Koron määräytyminen vertaislainauksessa

Kun lainaat sukulaisilta ja ystäviltäsi, he tuntevat sinut jo ennestään ja sen perusteella pystyvät helposti tekemään päätöksen lainatako vai ei. Internetin kautta tapahtuvassa vertaislainauksessa tilanne on eri koska ihmiset eivät tunne sinua vielä. Tästä syystä lainalle halutaan korko ja selvennän nyt hieman miten se muodostuu.

Kun haet lainaa, sinä voit määrittää haluamasi koron lainallesi. Lainanantajat tekevät tarjouksensa antamiesi tietojen perusteella ja näistä kaikista osista muodostuu maksettava kokonaiskorko. Eli hieman kuin käänteinen huutokauppa jossa korko laskee sitä mukaa kun enemmän ihmisiä haluaa sijoittaa sinun lainaasi. Lopullinen lainan korko määräytyy tarjottujen korkojen painotettuna keskiarvona. Alla taulukko jossa havainnollistetaan koron muodostumista:

Koron määräytyminen vertaislainauksessa

Esimerkissä 10 ihmistä sijoittaa lainaasi, joista alin korkotarjous on 8% ja ylin 10,5%, kokonaiskorko on 9.42%. Mikäli mukaan haluaisi uusi sijoittaja, hänen tulisi tarjota alhaisempaa korkoa kuin 10,5% joka on taulukossa korkein mukana oleva tarjous.

Korko laskee sitä mukaa kun enemmän sijoittajia osallistuu lainan rahoittamiseen. Näin ollen paras tapa saada laina edullisesti on saada mukaan mahdollisimman paljon ihmisiä ottamaan osaa lainaasi. Jos toivomasi korko olisi ollut 10%, edellisessä esimerkissä uudet sijoittajat laskivat koron toivomasi rajan ali.

Herättikö kuvaus lisäkysymyksiä? Kommentoi ja osallistu keskusteluun!

 

Leave a Reply