Sijoittajien kokemuksia Lainaajan vertaislainoista – NikeStrike

VertaislainasijoitusBlogi

 

Sijoittajien kokemuksia Lainaajasta -blogitekstissä käymme läpi vertaislainasijoittamista ja siihen ryhtymistä nykyisten sijoittaja-asiakkaidemme kanssa. Tällä kertaa tutustumme sijoittajistamme NikeStrikeen, joka kertoi meille kokemuksistaan, ennakkoluuloistaan ja sijoitusstrategiastaan. Hän esiintyy tekstissä Lainaajan käyttäjätunnuksellaan, kuten muutkin sijoittajat aiemmissa blogikirjoituksissa.

 

Vertaislaina vaihtoehtona perinteisille pankkitalletuksille ja arvopapereille

 

NikeStrike aloitti sijoittamisen Lainaajan vertaislainoihin vuonna 2013 etsiessään pitkäaikaista säästövaihtoehtoa perinteisille pankkitalletuksille ja arvopapereille. ”Selailtuani aikani nettiä ja muiden sijoittajien keskusteluja löysin vertaislainat ja päätin kokeilla.”

 

NikeStrike kokeili ensin muitakin vertaislaina-alustoja, mutta Lainaajan eduksi tilanteen ratkaisi pienemmät minimisijoitussummat. ”Kun eräässä toisessa palvelussa 1 000 euroa voitiin hajauttaa vain 10 lainaan, voi sen Lainaajassa hajauttaa sataan lainaan”, perustelee NikeStrike päätöstään.

 

NikeStrike aloitti sijoittamisen Lainaajassa noin 500 eurolla, jota hän kasvatti kuukausittaisella 100 € lisäsijoituksella suuremmaksi. Hän sijoitti samaan aikaan toiselle toimijalle kertasumman 2 500 €. Seuraavan vuoden alussa NikeStrike päätti lisätä Lainaajan sijoituksen kokoa hieman, ja ensimmäisen vuoden jälkeen hän oli tallettanut Lainaajaan noin 3 500 €. Siitä Lainaaja-salkkuni onkin kasvanut lisäsijoituksilla ja takaisinmaksujen uudelleensijoituksilla nelinumeroiseksi, kun taas toisen toimijan salkku osoittautui täydeksi katastrofiksi – osin hajautuksen puutteen ja osin lainanvälittäjän läpipäästämien kelvottomien lainanhakijoiden johdosta”, NikeStrike kertoo.

 

Lisäsijoituksia toiseen toimijaan NikeStrike ei tehnyt. Hän odottelee toiselta toimijalta vielä lopullista tulosta. Neljän ja puolen vuoden jälkeen avointa pääomaa hänellä on vielä 70 % alkuperäisestä sijoitetusta summasta. ”Takaisin tililleni olen nostanut tasan puolet, eli 1 250 € ja tililläni vapaana on 250 €, joten heikolta näyttää toisessa toimijassa. Siksi valitsin jatkosijoituksiini Lainaajan”.

 

Korkeat korot viehättävät – mahdolliset luottotappiot ratkaisevat tuloksen

 

Nike Strike piti ennakkoon vertaislainasijoituksia todella riskialttiina sijoituksena, jossa korkean tuoton tavoittelu saattaisi kapsahtaa omaan nilkkaan. ”Korkea korko tietysti veti puoleensa, kuten myös se, että joukkovelkakirjoissa ja muissa korkopapereissa on joko hyödyttämättömän matalat korot tai suuret minimisijoituserät – ehkä jopa molemmat. Vertaislainoihin pääsee käsiksi vaikka muutamalla hassulla kympillä”, sanoo NikeStrike.

 

NikeStrike tiedosti jo sijoittamaan lähtiessään, että tämä sijoitusmuoto ei sovi lyhyen sijoitushistorian etsijöille. Vertaislainasijoittaminen toimii hänellä hyvin lisänä muille sijoituksille. ”Lainojen takaisinmaksuaika on 24-48 kuukautta, joten kun sijoittaminen on aloitettu, ei voi automaattisesti laskea, että kahden vuoden kuluttua nostan ulos sijoitukseni korkoineen, vaan korot ja takaisinmaksut olen sijoittanut takaisin. Juuri korko sekä koron korko tekevät tuottoprosentista korkean. Lopullinen tulos tästä selviää tietenkin vasta pitkän ajan kuluttua siitä, kun sijoittamisen päättää lopettaa”, kertoo NikeStrike.

