Sijoittajatietojen keruu alkaa Lainaajassa

Lainaaja alkaa kerätä sijoittajilta perustiedot asiakkaidensa tunnistamiseksi. Toimenpide on lakisääteinen, mutta sen toteutus on tehty helpoksi. Käytännössä sijoittajan tulee tehdä pankkitunnistautuminen henkilöllisyyden ja vastatilin varmentamiseksi sekä täyttää lyhyt lomake omasta sijoituskokemuksestaan.

 

Sijoittajatietolomake julkaistiin 24.4.

Sijoittajatietojen alkoi tänään. Kirjautuessaan sisään Lainaajaan sijoittajaa pyydetään tekemään pankkitunnistautuminen ja täyttämään sijoittajatietolomake oheisella ilmoituksella. Pankkitunnistautumisen yhteydessä varmistetaan myös sijoittajan vastatili. Jos käytössäsi on useita useiden pankkien verkkopankkitunnukset, tunnistautuminen Lainaajaan kannattaa tehdä saman pankin tunnuksilla, jossa on nykyinen Lainaajan vastatilisi.

 

 

Tunnistautumisen jälkeen voit jatkaa Lainaajan käyttöä normaalisti. Voit halutessasi päivittää tietoja Lainaajan Oma tili / Asiakkaan tunnistaminen -osiossa. Jos sijoittaja ei tee tunnistautumista, tämä ei voi tehdä manuaalisia tarjouksia lainoihin tai nostaa Lainaajan tilillään olevia varoja omalle tililleen, kunnes tunnistautuminen on tehty. Automaattinen sijoitus jatkaa toimintaansa kuitenkin toistaiseksi.

 

Sijoittajatietojen keruu on lakisääteistä

Luotonanto- ja vertaislainavälittäjärekisteriin rekisteröitynä elinkeinonharjoittajana Vertaislaina Oy:llä on velvollisuus asiakasvaroja vastaanotettaessa hankkia riittävät tiedot asiakkaan luotettavaan tunnistamiseen ja tuntemiseen sekä rahanpesun- ja terrorismin rahoittamisen estämiseen.

 

19 Responses to “ Sijoittajatietojen keruu alkaa Lainaajassa ”

 1. Sebastian sanoo:

  Minkä takia tunnistautuminen tapahtuu Instantor palvelun kautta? Eikö tälläinen tunnistautuminen onnistu normaalin pankin tarjoaman TUPAS tunnistautumisen kautta? Minkä takia sijoittajien tulee luovuttaa pankkitunnus, salasana ja turvakortin turvaluku kolmannelle osapuolelle?

  Instantor tarjoaa luottoanalyyseja joka tarkastaa pankkitilin tapahtumat. Tarkastaako Instantor tässä tapauksessa sijoittajien pankkitilin tapahtumia vai onko kyseessä vain tunnistautuminen?

 2. Lauri Pitkänen sanoo:

  Hei Sebastian,

  tunnistautuminen tapahtuu Instantorilla, sillä tunnistautumisen yhteydessä varmennamme sijoittajan vastatilin tilinumeron. Mitään muita tietoja sijoittajalta ei tarkasteta.

 3. Olli sanoo:

  Moi,

  Koska en voi olla varma siitä mitä Instantor verkkpankkini kautta nuuskii, niin en aio laittaa verkkopankkini tunnuksia Instanroin palveluun. Instantprin palveluehtojen ( https://www.instantor.fi/client/lainaaja.fi/ehdot ) kohdassa 16.1 hyväksyisin käytännössä kaiken nuuskinnan verkkopankissani:

  ”16.1 Käyttämällä PALVELUA hyväksyt, että PALVELU kerää, tallentaa ja käsittelee henkilötietoja kuten esimerkiksi etu- ja sukunimi, henkilötunnus, puhelinnumero, sähköpostiosoite, IP-osoite, tieto- ja tiliotteet, maksu- ja tilaustiedot sekä muut PALVELUN avulla tehtyjä toimenpiteitä koskevat tiedot. Henkilötietoja voidaan käsitellä internetin kautta, mikä pitää sisällään henkilötietojen välittämisen EU/EES-alueen ulkopuoliseen kolmanteen maahan ja valtioon, jossa ei ole saman tasoista henkilötietojen suojaa. ”

  Onko jotain muuta tapaa osoittaa, että vastatili on minun hallinnoima?

 4. Lauri Pitkänen sanoo:

  Hei,

  Lainaajan sijoittajan tunnistamisprosessi on määritelty Instantorin kanssa niin, että sijoittajalta varmennetaan ainoastaan sijoittajan henkilötiedot ja tilinumerot.

  Mitä luultavimmin Instantorissa heidän omat käyttöehtonsa on tehty yleisiksi niin, että he voivat näyttää ne kaikkien asiakkaiden yhteydessä.

 5. Olli sanoo:

  Kysyn pankiltani onko heiltä saatavissa rinnakkaisia verkkpankkitunnuksia, joilla olisi vain ns. lukuoikeudet ja ainoastaan sijoituskäytössäni olevalle tilille. Muussa tapauksessa en näytä voivan jatkaa palvelunne käyttöä.

