Mitä pankkien stressitesti tarkoittaa

Muutakin kuin taloudellista stressiä? Flickr: BrittneyBush

Muutakin kuin taloudellista stressiä? Flickr: BrittneyBush

Päivitys: Riskitestien tulokset on nyt julkaistu. Seitsemän pankkia ei läpäissyt testiä, näistä viisi oli espanjalaisia ja yksi Saksasta ja Kreikasta kummastakin. Suomalaiset pankit läpäisivät testin.

Tänään illalla julkaistaan eurooppalaisten pankkien stressitestin tulokset. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Ketä se koskee

Testissä on mukana 91 pankkia eli 65% kaikista eurooppalaisista pankeista. Suomesta mukana ovat Nordea, OP ja Sampo.

Mitä mitataan

Avainsana testissä on riskimittari. Siinä testataan pankkien vakavaraisuutta ja riskejä, miten ne selviävät erilaisista taloustilanteista. Esimerkiksi jos työttömyys lisääntyy ja bruttokansantuote laskee, kuinka paljon se vaikuttaa pankin lainojen arvoon. Tarkkoja tietoja testaustavoista ja testattavista luvuista ei ole annettu.

Mitä se merkitsee

Testillä on tarkoitus lisätä markkinoiden luottamusta pankkien selvitymiseen Kreikan kriisin vanavedessä. Pahat kielet tosin väittävät testin olevan mitoittu niin että suurin osa pankeista pääsee kirkkaasti läpi.

Mikäli testi paljastaa jonkun pankin olevan riskialtis, sen oletetaan itse hoitavan lisää rahoitusta toimintansa tueksi. Kuitenkin viime kädessä pelastajana toimii valtio ja veronmaksajat.  Ja lasku ei jää välttämättä kyseiselle maalle, vaan koko euromaiden kannettavaksi.

Tags:

 

Leave a Reply