 

Ennakko-odotuksia kysellessä NikeStrike otti puheeksi myös mahdolliset luottotappiot, jotka hänen mukaansa ovat tietenkin ne, mitkä todellisen tuloksen ratkaisevat. Yksityishenkilöä verottaja kohtelee Suomessa NikeStriken mukaan epäreilusti. ”Tuohon epäkohtaan, että yksityishenkilö ei voi vähentää verotuksessa luottotappiota, vaikka velkasuhde olisi kuinka hyvin dokumentoitu, mutta koroista on kuitenkin maksettava pääomaverotuloa, olisi hyvä saada muutos.” NikeStrike myös toivoo Suomeen ”positiivista luottorekisteriä”, josta luotonmyöntäjät voisivat tarkistaa hakijoiden todellisten luottojen määrät.

 

Korkotaso vastannut odotuksia

 

Keskustellessamme siitä, miten todellisuus on vastannut odotuksia, NikeStrike toteaa korkotason vastaavan aika hyvin sitä, mitä hän on odottanutkin. Erääntyneet saatavat syövät kuitenkin tuottoa luottotappioiden ja alemman koron muodossa.

 

NikeStrikella on tällä hetkellä Lainaajassa avoinna oleva pääoma neljän vuoden jälkeen yli 60 % isompi kuin hänen sijoittamansa kokonaissumma. Lainaajan oman yhteenvedon mukaan salkun arvo taas on noin 200 % sijoitetusta summasta. Tähän on laskettu mukaan odotetut korkotuotot.

 

Aivan niin yksiselitteistä tuo ei kuitenkaan ole, koska luottotappioita jossain varmasti kuitenkin tulee. ”Yksityisoikeudellista saatavaa voi tänä päivänä periä ainakin 15 vuotta, joissakin tapauksissa jopa 25 vuotta, joten sen luottotappion realisoituminen on vain itse määriteltävä ja kirjattava laina omassa kirjanpidossa alas. Kun perintä tai ulosotto saa jotain velallisesta irti, voi arvonmäärityksiä korjailla ylöspäin. Mutta kuten jo aiemmin todettu, tämä on todella pitkäjänteistä puuhaa, pohdiskelee NikeStrike.

 

Lainaajassa NikeStrike on nyt pitänyt reilun vuoden verran taukoa lisätalletuksissa. Syy on siinä, että salkku on kasvanut suhteessa muuhun sijoitusvarallisuuteen isommaksi kuin hän oletti. ”Olen hajautuksen suuri kannattaja, enkä halua laittaa muniani yhteen koriin, vaan jakaa ne pienempiin eri paikkoihin ja sijoitusinstrumentteihin”, NikeStrike valottaa strategiaansa.

 

Sijoitusstrategiana valita itse omat lainansa

 

NikeStriken edellisen kommentin innoittamana kyselen hänen käyttämästään sijoitusstrategiasta. Hän ei käytä automaattista sijoitusta vaan valitsee lainansa itse. Hänellä on epäilyksenä, että lainanhakijat saavat viiden tähden statuksen turhankin helposti, jos vain muutama hassu lyhennys on maksettu ajallaan. Siksi hän ei ole vielä ottanut automaattista sijoitusta käyttöön.

 

Pääasiassa NikeStrike sijoittaa hakijoihin, joilla on jo aiempaa maksuhistoriaa tai joilla tulot suhteessa menoihin on järkevässä suhteessa. NikeStrike tekee myös paljon kysymyksiä lainanhakijoille. Häneen vetoavat sellaiset hakemukset, joista käy selvästi ilmi, mihin lainaa tarvitaan. Hän arvostaa myös sitä, että hakijat kertovat vähän itsestään ja tilanteestaan: ”Pitää myös muistaa kyseessä olevan sosiaalinen lainananto, joten se, että voin omalta osaltani osallistua jonkun auton/talon/terveyden korjaamiseen tai ylläpitoon, on kiinnostavampaa kuin kasvottomat tyhjät hakemukset, joissa on vaan kyse jostakin vipistä.” NikeStriken kommentista tulee selkeästi esille vertaislainauksen sosiaalinen aspekti.

