Massat ovat viisaampia kuin yksilöt

Yleensä puhutaan massoista sopuleina, jotka syöksyvät päättömästi ympäriinsä. Siksi voi olla yllättävää, että ihmisjoukkiot osaavat tehdä parempia päätöksiä kuin asiantuntijat. Mutta miten tämä liittyy esimerkiksi pörsseihin ja lainaukseen?

Kuva: Lars Plougmann/Flickr

James Surowiecki on käsitellyt käsittelyt aihetta erinomaisessa kirjassaan Wisdom of crowds. Hänen mukaansa joukon keskimääräinen arvaus on yleensä parempi kuin suurin osa yksittäisistä arvauksista ja myöskin lähempänä oikeaa arvoa kuin yksikään asiantuntijoiden arvioista. Kirjan keskeinen johtopäätös on se, että monenkirjava joukko itsenäisesti päättäviä yksilöitä tekee todennäköisesti keskimäärin parempia tiettyjä päätöksiä ja ennustuksia kuin yksilöt tai jopa asiantuntijat.

Sama kantava idea on mukana osakemarkkinoita selittävässä tehokkaiden markkinoiden hypoteesissa. Sen mukaan osakkeiden hinnat vastaavat pitkälti todellista arvoaan, koska niin suuri joukko ihmisiä yrittää etsiä tietoa, jolla saada parempaa tuottoa. Jos joku onnistuu löytämään strategian, jolla saa ylituottoa markkinoilta, se on ohimenevää koska pian muutkin keksivät sen ja tilaisuus katoaa. Toinen klassinen esimerkki massojen viisaudesta on väkijoukko markkinoilla, joka osaa arvioida paremmin näyttelyhärän painon kuin lihakauppias.

Miten nämä kaksi teemaa liittyvät vertaislainaukseen? Meillä Lainaajassa toiminnan perustana on luoda huutokauppa, jossa lainanantajat voivat tarjota rahaa lainoihin korolla, jonka he katsovat olevan riittävä. Täten korko muodostuu suuren joukon kollektiivisesta arviosta, joukon viisaudesta. Oletuksena on, että joukko osaa valita sopivamman koron lainalle kuin yksittäinen asiantuntija.

Joskus  massat kuitenkin ajautuvat harhaan. Seuraavaksi käsittelen aihetta, mitä vaaditaan siihen että päätöksenteko on toimivaa.

 

Leave a Reply