Vertaislainauksen historia, osa II: pankit

pankkiTässä osassa keskityn lyhyesti pankkien historiaan. Vaikka pankit edustavat monelta osin vertaislainauksen vastakohtaa, niiden nousun takana oli tehokkuus verrattuna yksityishenkilöiden väliseen lainaukseen. Näiden tehokkuuserojen ymmärtäminen johdattaa meidät ymmärtämään nykyisen vertaislainauksen erot ja edut pankkeihin verrattuna.

 

 

Pankki on finanssi-instituutio ja maksujen välittäjä, joka ottaa vastaan talletuksia ja välittää niitä eteenpäin lainoina. Tuotto tulee talletuksille myönnetyn ja lainojen korkojen erotuksesta. Lisäksi pankit käyttävät luotonlaajennusta hyväksi lainanannossa, jolloin ne voivat lainata ulos enemmän kuin niillä on talletuksia.

Ensimmäiset nykyaikaiset pankit perustettiin renessanssiajan Italiassa 1300-luvulla. Pankit toimivat vauraissa pohjoisen kaupungeissa kuten Venetsia ja Firenze. Niiden toiminnan menestyksen myötä omistajasuvut kuten Medicit vaurastuivat suuresti.

Pikakelaus nykypäivään ja pankkien mahti on suurempaa kuin ehkä koskaan aiemmin. Suuren roolin johdosta pankit myös vaikuttavat yhä enemmän talouden kulkuun. Esimerkiksi Kreikan velkakriisin tuskaisissa ratkaisuyrityksissä ei ole kysymys pohjimmiltaan kreikkalaisten pelastamisesta, vaan Kreikalle lainanneiden pankkien kaatumisen estämisestä.

Pankkien rooli on siis keskeinen nykyisessä yhteiskunnassa ja tämä tuo monenlaisia hyötyjä sekä haittoja. Viimeisessä osassa keskityn kuvaamaan teknologian kehittymistä, mikä on mahdollistanut vertaislainauksen tehokkuudella, joka haastaa perinteisemmät finanssi-instituutiot. 

 

Leave a Reply