Vertaislainaus ja viranomaisvalvonta

Meiltä on kysytty usein kuuluuko Lainaajan toiminta ja vertaislainaus esimerkiksi Finanssivalvonnan tai Rahoitustarkastuksen valvonnan piiriin. Lähin laki, joka voisi koskea Lainaajaa ja vertaislainausta on maksupalvelu- tai maksulaitoslaki. Kysyimme toukokuussa Finanssivalvonnalta kuuluuko toimintamme heidän valvontansa piiriin. Annoimme päätöstä varten tarkan selvityksen toimintamallistamme. Saimme nopeasti päätöksen FiVa:lta; toimintamme ei nykyisen lainsäädännön mukaan kuulu heidän valvontapiiriinsä.

Mitä tämä tarkoittaa asiakkaittemme kannalta?

Ensiksi haluan korostaa, että vaikka valvontamuodollisuuksien puuttuminen on yksinkertaistanut meidän toimintamme käynnistämistä, toivomme silti että vertaislainaus tulee jossain vaiheessa säännellyksi. Joko Finanssivalvonnan toimesta tai jonkun muun, kuten Kuluttajaviraston. Tämä olisi etu sekä asiakkaillemme että meille itsellemme.

Koska meille ei tällä hetkellä ole määritetty selkeitä raportointivelvollisuuksia, pyrimme omatoimisesti mahdollisimman avoimeen tiedonantoon lainanannosta ja rahojen säilytyksestä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tietojen julkaisemista lainamääristä, keskikorosta, maksujen viivästymisestä jne. Mutta tämä on vasta alkua. Siksi pyydämme nyt teiltä apua: miten meidän tulisi järjestää toimintamme, jotta se olisi mahdollisimman läpinäkyvää kaikille osapuolille?

Meiltä on kysytty usein kuuluuko Lainaajan toiminta ja vertaislainaus esimerkiksi Finanssivalvonnan tai Rahoitustarkastuksen valvonnan piiriin. Lähin laki, joka voisi koskea Lainaajaa ja vertaislainausta on maksupalvelulaki. Kysyimme toukokuussa Finanssivalvonnalta kuuluuko toimintamme heidän valvontansa piiriin. Annoimme päätöstä varten tarkan selvityksen toimintamallistamme. Saimme nopeasti päätöksen FiVa:lta; toimintamme ei nykyisen lainsäädännön mukaan kuulu heidän valvontapiiriinsä.

Mitä tämä tarkoittaa asiakkaittemme kannalta?

Ensiksi haluan korostaa, että vaikka valvontamuodollisuuksien puuttuminen on yksinkertaistanut meidän toimintamme käynnistämistä, toivomme silti että vertaislainaus tulee jossain vaiheessa säännellyksi. Joko Finanssivalvonnan toimesta tai jonkun muun, kuten Kuluttajaviraston. Tämä olisi etu sekä asiakkaillemme että meille itsellemme.

Koska meille ei tällä hetkellä ole määritetty selkeitä raportointivelvollisuuksia, pyrimme omatoimisesti mahdollisimman avoimeen tiedonantoon lainanannosta ja rahojen säilytyksestä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tietojen julkaisemista lainamääristä, keskikorosta, maksujen viivästymisestä jne. Mutta tämä on vasta alkua. Siksi pyydämme nyt teiltä apua: miten meidän tulisi järjestää toimintamme, jotta se olisi mahdollisimman läpinäkyvää kaikille osapuolille?

 

2 Responses to “ Vertaislainaus ja viranomaisvalvonta ”

  1. rata => fiva sanoo:

    ”Meiltä on kysytty usein kuuluuko Lainaajan toiminta ja vertaislainaus esimerkiksi Finanssivalvonnan tai Rahoitustarkastuksen valvonnan piiriin.”

    Rahoitustarkastus on nykyään Finanssivalvonta, molempia ei ole olemassa.

  2. admin sanoo:

    Aivan totta, käytin kuitenkin molempia nimiä tässä koska kaikki eivät ole tietoisia että kyse samasta viranomaisesta.

    Tuomas Talola

Leave a Reply