Kohtaavatko pankit digitalisaation mullistuksen

Luin hiljattain artikkelin, jossa pohdittiin, miksi finanssiala ei ole kokenut vielä mullistusta digitaalisaation johdosta. Miksi Google/Facebook/Amazon tms. eivät ole lähteneet kunnolla muuttamaan pankkialan digitalisaatioon? Yksinkertainen vastaus voisi olla tiukka säätely ja mahdollinen maineriski näillä jäteillä, kun on helpompiakin omenoita poimittavana. Pankkialalla säätely ei tarkoita ainoastaan pääoma-, likviditeetti- ja muita säännöksia, vaan myös keskuspankkien rautaista valtaa maksujärjestelmissä. Uudet innovaatiot ovat hyvin epäilyttäviä keskuspankeille ja ne suhtautuvat niihin varauksella.

Toisin sanoen, valvonta rasittaa pankkeja, mutta myös hyvin tehokkaasti suojelee niitä ketterämmiltä kilpailijoilta. Tämä näkyy valitettavan hyvin pankkien asiakkaille. Kuukauden hauskimmat ja/tai kauheimman esimerkin pankkien tilanteesta tarjoaa Lyyti Oy:n Petri Hollmén kirjoituksessaan Otteita kansainvälistyvän yrityksen arjesta. Suosittelen lukemaan jutun, mutta tiivistelmä voisi olla 1) sovitaan Suomen konttorissa avattavaksi tili Ruotsissa 2) Matkustetaan Ruotsiin jossa kukaan ei tiedä mitään ja kehottaa tekemään avauksen Suomessa 3) Saatiinko tili avattua on edelleenkin mysteeri…

Kauhu-/komediatarinamme vahvistaa, miksi etenkin rajat ylittävässä finanssitoiminnassa on valtava mahdollisuus. Se millaiset organisaatiot saavat kasaan riittävät resurssi ja ovat samaan aikaan riittävän ketteriä onkin sitten eri asia.

 

 

Leave a Reply