Vertaislainauutisia maailmalta

Lending club

Lending Club on liekeissä. Vertaislainauksen pioneerilta Yhdysvalloista kuuluu mielenkiintoisia, Lending Club on saanut hallitukseensa jäseniksi John Mackin ja Larry Summersin. John Mack on Morgan Stanleyn entinen pääjohtaja ja Larry Summers on mm. Harvardin entinen rehtori ja valtionvarainministeri. Lending Club on jenkkien suurin vertaislainapalvelu, jonka kautta on myönnetty lainoja yli $2mrd edestä.

Tuoreempina uutisina mm. New York Times pohtii artikkelissaan mahdollista Summersin nimitystä Federal Reserven johtajaksi ja sen vaikutusta hänen hallituspaikkoihin. Bloomberg kirjoittaa ”eBay-lainauksen”  markkinahintoihin perustuvasta kirjanpidosta.

 

5 Responses to “ Vertaislainauutisia maailmalta

  1. PulskaOrava sanoo:

    Lending Clubista kun tuli puhe, niin miten olisi vastaavanlainen Notes-tyylinen lainananto täälläkin? Sinänsä ei tarvitse olemassaolevaa poistaa, mutta jos rinnalle lisäisi yhtenä tuotteena sijoittajille? Lainaaja laittaisi vaikka 10 luokiteltua lainaa yhteen nippuun ja lainapääoma jaettaisiin 10 euron lappuihin, jotka saisivat sitten sijoittajat. Laina itse olisi Lainaajan ja velallisen välillä ja Lainaaja sitten tilittäisi sen mitä velallisilta tulee maksuja. Tämä mahdollistaisi helpon hajautuksen kuin myös sen, että kun sijoittaja ei ole suoraan se velkoja, niin sieltä voisi tulla tilityksinä ensin pääoma kokonaan ja sitten vasta korot niin ei menisi verojakaan sitten sellaisesta tuotosta joka loppujen lopuksi ei olekaan tuottoa. Lainaaja yrityksenä voisi varmaan kuitata ne luottotappiotkin voittoja vastaan. Sopisi myös hyvin tähän uuteen jälkimarkkinat-systeemiin kun siellähän ne lainat eivät ole järin yhteismitallisia kun pääoman suuruus ja korkoprosenttikin vaihtelee samankin velallisen kohdalla. Lainanippuun kohdistuva osuuslappu olisi yhteismitallinen ja määräsuuruinen niin niitä varmaankin pystyisi kauppaamaan paremmin ja helpommin.

  2. PankkiiriAnkka sanoo:

    Hei!

    Asiasta kymmenenteen, peritäänkö lainaajilta, jotka maksavat palautuksia säännöllisesti myöhässä, viivästyskorkoa? Esimerkiksi ostin tänään tällaisen lainan jälkimarkkinoilta, joissa on eräpäivä elokuun lopussa. Kuitenkin, erää ei ole vielä maksettu (mutta maksettaneen maksuhistorian perusteella lähiaikoina/-viikkoina), korko ensimmäisestä erästä minulle on 0 euroa, vaikka minulla on sitoutuneena pääomaa lainaan.
    Eikö tästä viivästymisestä kuuluisi juosta viivästyskorko?

  3. PankkiiriAnkka sanoo:

    PulskaOrava: en ole aivan varma, mitä tarkoitatte, mutta Suomessa on olemassa jo vastaavanlainen palvelu (muistakseni sellainen verkkosivu, kuin http://www.tuottoa.fi).

  4. admin sanoo:

    Lainasta lasketaan viivästyskorko päivittäin.

  5. PulskaOrava sanoo:

    Siinä ”tuottoa.fi” -hommassa se jako on kiinteä siivu sijoittajalle mutta koko riskilisä yritykselle. Koska siinä kuitenkin sijoittaja ottaa sen riskin niin en katso sen olevan kovin houkutteleva. Se ei ole myöskään systeeminä vertaislainausta. Mieluummin reilusti niin, että sijoittaja ottaa sekä riskin että siihen liittyvän tuoton avoimesti ja välittävä yritys sitten palkkiona sen kiinteän pienen siivun. Avoimempikin näin päin.

Leave a Reply