Pikavipeille korkokatto

Mtv3 uutisoi tänään pikavipeille puuhattavasta korkokatosta. Jo aiemmin liikkuneita huhuja vahvistetaan esityksellä lainoille asetettavasta korkokatosta joka asettuisi 36-50 prosentin vuosikoroksi. Käytännössä tämä lopettaisi pikavipit kokonaan, koska Pienlainayhdistyksen laskelmien mukaan keskimääräisessä – 243 euron ja 33 päivän – lainassa korkotuotto putoaisi 55 eurosta jopa 6 euroon.

Ratkaisu on sinällään hyvin rakennettu, koska siinä ei pikavippausta kielletä, ainoastaan asetetaan sille rajat. Koska aiemmin lain perusteella vippausta ei ole todettu koronkiskonnaksi, nyt kiskonnan osalta ministeriö määrittelee ylärajan. Eri asia on kuinka hyvin raja on perusteltu ja miten on suunniteltu reagoitavan markkinakorkojen nousuun. Vielä mielenkiintoisempaa on, vaikuttaako asetus velkaongelmien kasvua hidastavasti.

Jos toteutettu muutos menee huhujen mukaisena läpi, kysyntää tulee varmasti lisää isompiin lainasummiin ja pidempiin laina-aikoihin. Tähän me Lainaajassa pystymme osaltamme vastaamaan lainoillamme. Selvää on myös, että suuremmasta määrästä hakijoita valikoituu entistä pienempi osuus julkaistuja hakemuksia. Tällä hetkellä hakijoistamme karsimme pois reilu 50%, jatkossa tuo lukema kasvaa isommaksi. 

 

Leave a Reply