Mitä on luottoluokittelu?

Kirjoitin aiemmin tulevista uudistuksista Lainaajaan, ja siellä yhtenä merkittävimmistä muutoksista oli ns. luottoluokittelu (englanniksi credit scoring tai rating). Kirjoitan tämän postaukseni avatakseni hieman käsitettä, koska reittauksesta eivät pankit ja muut luottolaitokset käytännössä puhu mitään.

Esimerkki luottopisteytyksestä

Esimerkki luottopisteytyksestä*

Ensinnäkin, hieman yleistä asiaa reittauksesta. Kyseessä on prosessi josta ei puhuta juurikaan, mutta se on käytössä lähes jokaisessa lainoja antavassa yrityksessä. Siinä asiakkaiden maksukyky arvioidaan tiettyjen ennalta määritettyjen tekijöiden perusteella, kuten maksuhistorian ja palkkatietojen. Tarkistettavien tietojen määrä vaihtelee vähäisestä (pikavipit) erittäin laajaan (yritysten investoinnit). Kuluttajaluotoissa päätösehdotus tapahtuu lähes aina automaattisesti tietokonemallin perusteella, tosin joissain tapauksissa on päätöksiin mahdollista tehdä muutoksia henkilökohtaisen arvion perusteella (pärstäkerroin-efekti). Valintoihin vaikuttavat tekijät ja niiden vaikutus on liikesalaisuus.

Olemme nyt myös itse tuomassa käyttöön omaa luokitteluamme. Syy miksi emme ole ottaneet tätä aiemmin käyttöön, on se, ettei meillä ollut tarpeeksi dataa maksuhistoriasta. Nyt tilanne on muuttunut, ja tähän liittyen vaadimme palkkatodistuksen tai vaihtoehtoisesti sähköisesti pankkitiedot (tulossa pian). Mekään emme valitettavasti voi tarkemmin kertoa omista valintatekijöistämme välttääksemme tietoiset harhautus- ja huijausyritykset. Kuitenkin koemme tärkeänä että kaikki käyttäjämme ymmärtävät mikä tarkoitus uusilla toimenpiteillä; parempi luottamus lainanottajien ja lainanantajien välillä. Koska se johtaa suoraan siihen, että yhä useampi hyvä lainanottaja saa hakemansa lainan.

Lopuksi en malta olla mainostamatta tulevaa sähköistä reittaustamme, se on oikeasti teknisesti parasta ja käyttäjälle helpointa mitä on missään käytössä. Lisätietoja tulossa pian!

*Lähde: Wikipedia

 

4 Responses to “ Mitä on luottoluokittelu?

  1. Eero sanoo:

    Tuo ”past credit applications” olisi tärkeä juttu, se pitäisi saada näkyviin ennenkuin laina on mennyt läpi. Nytkin saan huomata lainanneeni tyypille joka on jo huhtikuusta alkaen yrittänyt saada lainaa ensin kulutukseen, sitten pikavippien poismaksuun, sitten ”jouluun” ja lopulta meni läpi, kun teesinä oli ”joulun jälkeinen aika” … 🙂

    Sanomattakin selvää että laina on menossa taas rosvomerkille…

  2. admin sanoo:

    Kyllä, aikaisemmat lainat ja lainahakemuksen tulevat ehdottomasti vaikuttamaan uusien hakemusten läpimenoon.

  3. diskis sanoo:

    Ja tähän liittyen, niin varmaan historiaa pidetään sisäisesti yllä jollain henkilöturvatunnuksella tms., että uuden tilin avaaminen ei anna puhdasta historiaa? Vai onko jo tarkistus että samoilla henkilötiedoilla ei pysty avaamaan toista tiliä?

  4. admin sanoo:

    Kyllä, samalla hetulla voi olla vain yksi henkilö.

Leave a Reply