Tarkempaa tietoa lainamarkkinoista

Tässä hieman päivityksiä tämän hetken kehitystilanteesta ja muutamia selventäviä ohjeita.

Komissiot lainakaupoista

Toistaiseksi testivaiheessa kaupoista ei veloiteta mitään.

Koron jakautuminen lainakaupoissa

Lainoja myytäessä korko jakautuu myyntihetken mukaan ostajan ja myyjän kesken. Esimerkki: lainaa on maksettu viimeksi 1.8, seuraava eräpäivä on 1.9. ja kauppa tapahtuu 15.8. Koron osuus elokuulta jaetaan myyjän ja ostajan kesken hallussa pitämien päivien mukaan, tässä tapauksessa suurin piirtein tasan.

Kauppojen peruuntuminen

Osto- ja myyntitoimeksiannot peruuntuvat automaattisesti kun lainaan tulee uusi maksu. Kun ostotarjouksesi ylitetään, oma tarjouksesi säilyy yhä voimassa.

Tulevat päivitykset

Tällä hetkellä ovat tulossa mm. seuraavat päivitykset:

  • peruuntuneet kaupat poistetaan Toteuneet-listalta
  • velkakirjassa myyjän tiedot (korjattu)
  • lainanottajan aiemmat maksut myytäviä lainoja valittaessa
  • lainojen lajittelu ja luokiteltujen lainojen erittely
  • paremmat ilmoitukset päättyneistä/peruutetuista toimeksiannoista

 

9 Responses to “ Tarkempaa tietoa lainamarkkinoista

  1. PankkiiriAnkka sanoo:

    Miksi lainanottajan maksuhistoria pimitetään? Sehän auttaa analysoimaan lainaajaa ja onko sijoitus houkutteleva. Tämä ”uudistus” on ehdottomasti uudistus huonompaan suuntaan.

  2. Tapio sanoo:

    Kyllä minulla ainakin lainamarkkinoilla toimi tuo maksuhistoria ihan ok.

    Kehitysehdotus liittyen näihin lainamarkkinoihin. Nyt siellä on myynnissä esim. laina jossa on pääomaa jäljellä 100 euroa, ensimmäistäkään erää ei vielä ole maksettu ja tuo ensimmäinenkin erä on jo tilassa ”Maksuja rästissä”. Tästä on pyynti 126 euroa, eli ei mitään järkeä.

    Voisiko sinne saada vielä yhden sarakkeen, jossa olisi laskettu jäljellä olevan pääoman suhde pyyntihintaan ja tuon mukaan voisi sitten sortata niitä lainoja. Tai vaihtoehtoisesti joku täppä, millä voisi piilottaa sellaiset lainat, joissa pyynti on sama tai enemmän mitä lainassa on pääomaa vielä jäljellä.

  3. PulskaOrava sanoo:

    Ideaalisin tapa olisi itse asiassa sellainen, jossa laskettaisiin taaksepäin, että mikä on efektiivinen korko tällä myyntihinnalla (ja tällä ostohinnalla).

  4. PankkiiriAnkka sanoo:

    Taas alkaa olla luvattoman moni laina perinnässä/maksuja rästissä.
    Olisiko tuohon sellainen toimintamalli hyvä, että lainaaja.fi soittaisi lyhyen puhelun asiakkaalle, jolla on lainalyhennys maksamatta?
    Turhauttaa sijoittaa lainoihin, kun niin moni meni perinnän kautta eikä sovitussa maksuaikataulussa pysytä – mikäli asiakas tietää, ettei kykene ko. kuussa selviytymään lyhennyksistä, niin silloin hänelle kannattaa tarjota lyhennysvapaata.

  5. PulskaOrava sanoo:

    Markkinat-sivulla, jos joku muu on ylittänyt ostotarjouksesi, niin se oma tarjous näkyy hämäävästi myyntihinta-sarakkeessa. Olisi selkeämpi jos ostohinnat olisivat aina ostohinta-sarakkeessa. Itsellä kun oli jo ko kohteen velallisen lainasta siivu niin ensimmäinen ajatus oli että menikö se tarjous väärinpäin… 🙂

  6. admin sanoo:

    Kaikille asiakkaille lähtee kirjeitä ja tekstiviestejä muistutuksena lainaerästä ja kehotus ottaa yhteyttä maksuajan sopimiseksi. Pyrimme myös soittamaan heille, mutta kaikkia ei saada kiinni.

  7. PankkiiriAnkka sanoo:

    Selvä… Toivottavasti niistä on edes jotain hyötyä, että saadaan homma jälleen rullaamaan.

  8. ff sanoo:

    Ylempään keskusteluun liittyen:
    Lainamarkkinat on hyvä uudistus, tarjoaa mahdollisuuden päästä eroon huonoista lainanottajista. Mutta tämä huonojen lainanottajien määrä kyllä ihmetyttää: minulla on nyt melkein kaikki annetut lainat menneet perintään, eikä joistain niistä ole kohta vuoteen tullut euroakaan lyhennyksiä edes ulosoton kautta. Alkuperäisen lainahakemuksen perusteella tuloja on 1 400 euroa kuussa, luottotiedot ja tulot on tarkistettu – miten voi olla että tällaiselta oman elämänsä sankarilta ei saa edes perittyä muutaman satasen lainaa, vaikka kohta tosiaan vuosi on yritetty?

    Oma ajatukseni koko vertaislainahommassa on ollut se, että lainanottajat hyötyvät läpinäkyvästä ja kilpailijoihin (luottokorttiyhtiöt ja pikavippifirmat) verrattuna kohtuullisista koroista, ja samalla itse saa pikkuisen korkotuottoa rahoilleen, mutta kun ei tunnu millään pääsevän edes omilleen niin kyllähän alkaa turhauttaa. Yksi vaihtoehto olisi tietysti sijoittaa vain luokiteltuihin hakemuksiin, mutta niitä tulee harvakseltaan, maksuaika on pitkä enkä viitsisi sitouttaa satoja euroja moneksi vuodeksi tällaiseen.

  9. PankkiiriAnkka sanoo:

    Olet oikeassa, tätä on vaikea kutsua sijoittamiseksi.
    Korkoa on saatavissa muutama prosentti per laina, esimerkiksi jos lainaat 10 euroa vuodeksi 20 % korolla ja oletuksena on se, että jokainen lyhennys tulee sovitusti (kuten Bull alias JV2009), niin takaisin 10 euron sijoituksesta saa 11 euroa. Mikäli olet sijoittanut 10 eri lainaan kuhunkin tuon 10 euroa, ja yksikin karahtaa karille, niin pääset hädin tuskin omillesi – puhumattakaan siitä, että useampi, kuin yksi kymmenestä on rosvosektori.
    Syy, miksi täällä niin moni laina menee perintään, on mielestäni se että tänne saa hakemuksensa esille riittävän heppoisin perustein.
    Loppupeleissä kuka tietää, onko tuolla 1400 euron tuloisella hakijalla loppujen lopuksi enää kyseisiä tuloja. Hänhän on voinut joutua esimerkiksi työttömäksi tms.

Leave a Reply