  Verkkopankkitunnusteni kautta on pääsy sekä vaimoni, että yhteisille tileilleme. Enkä edelleenkään aio laitta nykyisiä tunnuksiani mihinkään muihinn, kuin verkkopankkini tarjoamiin palveluihin.

  Kuinka etenemme asian kanssa, jos pankkini ei voi tarjota minulle noita rinnakkaisia verkkopankkitunnuksia?

 6. Olli sanoo:

  Tarkennan vielä, että tämä vänkäys ei ole epäluottamuslause Lainaajaa kohtaan (joka tarjoaa erinomaisen palvelun). Luotan esimerkiksi Laurin sanaan, että Lainaaja saa Instantorilta varmennuksen vain henkilötiedoista ja tilistä.

  En kuitenkaan luota siihen, ettei Instantor imisi samalla omiin palveluisihinsa kaikkea verkkopankissa näkyvää dataa, varsinkin jos palveluehdot sen vielä sallii. Instantorin pää bisnes on kuitenkin luottoanalyysit mistä Sebastian alkuun mainitsi.

 7. Lauri Pitkänen sanoo:

  Selvittele asiaa. Toivottavasti saat sellaiset tunnukset, joilla voit tehdä tunnistautumisen. Lainaajan oma tilini/viestit on hyvä tapa olla meihin yhteydessä.

 8. Sebastian sanoo:

  Hei Lauri,

  Taisin muotoilla kysymykseni vähän epäselvästi. Pahoittelut siitä. Ymmärrän että toimenpide on lakisääteinen ja teidän tulee tarkastaa sijoittajien vastatilin numero. Kysymykseni on että kun tämä voidaan normaalisti suorittaa niin että vastatili tarkistetaan suoraan pankin TUPAS palvelun kautta, niin miksi sijoittajia tässä tapauksessa vaaditaan luovuttamaan pankkitunnus, salasana ja turvakortin turvaluku jollekin ulkopuoliselle yritykselle joka sitten kirjautuu sijoittajan pankkitilille? Tätä ei kai laki edellytä? Pankkitunnus ja salasana riittää esimerkiksi mobiilipankki sovellukseen kirjautumiseen. Miksi tälläiset tiedot tulee ehdottomasti luovuttaa kolmannelle osapuolelle?

  Instantor sivujen käyttöehdoissa ei missään suorannaisesti ainakaan kielletä sitä etteikö automaatio kävisi tilitapahtumia läpi joka tapauksessa. Lukemalla läpi automaation esittelyä saa pikemminkin sen käsityksen että käyttäjätiedot, tilinumerot ja tilitapahtumat käydään läpi ja sitten sieltä tulee teille päin raportti rajattuna sen mukaan mitä olette pyytäneet tarkastettavaksi. Takaako Vertaislaina Oy sen ettei Instantor automaatio tarkasta sijoittajien tilitapahtumia?

  Onko joku täällä jo kokeillut asiakkaan tunnistautumista? Miten nopeasti tunnistautuminen kesti tunnusten luovuttamisen jälkeen?

 9. Lauri Pitkänen sanoo:

  Hei Sebastian,

  kiitos tarkennuksesta. Lainaaja on tehnyt Instantorin kanssa yhteistyötä vuodesta lähtien 2011 lainanhakijoiden kohdalla. Alusta asti myös lainanhakijoilla on ollut mahdollisuus tehdä pelkkä tunnistautuminen, jolloin tilitapahtumia ei ole käsitelty ja heiltä on edellytetty tulojen varmennusta palkkatodistuksen muodossa.

  Vertaislaina Oy on sopinut Instantorin kanssa erikseen sijoittajan tunnistatutumisesta. Sopimuksen mukaisesti sijoittajien tunnistautumisessa sijoittajalta varmennetaan ainoastaan henkilötiedot ja vastatilin numeron. Takaamme siis, että Instantor tarkastaa sijoittajilta ainoastaan henkilötiedot ja vastatilin numeron.

  TUPAS-tunnistautuminen tulisi sopia kaikkien pankkien kanssa erikseen ja meille oli merkittävästi helpompi sopia prosessi Instantorin kanssa, koska yhteistyö on toiminut hyvin tähänkin asti heidän kanssaan.

 10. Olli sanoo:

  Käytäjälle tässä on kyse merkittävästä tietosuojariskistä, ja erittäin merkittävästä ja yksipuolisesta käyttöehtojen muutoksesta. Lainan hakijalle kyse on eri laisesta dilemmasta, koska hakija voi hakea lainansa muualta, jos ei tätä tietosuojariskiä hyväksy. Sijoittajalle tämän riskin hyväksymisestä on tehty nyt pakollista, kun kerran palveluunne siirrettyjä rajoha ei saa nostettua ilman pankkitunusten jakamista kolmannelle osapuolelle.

