Ajatuksia vertaislainojen koroista nykyisessä markkinatilanteessa

Kauppalehti uutisoi Bank Norwegianin tarjoavan talletustilille 1,75% koron.  Vertailussa muihin talletustileihin Norwegianin korko osoittautui markkinoiden korkeimmaksi tällä hetkellä. Norwegianin maksama korko perustuu kulutusluottopuolella tehtyyn voittoon. Bank Norwegianin talousjohtajalla Pål Svenkerudil: ”Me toimimme yksinomaan verkossa ja kuluttajamarkkinoilla. Säästötilin koron ja keskimäärin 13-14 prosentin kulutusluottokoron väliin jää erittäin hyvä marginaali. Kulutusluottojemme korot ovat alimmillaan 4,99 prosenttia.

 

Vertaislainoissa mahdollisuus selkeästi parempiin korkoihin samalla logiikalla

Tämä Bank Norwegianin hyödyntämä korkoero on myös suoraan sijoittajan hyödynnettävissä sijoittamalla vertaislainoihin. Lainaajan kautta tähän menneissä tehdyissä sijoituksissa sijoittajan tuotto on 12% paikkeilla eli selkeästi tilille sijoittavan yläpuolella.

 

Lainanhakijoille nimelliskorot vaihtelevat 6-24% välillä. Sijoituksen tuottoa pyritään arvioimaan sisäisen tuoton korolla XIRR. Kun lainan takaisinmaksu on aikataulussa ja saadut korot ja pääomat sijoitetaan kuukausittain uudestaan, XIRR on hyvin lähellä nimelliskorkoa. Lainan takaisinmaksun yhteydessä pääomaa palautuu kuukausittain, joten ilman korkoa korolle sijoittamista vuoden ajaksi sijoitetun pääoman tuotto on alhaisempi kuin nimelliskorko. Esimerkiksi 24% nimelliskorolla vuodeksi sijoitettu 1000€, joka maksetaan aikataulun mukaisesti takaisin olisi vuoden jälkeen n. 1120€.

 

XIRR

 

Lainaajan raportissa sijoittajalle näkyy XIRR-korko.

 

Lainanottajan kannattaa huomioida nimelliskorko ja todellinen vuosikorko

Lainasta maksettavaa korkoa kutsutaan nimelliskoroksi. Nimelliskorko on kiinteä. Lainaajassa nimelliskorko lainalle muodostuu sijoittajien tekemien sijoitusten painotettuna keskiarvona. Sijoittajat voivat tehdä tarjouksia koroista 6-24% välillä. Näin ollen jos 1000€ lainaan on kaksi 500€ tarjousta toinen 24% ja toinen 20% korolla lainan kiinteä nimelliskorko on 22%.

 

Todellinen vuosikorko huomioi nimelliskoron lisäksi kaikki muut lainaan kohdentuvat kustannukset. Muita kustannuksia ovat muun muassa laskutuspalkkiot ja nostopalkkio. Kuluttajansuoja rajoittaa todellisen vuosikoron maksimin alle 2000€ lainoissa 50%+12kk Euribor tasolle. Lainaajassa todellinen vuosikorko on tämän kuluttajansuojan mukainen myös yli 2000€ lainoissa.

 

 

Leave a Reply