Pankkitoiminta voi kokea teollisen vallankumouksen

bank fail

”Banking may be on the cusp of an industrial revolution. This is being propelled by technology on the supply side and the financial crisis on the demand side.”

Wired kirjoittaa kiinnostavan tulevaisuudenennustuksen mullistuksista pankkialalla. Kirjoittajan mukaan pankkien tehtävänä on ollut välittää informaatiota ja toimia välimiehenä tallettajien ja lainanottajien välillä, jo 700 vuoden ajan.

eBayn nousun ja esimerkin myötä on noussut monia kaupankäynnin alustoja joissa osapuolet voivat olla keskenään suoraan tekemisissä. Seuraava ala voisi olla pankkitoiminta. Pankkitoiminnan keskeiset osat, maksuvälitys ja lainaus, voitaisiin hoitaa hajautetulla vertaismallilla. Tämä malli on jo ottanut tuulta alleen vertaislainauksessa, jossa sitä on tarjolla muun muassa pienyrityksille, kulutuslainoina, valuutanvaihtoon ja laskurahoitukseen. Jos tämä minivallankumous jatkaa kehittymistään entistä tahtiaan, vaikutuksen voivat olla merkittävät. Mullistavat finanssi-innovaatiot voivat tarjota halvemman ja nopeamman vaihtoehdon pankeille. Korkeampi tuottavuus pankkitoiminnalle yhdessä vakaamman finanssijärjestelmän kanssa olisi asia josta koko yhteiskunta hyötyisi.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2013/09/ideas-bank/a-financial-forecast-from-the-bank-of-england

Kuva: Sasha Y. Kimel

 

2 Responses to “ Pankkitoiminta voi kokea teollisen vallankumouksen

  1. Henkilötiedot sanoo:

    Luin vanhoja suomi24.fi keskusteluja liittyen Lainaaja.fi palveluun ja siellä eräs henkilö kehoitti miettimään seuraavaa asiaa ennen sijoittamista:

    ”Sijoittaja maksaa rahat ensin lainaaja.fi:lle joka maksaa lainan lainanottajalle. Miten voitte varmistua, että lainanottaja on olemassa ylipäätään vaan meneekö rahat lainaaja.fi:lle? Jos näin on niin lainaaja.fi on helppo myöhemmin kertoa, että lainanottaja ei maksanutkaan lainaa ja laitoimme perintään ja käräjäoikeuteen mutta lainanottaja onkin varaton? Miten voitte varmistua asian todellisesta tilasta koska teillä ei ole lainanottajan henkilöllisyyttä tiedossa.”

    Todellakin – miten sijoittaja voi enää olla varma siitä, että kyseistä lainanottajaa on edes olemassa? Aikaisemminhan velkakirjasta kävi ilmi lainanottajan henkilötiedot (pl. sotu), mutta jossain vaiheessa tuo tieto valitettavasti poistettiin.

    Voisiko tuota systeemiä ajatella muutettavaksi niin, että mikäli lainanottaja hoitaa kaikki velvoitteet ajallaan, ei ole mitään tarvetta näyttää hänen henkilötietoja. Mutta mikäli henkilö ei hoida velvoitteitaan sovitusti, lainaaja saisi esim. PDF-muodossa olevan asiakirjan, missä on toimeksianto OK Perinnälle henkilöstä X ja tuossa asiakirjassa näkyisi lainanottajan henkilötiedot (pl. ehkä sotu).

    Minusta tämä toimenpide lisäisi huomattavasti luottamusta palveluun ja voisi ehkä myös saada lainanottajat paremmin pitämään kiinni sopimuksista.

  2. admin sanoo:

    Idea on hyvä, mutta toistaiseksi tuota ei olla toteuttamassa. Ei ole näyttöä että se parantaisi maksunopeutta ja edelleen samat yksityisyyden suojaan liittyvät ongelmat jäisivät jäljelle.

    Mutta jos epäilyttää maksujen perille meno, meille on tervetullut tutkimaan arkistoja ja lokeja.

Leave a Reply