Vaikka vertaislainaus tarjoaakin mahdollisuuden hyvään sijoitukseen ja hajautukseen, siihen liittyy myös riskejä joista sinun tulisi olla tietoinen. Osa riskeistä on hyvin pieniä, kun taas toiset ovat merkittävämpiä, etenkin jos olet riskin karttaja. Nämä lukemalla voit päätellä oletko valmis lainaamaan naapurillesi.

Tuotto eroaa odotetusta

Tämä on riski joka pätee jokaiseen sijoitukseen. Antamiesi lainojen korko voi olla 12 % mutta parin luottotappion jälkeen se onkin 7 %. Me tarjoamme sinulle arvion odotetuista tappiosta, mutta emme voi taata että sinun tuottosi vastaa tätä arviota. Paras tapa varmistaa että tuottosi vastaa keskiarvoa, on hajauttaa se laajasti. Tällöin yksittäinen lainanmaksamattomuus ei heilauta sijoituksia paljoa.

Likviditeetti

Likviditeetillä tarkoitetaan sijoituksen rahaksi muuttamisen nopeutta. Vertaislainauksessa sinun tulee huomioida että rahasi on kiinni osittain niin kauan kuin laina-aika kestää. Saat kuukausittain palautuksena lainapääomaa ja koron, mutta kokonaisuudessaan rahat palautuvat sinulle vasta maksimissaan kolmen vuoden kuluttua. Jos sinulla on ennakkoon tiedossa tarve lähitulevaisuudessa rahoillesi, niitä ei kannata lainata vaan esimerkiksi säästötili voi olla parempi vaihtoehto.

Lainanottaja ei maksa velkaansa

Tämä on suurin riski vertaislainauksessa. Tarkalla lainanottajien valikoinnilla voit vähentää luottotappioita, mutta toimivien kriteerien valinta voi olla hankalaa. Me Lainaajassa teemme kaikkemme että saat rahasi takaisin. Ryhdymme välittömästi perimään lainaa takaisin mikäli lainanottaja ei maksa sopimuksen mukaan. Tarvittaessa haemme käräjäoikeudesta päätöksen velan takaisinperinnästä. Tästä huolimatta voi olla että saat alun perin lainaamastasi summasta takaisin vain osan.

Aiemmassa kappaleessa puhuimme jo hajautuksen merkityksestä. Hajauttamalla voit varmistaa ettei yksi huono maksaja aiheuta suurta tiputusta sijoituksesi tuottoon. On myös tärkeää muistaa kaikkeen sijoittamiseen pätevä ohje: jos et hyväksy riskiä menetyksistä, sinun ei kannata sijoittaa ollenkaan. Toisen hyvän ohjeen mukaan riski kulkee käsi kädessä tuoton kanssa.

Korkoriski

Kaikki Lainaajan kautta välitetyt luotot ovat kiinteäkorkoisia. Tällä hetkellä (07/2010) korkotaso on yleisesti hyvin lähellä pohjaa. Jos korot lähtevät nousuun talouskasvun ja inflaation myötä, sijoituksesi suhteellinen tuotto laskee vaikka se ei tarkoita suoraa rahallista menetystä. Oletetaan että olet lainannut 7 % korolla kun inflaatio on noin 2 % tasolla. Tätä 5 % erotusta kutsutaan reaalituotoksi, inflaatio tarkoittaa yleensä rahan ostovoiman laskua. Jos inflaatio nousee 6 prosenttiin, reaalituottosi on enää 1 %. 

Parhaiten korkoriskiin pystyy varautumaan hajauttamalla omat lainat eri kestoisiin lainoihin sekä samalla varmistaen että lainakorkosi on riittävän korkea verrattuna yleiseen korkotasoon.

Aikainen takaisinmaksu

Jos lainanottaja maksaa lainansa takaisin etuajassa, ei tätä moni pidä riskinä vaan hyvänä asiana. Riskinä tässä onkin menetetty tuotto. Oletetaan että laina on myönnetty aikana, jolloin korkotaso on ollut korkea ja lainan korko on 15 %. Sen jälkeen korkotaso on tippunut roimasti ja nyt vastaavan lainan saisi 10 % korolla. Nyt lainanottaja voi ottaa uuden 10 % lainan ja maksaa sillä pois vanhan lainansa. Vastaavasti lainanantajat eivät pysty enää sijoittamaan rahojaan 15 % korolla. Näin he eivät saa enää yhtä hyvää tuottoa vaikka itse pääoma ei vähentynytkään.

Maksuaikataulun muutos

Lainanottajalla on lain mukaan oikeus saada lisäaikaa maksuillensa esimerkiksi työttömyyden ja sairastumisen takia. Muutoinkin me haluamme olla avuksi asiakkaillemme, tarvittaessa annamme maksuaikaa mikäli hän ei pysty suoritukseen juuri nyt. Asiakas voi saada lyhennysvapaan kuukauden, jolloin häneltä veloitetaan vain korko. Käytännössä maksuaika ei siis vaikuta saamaasi tuottoon, mutta rahasi ovat kiinni hieman pidempään.