Oletko peeaa ennen palkkapäivää?

Turvaudutko säästäpossuun

Turvaudutko säästöpossuun? Flickr: swimparallel

Onko matti tuttu vieras kukkarollasi? Enkä nyt tarkoita entistä pääministeriä, joka oli korottamassa arvonlisäveroa 23 prosenttiin.

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan vain kaksi kolmesta 18-65 vuotiaista kertoo taloutensa olevan omasta mielestään hyvin hallinnassa. Joka viides kyselyyn vastanneista kertoo kuluttaneensa palkkansa ennen seuraavaa palkkapäivää. Erityisesti nuoret ja lapsiperheet ovat vaikeimmassa tilanteessa. Rahahuolet vaivaavat erityisesti alle 30 000 euroa vuodessa ansaitsevia talouksia, joista lähes joka neljäs kertoo unettomista öistä useammin kuin kerran viimeisen kuukauden aikana. Joka kymmenes kertoo saaneensa maksumuistutuksia, 6 prosenttia myöntää ettei enää hallitse raha-asioitaan.

Koetko että taloushuolet koskettavat sinua? Listasimme viisi peruspilaria, jotka auttavat sinua ottamaan taloutesi jälleen haltuun.

1. Laske tulosi ja menosi yhteen

Kaikkein ensimmäiseksi sinun tulee listata taloutesi menot ja tulot. Ole rehellinen itsellesi, väärät arviot kulutuksestasi eivät hyödytä ketään. On tärkeää että listaat kaikki menosi; voit itsekin yllättyä mihin rahasi katoavat.

2. Pureudu menoihisi

Jotta saisit taloutesi nopeasti parempaan järjestykseen, sinun täytyy leikata jostain menoistasi. Kun olet listannut menosi, voit perehtyä yksityiskohtaisemmin niiden sisältöön. Miksi sähkölasku on noin korkea, voisitko säästää kilpailuttamalla tai sulkemalla sähkölaitteita? Todennäköistä on, että yllätyt itsekin joidenkin menojen suuruudesta, kuten esimerkiksi auton kuluista.

Tulojen lisääminen on myös hyvä tapa hallita taloutta pidemmällä aikavälillä, mutta siitä ei ole apua jos menosi nousevat samassa suhteessa.

3. Päätä mistä voit tinkiä

Maksatko liikaa puheluistasi tai laajakaistasta? Kuinka usein käyt kampaajalla tai ravintoloissa? Jos voit jättää yhden bileillan väliin kuukaudessa, tämä voi säästää jo sievoisen summan. Olettaen, ettet käytä säästettyä rahaa muilla baarireissuilla.

Menoista tinkiminen voi tuntua aluksi vaikealta, mutta pienistä säästöistä kasvaa merkittäviä summia ajan mittaan. Taloudellinen turvan tuomaa mielenrauhaa ei myöskään kannata väheksyä.

4. Perusta vararahasto

Vararahasto on pankkitili tai lyhyen koron rahasto jossa säilytät minimissään kahden kuukauden palkkaa. Monissa suosituksissa puhutaan 3-6 kuukauden palkasta. Vararahastoa voit käyttää kattamaan yllättäviä menoja joita et pysty maksamaan palkastasi. Jos joudut käyttämään vararahastoasi, sinun tulee alkaa säästämään takaisin käyttämäsi summa heti kun pystyt. Muutoin olet pian tilanteessa, jossa olit ennen vararahastosi perustamista.

5. Aloita säästäminen

Säästämisen kirkkain hyöty tulee mielenrauhan ja varallisuuden kasvun kautta. Jo pienikin summa kuukausittain auttaa sinua tulevaisuuden rakentamisessa. Säästäminen helpottaa sinua myös huomattavasti tulevaisuuden hankinnoissa kuten asunnossa. Ja kuten edellisessä kappaleessa jo totesin, säästöjen tuoma mielenrauha on suurempi kuin varsinainen rahamäärä.

Edellä luetellut asiat olivat hyvin peruskamaa, mutta niiden pohjalta on mahdollista laajentaa käsitteitä. Oliko listassa jotain josta haluaisit lisätietoa?

 

Leave a Reply