Koroton laina – mitä sinun tulee huomioida

Jokainen meistä on antanut kaverille pienen vipin tarpeeseen, mutta miten tulisi menetellä kun lainatarve on suurempi? Suomen laki ja verokarhu sallivat korottoman lainan myöntämisen sukulaisille tai tuntemattomillekin. Tällaisessa lainassa on kuitenkin tärkeitä huomioitavia asioita, jotta vältyt yllätyksiltä.

1. Velkasuhde on todellinen

Velkasuhdetta ei pidetä todellisena, jos sen takaisinmaksua ei pidetä realistisena. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa suurta lainaa ja lyhyttä maksuaikaa suhteessa lainansaajan tuloihin tai varallisuuteen. Viime kädessä tämä on verottajan päätettävissä, joten epäselvissä tilanteissa kannattaa kysyä verotoimistosta neuvoa.

2. Lainalla on maksusuunnitelma

Lainat ystävien ja sukulaistenkin välillä tulee aina tehdä kirjallisesti. Näin vältytään parhaiten väärinkäsityksiltä. Verottaja tulkitsee herkästi lahjaksi lainan, josta ei ole olemassa maksusuunnitelmaa. Tämän voi korjata tekemällä heti alussa lainasopimuksen, josta käy ilmi kuukausilyhennys, esimerkiksi 500€.

3. Lainansaajalla on maksunvaraa

Korottomaankin lainaan on mahdollista saada lyhennysvapaata ilman että verottaja puuttuu  siihen. Kokonaisuudessaan lainasopimuksen tulee olla mitoitettu niin, että lyhennykset eivät kaada taloutta. Jos kuukausierät ovat suuret suhteessa lainanottajan tuloihin, herää epäilys että osa maksusta tulee lainansaajalle lahjoituksena.

4. Lainaehdot ovat järkevät

Mitä paremmin ehdot noudattavat yleistä käytäntöä lainoissa, sen parempi. Tämän takia lainaehdoissa ei saisi olla mitään erikoisjärjestelyjä, kuten kokonaan lyhennysvapaita vuosia. Laina on kuitenkin mahdollista maksaa takaisin kerralla tulevaisuudessa, kunhan päättymispäivä ei ole kovin kaukana. Jälleen, jos olet epävarma, kysy verottajalta.

5. Laina-aika on kohtuullinen

Et voi antaa korotonta lainaa sadaksi vuodeksi. Lainaa-ajan tulee olla rajallinen ja mitoitettu takaisinmaksukyvyn mukaan. Takaisinmaksuaikataulun tulee olla realistinen ja kohtuullinen. Kuukausierän tulee olla suhteuttu lainamäärään, esimerkiksi joillain pankeilla minimimaksu kuukaudessa on 50€.

Kaikkein tärkeintä ystävien ja sukulaisten välissä lainoissa on kirjallinen sopiminen. Tämä selventää ja suojaa molempia osapuolia sekä ehkäisee riitatilanteita.

 

Leave a Reply