 

Tavoitteena rakentaa Lainaajaan omillaan pyörivä salkku

 

Sijoitusten aikajännettä NikeStrike ei osaa varmaksi sanoa, mutta sen hän tietää, että se on enemmän kuin 10 vuotta. ”Tavoitteenani on rakentaa Lainaajaan omillaan pyörivä salkku, joka on hajautettu sekä ajallisesti että taktisesti. Tällainen salkku takoo tasaista tuottoa eikä ole niin altis viivästyksille, perinnälle tai ulosotolle”, kertoo NikeStrike tavoitteistaan.

 

Hän on omien sanojensa mukaan suunnitelmassaan jo lähes valmis ja nyt kasvattaakin lähinnä vain salkun kokoa takaisinmaksujen ja korkojen uudelleensijoittamisella. ”Tällaisen salkun voi rakentaa joko isolla kertasijoituksella ja niiden tuottojen ja takaisinmaksujen uudelleensijoittamisella tai alkupääomalla, kuukausittaisella lisäsäästämisellä ja takaisinmaksujen + korkojen uudelleensijoituksella”, neuvoo NikeStrike.

 

Mitä haluaisit kertoa sijoittamista harkitseville uusille sijoittajille?

 

NikeStrike suosittelee rakentamaan salkkua alkupääoman, kuukausittaisen lisäsäästämisen, takaisinmaksujen ja korkojen uudelleensijoituksen avulla. Näin sijoittamisen voi aloittaa pienellä rahalla ja ajallisen hajautuksen saa pienemmillä riskeillä ja pienemmällä turhautumisella tehtyä.

 

NikeStrike selventää tätä ajallista hajauttamista vielä esimerkin avulla: ”Oletetaan, että teet yhdellä kerralla sijoituksen vaikka 50 lainaan. Jos näistä 10 päätyy perinnän kohteeksi, niin se aiheuttaa suurta turhautumista, kun suorituksia saattaa joutua odottelemaan pitkäänkin ja kun Suomen viranomaisten tehokkuus ulosottotuomion ja ulosoton käynnistämiseksi tiedetään.” NikeStrikella ajallista hajautusta on jo kertynyt yli neljä vuotta, joten nämä viiveellä tulevat perintä- ja ulosottosuoritukset ropisevat hänen tililleen tasaisesti. ”Takaisinmaksut ja tuotto on näin ollen paljon tasaisempaa”, hän summaa.

 

Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa

 

Esittämäni kysymykset saavat NikeStriken pohtimaan, että vertaislainoihin sijoittaminen ei ehkä sovi kaikille – varsinkaan niille, joilta puuttuu pitkäjänteisyyttä. ”Mutta kun jääräpäisesti vaan puskee eteenpäin ja pitäytyy valitsemassaan taktiikassa, voidaan puhua aikuisten oikeasti tuotosta”, hän täydentää.

 

Hän myöntää myös useammin kuin kerran meinanneensa luovuttaa, herkistänyt nyrkkiä näytön ääressä raivoten, että miksei tuokaa m****u maksa velkojaan. ”Mutta jos tätä ajattelee puhtaasti matemaattisesti (niin kuin kuuluukin) niin luottotappioita tulee pomminvarmasti ja pomminvarmasti jotkut ei maksa ajallaan. Temppu onkin siinä, että saatu korko ja koron korko pitää olla tarpeeksi suuri kattaakseen nämä menetykset.” Nike Strike toteaa.

 

Tämä blogikirjoitus on hyvä päättää NikeStriken sanoihin: ”Se, mitä lopulta jää luottotappioiden ja kertyneiden korkojen erotuksesta, pitää olla plusmerkkistä. Siksihän sijoittajat sijoittavat. Niin minäkin.”

 

Kiitokset vielä NikeStrikelle mielenkiintoisesta haastattelusta!

 

 

Leave a Reply