Myytävien lainojen yhteenkoonti

Teimme äskettäin muutoksen lainamarkkinoille koskien myytävien lainojen näkyvyyttä. Myynnissä näkyvät lainat on nyt järjestetty niiden hinnan perusteella. Jos saman käyttäjän samaa lainaa* on myynnissä useampia, näytetään näistä vain paras myyntitarjous. Samanlainen järjestelmä on käytössä pörssikaupassa, jossa osto- ja myyntitasoilla näytetään ensimmäisenä parhaat tarjoukset. Meillä ei useampia tasoja näytetä, mutta ne ovat yhtä lailla olemassa. Alla kuva havainnollistamaan asiaa:

myyntitasot

1) on  lainassa edullisin tarjous sen nimellisarvolla (=jäljellä olevasta pääomasta) pyydetyn hinnan mukaan mitattuna. Tämä on myös ainoa tarjous joka näkyy ostajille, tarjoukset 2 ja 3 näkyvät tässä vain esimerkinomaisesti. Jos  joku ostaa lainan 100 euron hinnalla tai laina otetaan pois myynnistä, nousee 2. paras tarjous esille. Vastaavasti esille voi saada oman lainansa asettamalla sen myyntiin esimerkiksi  -5% alennuksella. Samalla tavalla useista ostotarjouksista näkyy vain paras.

Tämän muutoksen tarkoituksena on taata että kaikkein parhaat tarjoukset lainoista pääsevät parhaiten esille. Parhaimman hinnan näyttäminen palvelee oikean hinnan muodostumista ja lisää kauppojen toteutumista. Ensikokemusten perusteella voimme tarvittaessa muokata toimintaa.

* Luokitelluissa lainoissa lainanottajalla voi olla useampi kuin yksi laina. Tällöin kunkin eri lainan osalta näytetään paras myyntitarjous.

 

5 Responses to “ Myytävien lainojen yhteenkoonti ”

  1. NikeStrike sanoo:

    Järkevä uudistus.
    Toivottavasti edistää hinnoittelua ja kaupankäyntiä jälkimarkkinoilla ja ehkä sieltä voisi ostaakin jotakin jos
    homma alkaisi toimimaan.

  2. Tapio sanoo:

    Otetaan esimerkki. Henkilö A laittaa 10 kappaletta 100 euron arvoisia lainoja myyntiin nimellisarvolla. Henkilö B laittaa myös 10 kappaletta samojen käyttäjien lainoja myyntiin. Lainat ovat 10 euron arvoisia ja hän laittaa ne myyntiin hintaan 10,50 euroa per kappale.

    Henkilöllä C on tilillään 105 euroa ja hän haluaisi ostaa lainoja jälkimarkkinoilta. Hän ei kuitenkaan jatkossa näkisi kuin henkilön A lainat, jolloin hän joutuisi sijoittamaan 100 euroa yhteen lainaan. Saattaisi hajautuksen kannalta kuitenkin järkevämpää ostaa ne henkilön B myynissä olevat lainat ja maksaa siitä 5 euroa hajautuslisää.

    Voisiko tuon tehdä samalla tavalla kun nyt voi katsoa henkiön maksuhistoriaa. Eli paras tarjous olisi toki ensimmäisenä, mutta klikkaamalla myynnissä olevaa laina näkisi myös muut samaan lainaan myynnissä olevat kohteet.

    Toki jos tätä myyntiä haluaa viedä pörssikauppamaiseksi, niin eikö silloin ostajalla olisi mahdollisuus ostaa 100 euron myynnissä olevasta lainasta esim vain 10 euron erä, jolloin myyntiin jäisi edelleen 90 euroa. Mielestäni tämä palvelisi sekä myyjän, että ostajan intressejä.

    Onko tuo kuva muuten nyt ihan oikein? Ensimmäinen 100 euron erä on ihan ok, mutta eikö tuossa 2 kohdassa yritetä myydä lainaa jossa on jäämä 50 euroa ja sitä yritetään nyt myydä hintaan 102,50 euroa? Ja vastaava tilanne myös 3 kohdassa.

    Vai olenko ymmärtänyt ihan väärin, miten tämä jälkimyynti ja yhteenkoonti toimii 🙂

  3. admin sanoo:

    Lainojen pilkkominen osiin (100€ lainasta myytäisiin 10€) ei toimi, olemme havainneet sen omissa testeissämme aiheuttavan laskennallisia ongelmia.

    Kuva on tosiaan väärin, täytyy korjata se. Kiitos huomatuksesta!

  4. Tapio sanoo:

    Juu tuo kuva hieman hämäsi, kun siinä oli väärät luvut – nyt näyttää paljon paremmalta 🙂

    Lainan pilkkominen osiin on laskennallisista syistä johtuen varmaan haasteellista, mutta mitään varsinaista estettä sille ei varmaan olisi, jos se ihan oikeasti haluttaisiin toteuttaa samalla tavalla kuin pörssissä käydään osakkeilla kauppaa. Mutta ei varmaan niitä kaikkein tärkeimpiä kehityskohteita.

    Entä tuo esimerkki aikaisemmin. Onko nyt jatkossa siis niin, että henkilön C olisi pakko pakko ostaa yksi ainoa 100 euron laina vaikka hän haluaisi hajauttaa sen useammalle lainalle, koska hän ei näkisi näitä kymmentä 10,5 kappalehinnalla myytäviä lainoja?

    OK, voihan siellä toki olla ihan muiden henkilöiden lainoja myynnissä, jolloin hän voisi hajauttaa tuon 100 euroa, mutta silloin se menisi vaan eri lainoihin. Toivottavasti kuitenkin ymmärsit, mitä ajoin tässä takaa? 🙂

  5. Sami1988 sanoo:

    Nyt ei kuitenkaan näy että montako lainaa on myynnissä parhaalla tasolla?

Leave a Reply