköinen analyysi olisi edellytys kaikille hakijoille, niin silloinhan tilanne olisi tietenkin aivan eri.

    Mutta niin kauan kuin joukossa voi olla myös Photoshopilla tehtyjä palkkakuitteja, niin lainanantajien valintaongelma ei poistu 🙂

    Saatteko te muuten lainanhakijasta tarkempaa tietoa tuosta Instatorin luottoanalyysistä kuin ”Voi myöntää lainan / emme suosittele lainan myöntämistä”, tms?

  7. admin sanoo:

    Saamme tarkempaa tietoa siinä mielessä, että voimme määrittää tiettyjä kriteerejä joiden suhteen saamme suosituksen tai tiedon osuuko hakija kyseiseen haarukkaan.

    Sivukommenttina Photoshop kuittailuun, ei se ihan niin helposti onnistu kuin vaihtamalla palkka todellista suuremmaksi.

Leave a Reply