Kiva – tapa auttaa

Vertaislainaus itsessään on sosiaalista ja sillä voi tehdä hyvää myös kehitysmaiden ihmisille. Kiva on uudenlainen verkossa toimiva vertaislainapalvelu , jonka tarkoitus on yhdistää ihmiset lainaamisen avulla, köyhyyden helpottamiseksi. Yhdistämällä mikrorahoitus ja Internet, on luotu maailmanlaajuinen yhteisö jossa ihmiset lainaavat toisilleen.

Kivan kautta voit lainata ympäri maailman yrittäjille ympäri maailman. Kyse on mikrorahoituksesta, jossa summat ovat pieniä verrattuna meidän elintasoomme mutta merkittäviä lainansaajille. Voit hajauttaa rahasi useamman eri lainanhakijan kanssa. Minimisijoitus yhteen lainaan on 25 dollaria. Sijoittajat eivät saa korkoa rahoilleen, korko maksetaan paikallisille yhdistyksille toiminnan tukemiseksi. Lainaa annettaessa on riski että lainanottaja ei pysty maksamaan sitä takaisin. Kuitenkin takaisinmaksu on hämmästyttävän luotettavaa, tämän hetkisten tietojen mukaan 98,6% lainapääomasta maksetaan takaisin. Omat kokemukseni tukevat tätä lukua; olen ollut mukana noin puoli vuotta ja lainannut usealle kymmenelle ihmiselle eikä yhtään maksua ole jäänyt vielä saamatta. Marraskuuhun 2009 mennessä Kiva on rahoittanut yhteensä yli $100 miljoonan edestä lainoja.

Kuva kenialaisen naisen lainahakemuksesta

Kiva perustettiin seuraavien uskomusten ja arvojen pohjalta:

  • Ihmiset ovat luonteelta anteliaita, ja ovat valmiita auttamaan toisiaan mikäli sen voi tehdä läpinäkyvästi ja jäljitettävästi.
  • Köyhät ovat hyvin motivoituneita ja voivat menestyä kunhan heille vain annetaan siihen tilaisuus.
  • Yhdistämällä ihmiset voimme luoda pelkkää rahaa syvempiä suhteita ja rakentaa maailmanlaajuisen yhteisön tukemaan ja rohkaisemaan jäseniään.

Kiva edistää:

  • Ihmisarvoa: Kiva rohkaisee luomaan suhteita pelkän hyödyntämisen sijaan. Suhteet perustuvat molemminpuoliseen kunnioitukseen ja arvonantoon.
  • Jäljitettävyys: Lainat kannustavat vastuulliseen toimintaan paremmin kuin lahjoitukset joissa ei ole takaisinmaksua.
  • Läpinäkyvyys: Kivan verkkosivu on avoin alusta, jossa kommunikointi tapahtuu vapaasti kaikkialle maailmaan.

Voin lämpimästi suositella Kivan toimintaan osallistumista, se on todella ihmisläheinen tapa tarjota apua köyhempiin maihin.

 

Leave a Reply