  Tilin varmennukselle on olemassa tapoja, joissa ei tarvita mitään ylimääräisiä palveluja. Esimerkiksi joskus 2000 luvun alussa, joku ulkomainen pokerisaitti kysyi lupaa palauttaa x määrä rahaa pokerisaitilta tililleni, ja pyysivät kuittaamaan siirron tarkan summan heille. Aukotonhan tuo ei ole, mutta varmasti tuli viranomaismääräykset kuitattua.

 11. Kunhan kysyn sanoo:

  Mitä jos tuolle vastatilille ei ole pankkitunnuksia? Voiko tulla käymään konttorissa tunnistautumassa tai lähettää jonkun kirjepostin, josta käy halutut asiat selville?

  Pitää varmaan avata s-pankkiin tili ihan täysin tunnistautumista varten ja sitten lopettaa se, kun byrokratia on hoidettu, jos tätä ei voi tehdä millään muulla tavalla.

 12. Lauri Pitkänen sanoo:

  Hei,

  voit tehdä tunnistautumisen myös nykyisillä pankkitunnuksillasi, jos samalla vaihdat vastatilin tiliin, joka näkyy näillä tunnuksilla. Muussa tapauksessa voit ottaa asiakaspalveluumme yhteyttä Lainaajan sisäisellä viestillä tai sähköpostitse.

 13. Tiuskea rakki sanoo:

  Olipas ikävä muutos. Ihmisille kun pitäisi muutenkin aina teroittaa että tasan yhtään mihinkään ei koskaan anneta verkkopankin käyttäjätunnus/salasana/avainluku-kolmikkoa jos kyse ei ole ihan suoraan pankin oma saitti…

 14. Lauri Pitkänen sanoo:

  Hei,

  kuten aiemmissa kommenteissa toimme esiin olemme tehneet yhteistyötä instantorin kanssa vuodesta 2011 ja sijoittajien tililtä tarkistetaan vain henkilötiedot ja vastatilin numero. Jos koet, että tietoturvasyistä et halua tehdä tunnistautumista olethan asiakaspalveluumme yhteydessä Lainaajan sisäisellä viestillä tai sähköpostitse.

 15. Sebastian sanoo:

  Juuri näin. Pankkitunnusta, salasanaa ja turvalukua ei tulisi luovuttaa ulkopuolisille tahoille.

  Jos Vertaislaina Oy:n tarkoitus on olla pitkällä tähtäimellä mukana vertaislaina toiminnassa, luulisi että pankkien kanssa tehtävä TUPAS tunnistautumisen mahdollistaminen olisi sen vaivan arvoista minkä pankkien kanssa asiasta sopiminen vaatii.

  Kun Front Group Oy lähti toimintaan mukaan kerrottiin kuinka ”Frontin mukaantulo mahdollistaa lainaustoiminnan kehittämisen aivan uudelle tasolle”. Ehkä heidän asiantuntemusta hyödyntämällä Vertaislaina Oy saisi solmittua TUPAS sopimukset pankkien kanssa? Front tarjoaa sijoittajille sijoitusrahastoja jne. Ei kai heilläkään vaadita sijoittajia luovuttamaan pankkitunnukset, salasanan ja turvakortin turvalukuja Instantor palvelulle?

 16. Lauri Pitkänen sanoo:

  Hei,

  jos koet, että tietoturvasyistä et halua tehdä tunnistautumista Instantorilla niin olethan meihin yhteydessä Lainaajan sisäisellä viestillä tai sähköpostitse.

 17. Timo sanoo:

  Samoilla linjoilla aiempien kirjoittajien kanssa. Olen melko varma että verkkopankkini sopimusehdoissa kielletään tunnusten luovuttaminen kolmannen osapuolen käyttöön, enkä kyllä niitä ihan terveen järjen käytön takiakaan antaa koskaan muille kuin pankilleni.

 18. Roger Peltonen sanoo:

  Itse erittäin vastahakoisesti tein Instantor-tunnistautumisen sijoittatilin rekisteröimisen yhteydessä kun rekisteröitymisvaiheessa ei ollut muuta vaihtoehtoa. Lähellä oli kuitenkin että olisi jäänyt koko tili tekemättä ja minun sijoitukseni palvelulta saamatta.

  Suosittelen teitä vielä miettimään instantor-tunnistautumisen poitamista sijoittaja-asiakkailta…

  Sijoittajan näkökulmasta instantorin tiedot on tosin erittäin arvokkaita hakemusten arvioinnissa. Lainanhakijoilla kuitenkin on kieltäytymismahdollisuus tai mahdollisuus jättää laina hakematta, sijoittajille ei tätä ole.

 19. Lauri Pitkänen sanoo:

  Hei,

  ja tervetuloa sijoittajaksi. Meillä on velvollisuus asiakkaan tunnistamiseen, joten valitettavasti sijoittajat joutuvat tekemään pankkitunnistautumisen, emmekä voi poistaa tunnistautumista sijoittajilta. Olemme käyttäneet Instantor-tunnistautumista pitkään, eikä sen kanssa ole ollut ongelmia. Sijoittajien hyvä tietää, että tunnistautumisessa varmennetaan vain henkilöllisyyden vastaavan ilmoitettua ja vastatilin numero.

Leave a Reply