Vertaislaina sijoittajan kannalta

Vertaislaina on sijoitusmuoto, jossa tavalliset henkilöt lainaavat rahaa vertaisilleen. Lainaaja.fi on markkinapaikka, josta sijoittajat löytävät lainanhakijat. Lainat joihin voi sijoittaa ovat vakuudettomia kulutusluottoja. Vertaislainoissa sijoittajat lainaavat suoraan lainanhakijoille ja pankkien osuus jää pois luotonannosta. Tämä mahdollistaa sijoittajille hyvän tuoton ja lainanhakijoille alhaisemman koron. Molemmat osapuolet hyötyvät.

 

Miten vertaislaina muodostuu?

Vertaislainoissa rahaa lainataan yksityishenkilöiden välillä ja yhtä lainaa on rahoittamassa useampi sijoittaja. Yksittäiseen lainaan sijoitetun summan voi suhteuttaa omaan sijoitussalkkuun, jolloin vertaislainoilla saa hyvän hajautuksen. Sijoittajien tarjousten perusteella muodostuu lainanhakijan saaman lainan summa ja korko. Kun lainahakemus täyttyy tai sen voimassaoloaika päätyy sijoittajilla on vielä 30 min aikaa tehdä kilpailevia lainatarjouksia, mutta tämän jälkeen laina siirtyy lainanhakijan ilmoittamalle tilille.

 

Rahojen siirtyminen tarkoittaa samalla laillisen velkasopimuksen vahvistusta. Lainanottajat lyhentävät lainaansa kuukausittain Lainaajan tilille, josta ne kohdistuvat lainanantajille. Kuukausittain maksetaan takaisin sekä korkoa että lainan pääomaa. Lainaajassa laina-ajat vaihtelevat 24-36 kuukauteen, mikä määrittää sijoituksen keston.

 

Jälkimarkkinat

Jos haluat kotiuttaa sijoittamasi rahat ennen laina-ajan päättymistä, voit myydä lainasi toisille sijoittajille lainojen jälkimarkkinoilla. Samalla periaatteella voit myös ostaa lainoja jälkimarkkinoilta. Lainoja myytäessä ja ostettaessa on aina myytävä ja ostettava koko jäljellä oleva lainamäärä. Hinnan asettaa myyjä itse, oletuksena on jäljellä oleva pääoma. Myyntitoimeksianto peruuntuu, jos lainaan tulee takaisinmaksuja sen ollessa jälkimarkkinoilla. Lue tarkemmat ohjeet markkinoiden käytöstä.