”Lainaaminen ei saisi olla jokamiehen oikeus”

Lisäys 21.10.10: Pienlainayhdistyksen edustajan yhteydenoton mukaan heidän jäsenyrityksensä eivät ole lainanneet öisin, tutkintapyyntöä ei ole tehty koronkiskonnasta eikä yritysten avainhenkilöiltä löydy merkintöjä.

Otsikko on suora lainaus pienlainayhdistyksen edustajalta kysyttäessä heidän kantaansa vertaislainauksesta.  ”Ammattilaiset”, joilla siis ainoastaan saisi olla oikeus lainata, ovat muun muassa maksaneet rahoja asiakkaan tilille öisin, poliisille on tehty tutkintapyyntö kiskonnasta, perinnässä esiintyy usein lainvastaisia menettelytapoja ja lähes joka kolmannelta yritykseltä tai avainhenkilöltä löytyy merkintöjä ulosottorekisterissä.

Jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä yllä mainituista asioista, mutta haluaisin vielä kertoa tarinan toiselta puolelta maapalloa. Sielläkin löytyy rahanlainauksen ”ammattilaisia.”

Anjarin pikkukaupungissa Intiassa on 150.000 asukasta ja 40 paikallista rahanlainaajaa (paikallisittain Bapu tai Jadeja). Lainat ovat pieniä, 5000 rupian ($110) laina on tyypillinen. Lainaottaja maksaa etukäteiskoron 800 (16%) ja välityspalkkion 300 (6%) ja saa käteensä 3900 rupiaa. Lainanottaja lyhentää velkaansa päivittäin 50 rupiaa (1%), mikä tarkoittaa 736% todellista vuosikorkoa.

Mikäli lainanottaja ei pysty maksamaan lainaansa, hänelle koittaa tukalat ajat. Kolmen päivän myöhästymisestä tulee 50 rupian sakko ja kymmenen päivän myöhästymisen jälkeen rahanlainaajat apurit käyvät pieksemässä lainanottajan.

Lainanottajalla on nyt kaksi vaihtoehtoa, hän voi joko paeta tai hakea toista lainaa, jolla maksaa aiempi takaisin. Uuden lainan ottaminen tarkoittaa lähes poikkeuksetta elinikäistä velkavankeutta. Vuosittain pari lainanottajaa tekee itsemurhan.

Lähde: http://unitedprosperity.org/blogs/team/2010/10/04/usurious-money-lending-kutch-india/

Jokamies ja -nainen meistä voi olla auttamassa köyhiä, mutta yritteliäitä ihmisiä kehitysmaissa. Esimerkiksi lainaamalla Kivan kautta, sijoitat paikallisiin mikrorahoituslaitoksiin ja paikallisiin ihmisiin. Korko näillä lainoilla on korkeampi kuin mihin me olemme tottuneet (noin 50% vuodessa), mutta paikallisesti kohtuullinen. Ammattilaisia tarvitaan yhä, mutta me amatöörit olemme yhtä arvokkaita ja osaavia. Niin maailmalla kuin Suomessa.

 

Leave a Reply